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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  10/10/2011
Data da última atualização:  30/11/2012
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FREITAS-SILVA, O.; TEIXEIRA, A.; CUNHA, F. Q. da; GODOY, R. L. de O.; VENÂNCIO, A.
Afiliação:  OTNIEL FREITAS SILVA, CTAA; ALESSANDRA TEIXEIRA, UFRRJ; FLAVIO QUITERIO DA CUNHA, CTAA; RONOEL LUIZ DE OLIVEIRA GODOY, CTAA; ARMANDO VENÂNCIO, UNIVERSITY OF MINHO-PT.
Título:  Predominant mycobiota and aflatoxin content in Brazil nuts.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  Journal für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit, v. 6, n. 4, p. 465-472, 2011.
DOI:  10.1007/s00003-011-0703-6
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The Brazil nut (Bertholletia excelsa) is an economically important product to the Brazilian Amazon. Currently, its marketing is being affected by the high incidence of aflatoxins (AF) produced by potentially aflatoxigenic fungi associated with its seeds. In this context, the purpose of this study was to determine which part of the nut contributes to contamination by aflatoxins and to identify the mycobiota in Brazil nut samples. Unshelled and shelled nuts were analyzed by measuring the total count of filamentous fungi (Aspergillus sections Flavi, Nigri and Circumdati) in sanitised and non-sanitised treatments. The isolates identified as Aspergillus section Flavi, the major producers of AF, were plated for determination of their aflatoxigenic potential. To perform the AF analysis, samples of Brazil nuts were treated separately. The AF from the shell and kernel were extracted by chloroform and analysed by the HPLC-FD system in isocratic mode. The Aspergillus section Flavi count was 21.67% lower. The production of AF by the isolated fungi was 30% for sanitised and 23.8% for non-sanitised samples. The concentrations obtained of AFB1 and AFG1 were higher than those of AFB2 and AFG2. The AFB1 concentrations of shelled nuts and shell samples were 35.0 and 1.78 ?g/kg, respectively. AFB2 and AFG2 were detected only in shelled nut samples. The HPLC-FD analysis presented limits of detection (LOD) and quantification (LOQ) of 0.2 and 0.4 ?g/kg, respectively.
Thesagro:  Aspergillus flavus; Bertholletia excelsa; Castanha do Pará; Fungo; Micotoxina; Patologia de semente; Segurança alimentar.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA11016 - 1UPCAP - PP2011/0542011.00356
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  06/09/2022
Data da última atualização:  31/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  SOUSA, B. R. V. de; TOSCANO, L. de L. T.; ALMEIDA FILHO, E. J. B. de; SENA, K. F.; COSTA, M. S.; CUNHA, R. C. de S.; QUINTANS, J. de S. S.; HEIMFARTH, L.; BIASOTO, A. C. T.; SILVA, D. F. da; CAMPOS, L. F. C. C. de; PERSUHN, D. C.; SILVA, A. S.
Afiliação:  BRUNO RAFAEL VIRGINIO DE SOUSA, UFPB; LYDIANE DE LIMA TAVARES TOSCANO, UFPB; EDER JACKSON BEZERRA DE ALMEIDA FILHO, UFPB; KLÉCIA FARIAS SENA, UFPB; MATHEUS SILVEIRA COSTA, UFPB; REBEKA CORREIA DE SOUZA CUNHA, UFPB; JULLYANA DE SOUZA SIQUEIRA QUINTANS, Universidade Federal de Sergipe; LUANA HEIMFARTH, Universidade Federal de Sergipe; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA; DARCILENE FIUZA DA SILVA, Universidade Federal da Bahia; LUIS FELIPE CASTELLI CORREIA DE CAMPOS, Universidade de Bío-Bío, Concepción, Chile; DARLENE CAMATI PERSUHN, UFPB; ALEXANDRE SÉRGIO SILVA, UFPB.
Título:  Purple grape juice improves performance of recreational runners, but the effect is genotype dependent: a double blind, randomized, controlled trial.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Genes and Nutrition, v. 17, n. 1, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.1186/s12263-022-00710-1
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  We examined the influence of superoxide dismutase 3 (SOD3) Arg213Gly and Peroxisome Proliferator-Activated ?-Receptor (PPAR?) 7G/C polymorphisms to a single dose of purple grape juice supplementation on timeto-exhaustion running test, redox balance and muscle damage in recreational runners.
Palavras-Chave:  Alimentos ergogênicos; Nutrigenética; Suco de uva.
Thesagro:  Antioxidante; Polimorfismo; Suco de Fruta; Uva.
Thesaurus NAL:  Antioxidants; Grape juice; Polymorphism.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1146152/1/Purple-grape-juice-improves-performance-2022.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATSA59984 - 1UPCAP - DD
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