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Biblioteca(s):  Embrapa Hortaliças.
Data corrente:  13/12/2007
Data da última atualização:  24/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LANA, M. M.; TUSKENS, L. M. M.; THEIJE, A. de; DEKKER, M.; BARRETT, D. M.
Afiliação:  MILZA MOREIRA LANA, CNPH; LEOPOD M. M. TIJSKENS, Waggeningen University; ANEMARIE DE THEIJE, Waggeningen University; MATTHISJS DEKKER, Waggeningen University; DIANNE M. BARRETT, University of California.
Título:  Measurement of firmness of fresh-cut sliced tomato using puncture tests - studies on sample size, probe size and direction of puncture.
Ano de publicação:  2007
Fonte/Imprenta:  Journal of Texture Studies, Westport, v. 38, p. 601-618, 2007.
DOI:  10.1111/j.1745-4603.2007.00115.x
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  In order to investigate the firmness of tomato slices, two experiments wereperformed. In the first one, Monte Carlo simulation was used to study thevariation in firmness within and between slices. Adding more slices and moremeasurements per slice reduced the SD, but in general, the efficiency of addingmore slices was higher. In the second experiment, the firmness of tomato sliceswas measured by puncture test during storage, using one of three flat-tippedcylindrical probes (3.5-, 2.5- and 1.5-mm diameter) in two directions, along orperpendicular to the main axis of the fruit. Changes in firmness were studiedby nonlinear regression analysis. The same model could be applied to allcombinations of probe size and direction with the same correction for shearand compression. It suggests that shear and compression forces decay withstorage time according to the same mechanism, irrespective of the measure-ment direction.
Palavras-Chave:  Firmeza; Punção.
Thesagro:  Corte; Lycopersicon Esculentum; Tomate.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Hortaliças (CNPH)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPH33112 - 1UPCAP - DD017142017142
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1.Imagem marcado/desmarcadoMAGALHÃES, W. L. E.; XIAODONG, C.; LUCIA, L. A. Cellulose nanocrystals: celulose core-in-shell nanocomposite assemblies. Langmuir, v. 25, n. 22, p. 13250-257, set. 2009.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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