BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  29/09/2011
Data da última atualização:  21/04/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  HASHIMOTO, J. C.; PASCHOAL, J. A. R.; QUEIROZ, J. F. de; REYES, F. G. R.
Afiliação:  JULIANA CAMPOS HASHIMOTO, UNICAMP; JONAS AUGUSTO RIZZATO PASCHOAL, UNICAMP; JULIO FERRAZ DE QUEIROZ, CNPMA; FELIX GUILLERMO REYES REYES, UNICAMP.
Título:  Considerations on the use of malachite green in aquaculture and analytical aspects of determining the residues in Fish: a review.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  Journal of Aquatic Food Product Technology, Binghamton, v. 20, n. 3, p. 273-294, 2011.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: Aquaculture in Brazil has shown expressive development since the 1990s with growth rates superior to those of cattle and poultry. In order to achieve greater productivity, intensive fish cultivation systems are employed, which can cause greater susceptibility to diseases caused by viruses, bacteria, fungi, and parasites. The reduced availability ofveterinary medications approvedfor use in aquaculture in Brazil has leadfishfarmers to the indiscriminate use of several chemical substances with antimicrobial activity, such as the dye malachite green (MG). As a result of this use, residues of MG and its main biotransformation product, leucomalachite green (LMG), may be present infish available for consumption. The presence of residues of these compounds represents a risk to human health due to their toxicity, as well as a potential impact on the environmenl, and could also raise barriers for commercialiration. in lhe country and for exportation. The objective of this review is to provide the context and evidence of lhe use of MG in aquaculture and of its toxicological and legislative aspects. A review of the analytical methods used to determine MG residues in fish, with emphasis on mass spectrometry, is also presented.
Palavras-Chave:  Malachite green (MO).
Thesagro:  Aquicultura; Cromatografia; Espectrometria; Peixe; Resíduo químico.
Thesaurus Nal:  Aquaculture; fish; High performance liquid chromatography; Mass spectrometry.
Categoria do assunto:  W Química e Física
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
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CNPMA10534 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoSIMEONE, M. L. F.; MIKICH, S. B.; CôCCO, L. C.; HANSEL, F. A.; BIANCONI, G. V. Chemical composition of essential oils from ripe and unripe fruits of Piper amalago L. var. medium (Jacq.) Yunck and Piper hispidum Sw. Journal of Essential Oil Research, v. 23, p. 54-58, Sept./Oct. 2011.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Florestas; Embrapa Milho e Sorgo.
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2.Imagem marcado/desmarcadoBORSATO, A. V.; DONI-FILHO L.; RAKOCEVIC, M.; CÔCCO, L. C.; PAGLIA, E. C. Chamomile essential oils extracted from flower heads and recovered water during drying process. Journal of Food Processing and Preservation, v. 33, p. 500–512, 2009.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital.
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3.Imagem marcado/desmarcadoSIMEONE, M. L. F.; MIKICH, S. B.; CÔCCO, L. C.; HANSEL, F. A.; BIANCONI, G. Caracterização química do óleo essencial dos frutos de Piper amalago e Piper hispidum. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE ÓLEOS ESSENCIAIS, 5., 2009, Rio de Janeiro. Anais. Rio de Janeiro: Instituto Militar de Engenharia, 2009. 1 CD-ROM. Poster.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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4.Imagem marcado/desmarcadoSIMEONE, M. L. F.; MIKICH, S. B.; CÔCCO, L. C.; HANSEL, F. A.; BIANCONI, G. V. Caracterização química do óleo essencial dos frutos de Piper amalago e Piper hispidum. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE ÓLEOS ESSENCIAIS, 5., 2009, Rio de Janeiro. Anais. Rio de Janeiro: Instituto Militar de Engenharia, 2009. 1 p. 1 CD-ROM. Poster.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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5.Imagem marcado/desmarcadoCUNICO, M. M.; LOPES, A. R.; CÔCCO, L. C.; YAMAMOTO, C. I.; PLOCHARSKI, R. C. B.; MIGUEL, M. D.; GRIGOLLETI JUNIOR, A.; AUER, C. G.; MIGUEL, O. G. Phytochemical and antibacterial evaluation of essential oils from Ottonia martiana Miq. (Piperaceae). Journal of the Brazilian Chemical Society, v. 18, n. 1, p. 184-188, 2007.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Internacional - B
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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6.Imagem marcado/desmarcadoCUNICO, M. M.; CARVALHO, J. L. S.; ANDRADE, C. A.; MIGUEL, O. G.; MIGUEL, M. D.; AUER, C. G.; GRIGOLETTI JÚNIOR, A.; CÔCCO, L. C.; YAMAMOTO, C. I. Atividade antifúngica de extratos brutos de Ottonia martiana Miq., Piperaceae. Visão Acadêmica, Curitiba, v.7, n. 2, p. 53-60, jul./dez. 2006.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Nacional - A
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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7.Imagem marcado/desmarcadoCUNICO, M. M.; ANDRADE, C. A.; MIGUEL, O. G.; MIGUEL, M. D.; AUER, C. G.; GRIGOLETTI JÚNIOR, A.; CÔCCO, L. C.; YAMAMOTO, C. I. Atividade antifúngica in vivo do extrato bruto da Lobelia langeana Dusén, Campanelaceae, frente a um patógeno da erva-mate (Ilex paraguariensis St. Hil.). Visão Acadêmica, Curitiba, v.7, n. 2, p. 33-36, jul./dez. 2006.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Nacional - A
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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8.Imagem marcado/desmarcadoCUNICO, M. M; AUER, C. G.; CÔCCO, L. C.; YAMAMOTO, C. I.; MIGUEL, M. D.; MIGUEL, O. G.; SANQUETTA, C. R. Avaliação do extrato etanólico de Ottonia martiana Miq. para o controle de duas doenças florestais. Revista Brasileira de Plantas Medicinais, Botucatu, v. 14, n. 3, p. 464-469, 2012.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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9.Imagem marcado/desmarcadoCUNICO, M. M.; VIEIRA, G.; LIMA, C. P. de; CÔCCO, L. C.; YAMAMOTO, C. I.; AUER, C. G.; PEITZ, C.; SANQUETTA, C. R. Estudo preliminar antimicrobiano e fitoquímico do óleo essencial foliar da Nectandra grandiflora Ness (canela-amarela). In: ENCONTRO DE QUÍMICA DA REGIÃO SUL, 18., 2010, Curitiba. Química: contribuições para o futuro. Curitiba: SBQ, 2010. 1 CD-ROM. SBQ SUL.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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10.Imagem marcado/desmarcadoCUNICO, M. M.; AUER, C. G.; LIMA, C. P. de; CÔCCO, L. C.; YAMAMOTO, C. I.; MIGUEL, M. D.; MIGUEL, O. G.; SANQUETTA, C. R. Bioautography to assess antibacterial activity of Ottonia martiana Miq. (Piperaceae) on the human oral microbiota. Revista de Ciências Farmacêuticas Básica e Aplicada, v. 33, n. 4, p. 515-519, 2012.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
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