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Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  20/12/2011
Data da última atualização:  05/02/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SOUZA, N. L. G. D.; BRANDAO, H. de M.; OLIVEIRA, L. F. C. de.
Afiliação:  NELSON LUIS G. D. SOUZA, UFJF; HUMBERTO DE MELLO BRANDAO, CNPGL; LUIZ FERNANDO C. DE OLIVEIRA, UFJF.
Título:  Spectroscopic and thermogravimetric study of chitosan after incubation in bovine rumen.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  Journal of Molecular Structure, v. 1005, n. 1/3, p. 186-191, 2011.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.molstruc.2011.08.049
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Chitosan is a polysaccharide that is found in some fungi but can also be obtained through the deacetylation of chitin. It is a copolymer of 2-amino-2-deoxy-d glucopyranose and 2-acetamido-2-deoxy-d-glucopyranose. Due to its bioactivity, biodegradability, biocompatibility, reactivity of deacetylated amino groups, selective permeability, polyelectrolyte action, and ability to form gel films, the chelation ability and adsorption capacity of this polymer has been studied in several applications. This work investigates the physical and chemical behavior of chitosan that has been exposed to bovine rumen to assess chitosan’s potential as a matrix for drug delivery into the bovine rumen. It was observed a low stability of chitosan in the bovine rumen, indicating that it will be difficult to use in delivery. It was determined that this stability is low due to the breakage of the polymer chain, the loss of the amino and amide groups and glucosyl ring opening.
Palavras-Chave:  FT-IR; Raman; Thermogravimetric analysis; UV–visible spectroscopy.
Thesaurus Nal:  chitosan; degradation.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
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Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPGL18606 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  11/01/2012
Data da última atualização:  11/01/2012
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  FERREIRA, S. B.; BRAZ, A. J. B. P.; SIMON, G. A.; MELO, L. C.; PEREIRA, H. S.; ASSIS, R. L. de; BRAZ, L. B. P.; TORREZAN, F. N.
Afiliação:  SIMONE BORGES FERREIRA, EMATER-GO; ANTONIO JOAQUIM BRAGA PEREIRA BRAZ, FESURV; GUSTAVO ANDRÉ SIMON, FESURV; LEONARDO CUNHA MELO, CNPAF; HELTON SANTOS PEREIRA, CNPAF; RENATO LARA DE ASSIS, IF-GOIANO, Iporá-GO; LUCAS BRAGA PEREIRA BRAZ, estudante FESURV; FELIPE NICOLETI TORREZAN, estudante FESURV.
Título:  Avaliação de linhagens de feijoeiro comum do grupo preto no município de Rio Verde, GO.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO NACIONAL DE PESQUISA DE FEIJÃO, 10., 2011, Goiânia. Anais... Goiânia: Embrapa Arroz e Feijão, 2011.
Descrição Física:  1 CD-ROM.
Idioma:  Português
Notas:  CONAFE.
Conteúdo:  O objetivo deste trabalho foi avaliar o desempenho de linhagens e cultivares de feijoeiro comum do grupo preto na safra das águas no município de Rio Verde, GO.
Thesagro:  Feijão; Melhoramento genético vegetal; Phaseolus vulgaris.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/52024/1/gm18.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF31061 - 1UPCAA - CD2011.2042011.204
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