BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  06/03/2012
Data da última atualização:  07/03/2012
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  GONÇALVES, G. G.; MANCINELLI, R. C.; CASTANHA, R. F.; MORAIS, L. A. S. de.
Afiliação:  GABRIELA GRANGHELLI GONÇALVES, PUC; RENATA CARVALHO MANCINELLI; RODRIGO FERNANDES CASTANHA, CNPMA; LILIA APARECIDA SALGADO DE MORAIS, CNPMA.
Título:  Effect of freezing and drying on the yield and chemical composition of essential oil of rosemary (Rosmarinus officinalis L.).
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  Acta Horticulturae, The Hague, n. 925, p. 159-162, 2011. Edição de Proceedings of XXVIII International Horticultural Congress on Science and Horticulture for People, 2010.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This work aimed to evaluate three post-harvest processes on chemical composition and yield of rosemary (Rosmarinus officinalis L.) essential oil. Leaves were collected at 8 h 30 min in Jaguariúna, São Paulo State, Brazil. They were divided into three batches. The first batch was immediately submitted to hydrodistillation in order to know its initial volatile composition. The remaining batches were submitted to two different treatments. At one of these batches, the leaves were dried in a forced-air drier (35°C/3 days). At the last treatment, leaves were placed in sealed, air-tight plastic food bags and stored at -20±0.5°C for two weeks. Essential oils were obtained by hydrodistillation in a Clevenger-type apparatus for 2 h 30 min and analyzed by GC-MS (Shimadzu, QP-5050, with DB-5-capillary column: 30 m × 0,25 mm × 0,25 um). Carrier gas was helium (1.7 ml/min); split ratio: 1:20. Temperature program: 60°C, rising to 240°C at 3°C/min. Injector temperature: 240°C and detector temperature: 260°C. Identifications of chemical compounds were made by matching their mass spectra and Kovat?s indices (IK) values with known compounds reported in the literature. The data of yield and chemical composition were submitted to ANOVA, followed by Tukey?s test. The highest essential oil concentrations were observed in frozen samples (0.94%-a), followed by dried samples (0.92%-b). Essential oil from fresh-material presented smaller yield (0.81%-c). Comparison of the essential oil profiles showed... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  18 cineole; Post-harvest process.
Thesagro:  Alecrim; Composição química; Óleo essencial; Rosmarinus officinalis.
Thesaurus Nal:  camphor; Chemical composition; Essential oils; Rosmarinus.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMA10733 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoPAIVA, W. O. de; SABRY NETO, H.; FREITAS, A. S. M.; SOUSA, F. H. L.; LOPES, A. G. S. Obtenção de híbridos de melão adaptados as condições da região Nordeste. Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 1998. 3 p. (Embrapa Agroindústria Tropical. Pesquisa em andamento, 42).
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
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2.Imagem marcado/desmarcadoPAIVA, W. O. de; SABRY Neto, H.; FREITAS, A. S. M.; SOUSA, F. H. L.; LOPES, A. G. S. Melhoramento populacional do meloeiro para cultivo na Região Nordeste. Fortaleza: Embrapa - CNPAT, 1998. 4 p. (Embrapa CNPAT. Pesquisa em Andamento, 43).
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
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3.Imagem marcado/desmarcadoLOPES, A. G.; VENERONI, G. B.; ALENCAR, M. M. de; OLIVEIRA, H. N. de; GASPARIN, G.; MEIRELLES, S. L.; REGITANO, L. C. de A. Associação dos microssatélites BMC1207, BMS740 com características as produtivas espessura de gordura, AOL em bovinos Canchim. In: SIMPÓSIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA PECUÁRIA SUDESTE, 2006, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Pecuária Sudeste, 2006.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste.
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