BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Mandioca e Fruticultura. Para informações adicionais entre em contato com cnpmf.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  19/07/2005
Data da última atualização:  14/02/2023
Autoria:  MATSUI, K. N; LAROTONDA, F. D. S.; PIRES, A. T. N.; LAURINDO, J. B.
Afiliação:  UFSC.
Título:  Moisture isotherms of cassava bagasse composites impregnated with cassava starch acetate solutions.
Ano de publicação:  2003
Fonte/Imprenta:  Alimentos e Nutrição, Araraquara, v. 14, n. 2 , p.137-140, 2003.
ISSN:  0103-4235
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The industrial processing of cassava to obtain starch generates a great variety of residues, with bagasse being the main solid residue produced. The improper disposal of this material represents an environmental problem and could be avoided by using this residue as a raw material to obtain biodegradable products. The bagasse produced during the process to obtain starch from cassava was used to prepare composites for disposable trays. Samples of the composites were impregnated with cassava starch acetate at atmospheric pressure and under vacum condition. Moisture isotherms were determined and adjusted by GAB model. It was observed that the impregnation promoted an important decrease in sample higroscopicity, mainly at high relative humidities. These results suggest that starch acetate impregnation can be an alternative to water proofing biological materials like the composites obtained in this work.
Palavras-Chave:  impregnation; isotherms; starch acetate.
Thesaurus Nal:  bagasse; cassava.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMF21762 - 1ADDAP - DDPublicação digital
Voltar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional