BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  17/02/2012
Data da última atualização:  26/05/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  COSTA, A. S.; SILVA, C. R. da; COSTA, L. M. S.; BARROS, N. A. de M.; VIANA, E. de S.; KOBLITZ, M. G. B.; SOUZA, F. V. D.
Afiliação:  ALINE SILVA COSTA, UEFS; C. REIS DA SILVA, UEFS; LARISSA MARIA SILVA COSTA, UEFS; NATHÁLIA ARABELLA DE MENEZES BARROS, UEFS; ELISETH DE SOUZA VIANA, CNPMF; MARIA GABRIELA BELLO KOBLITZ, UNIRIO; FERNANDA VIDIGAL DUARTE SOUZA, CNPMF.
Título:  Use of Response Surface Methodology for Optimization of the Extraction of Enzymes from Pineapple Pulp.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  Acta Horticulturae, v. 902, p. 575-584, July 2011.
Idioma:  Inglês
Notas:  Proc. 7th International Pineapple Symposium.
Conteúdo:  Enzymatic reactions are very important for the food industry. They are responsible for the formation of highly desirable compounds, but can cause disorders and lead to undesirable consequences. The physiological behavior of vegetables and fruits is already known, in which most of its deterioration changes in flavour, colour and nutritional value are caused by enzymes of the oxidoreductases group, mainly peroxidases (PER) and polyphenol oxidase (PPO). The degradation of pectic polysaccharides involves two important enzymatic processes whose action is due to pectin methylesterase (PME) and polygalacturonase (PG) enzymes, which affect the consistency and texture of fruit during ripening and postharvest handling. Pineapple is a tropical fruit very appreciated by consumers, but its physicalchemical and biochemical composition varies according to the time and place of production, and stage of maturity. In order to optimize the extraction process of the PER, PPO, PME and PG enzymes from ?Peróla? pineapple pulp, response surface methodology was used to study the effect of pH (from 4.0 to 8.0) and NaCl concentration (from 0.0 to 2.0 M) of the buffer solution used in the extraction of the enzymes. The results showed that the best conditions for enzyme extraction were 1.0 M NaCl, pH 6.0 for PER (4752.9 U/g), pH <4.6 for PPO (81.6 U/g) 1.0 M NaCl for PME (7916.6 U/g) and 2.0 M NaCl for PG (0.000034 U/g h-1). This optimized extraction procedures will be very useful in determining enzymat... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Enzymatic extraction; Pectin methylesterase; Peroxidase oxidase; Polyphenol.
Thesaurus Nal:  polygalacturonase.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
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CNPMF28228 - 1UPCAP - DDPublicação digital
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1.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, R. J. de. Potencial para fins de melhoramento da população de arroz CNA-IRAT 5GR/2/1 visando qualidade de grãos e caracteres agronômicos. 1997. 69 f. Dissertação (Mestrado em Genética e Melhoramento de Plantas) - Universidade Federal de Goiás, Goiânia. Orientador: Orlando Peixoto de Morais, CNPAF.
Tipo: Orientação de Tese de Pós-Graduação
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
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2.Imagem marcado/desmarcadoRESENDE, A. L. S.; OLIVEIRA, R. J. de; CAMPOS, J. M.; CARVALHO, R. C. Z. de; GUERRA, J. G. M.; AGUIAR-MENZES, E. de L. Ocorrência de Aphis spiraecola Patch (Hemiptera: Aphididae) em coentro e sua predação por Coccinellidae (Coleoptera) em Seropédica, RJ. Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 2008. 4 p. 1 Folder. Parceria: UFRRJ; SEAB-Curitiba/PR. Trabalho apresentado no XXII Congresso Brasileiro de Entomologia, Uberlândia/MG, 24 a 29 de agosto de 2008.
Tipo: Folder/Folheto/Cartilha
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia.
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3.Imagem marcado/desmarcadoRESENDE, A. L. S.; OLIVEIRA, R. J. de; SOUZA, S. A. da S.; LIXA, A. T.; GUERRA, J. G. M.; AGUIAR-MENEZES, E. de L. Análise faunística de coccinellidae em couve consorciado com coentro e solteira em sistema agroecológico de produção. Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 2008. 4 p. 1 Folder. Parceria: UFLA; UFRRJ; UFV. Trabalho apresentado no XXII Congresso Brasileiro de Entomologia, Uberlândia/MG, 24 a 29 de agosto de 2008.
Tipo: Folder/Folheto/Cartilha
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia.
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4.Imagem marcado/desmarcadoRESENDE, A. L. S.; LIXA, A. T.; CAMPOS, J. M.; OLIVEIRA, R. J. de; GUERRA, J. G. M.; AGUIAR-MENEZES, E. de L. Uso do coentro como sítio de sobrevivência e reprodução de joaninhas predadoras de pulgões em consórcio couve-coentro, sob manejo orgânico. Seropedica: Embrapa Agrobiologia, 2008 6 p. (Embrapa Agrobiologia. Comunicado Técnico, 113). Parceria: UFRRJ.
Tipo: Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia.
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5.Imagem marcado/desmarcadoRESENDE, A. L. S.; VIANA, A. J. da S.; OLIVEIRA, R. J. de; RIBEIRO, R. de L. D.; RICCI, M. dos S. F.; GUERRA, J. G. M.; AGUIAR-MENEZES, E. de L. Desempenho fitotécnico do consórcio couve x coentro e seu efeito na abundância de joaninhas, em sistema de cultivo orgânico. Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 2008. (Embrapa Agrobiologia. Circular técnica, 26).
Tipo: Circular Técnica
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia.
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6.Imagem marcado/desmarcadoRESENDE, A. L. S.; VIANA, A. J. da S.; OLIVEIRA, R. J. de; AGUIAR-MENEZES, E. de L.; RIBEIRO, R. de L. D.; AZEVEDO, M. dos S. F. R. de; GUERRA, J. G. M. Consórcio couve-coentro em cultivo orgânico e sua influência nas populações de joaninhas. Horticultura Brasileira, v. 28, n. 1, p. 41-46, jan./mar. 2010.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia.
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