Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Arroz e Feijão. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  02/02/2010
Data da última atualização:  13/07/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FAGERIA, N. K.; BALIGAR, V. C.; LI, Y. C.
Afiliação:  NAND KUMAR FAGERIA, CNPAF; V. C. BALIGAR; Y. C. LI.
Título:  Differential soil acidity tolerance of tropical legume cover crops.
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  Communications in Soil Science and Plant Analysis, v. 40, n. 7/8, p. 1148-1160, 2009.
DOI:  https://doi.org/10.1080/00103620902754127
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  In tropical regions, soil acidity and low soil fertility are the most important yield-limiting factors for sustainable crop production. Using legume cover crops as mulch is an important strategy not only to protect the soil loss from erosion but also to ameliorate soil fertility. Information is limited regarding tolerances of tropical legume cover crops to acid soils. A greenhouse experiment was conducted to determine the differential tolerance of 14 tropical legume cover crops to soil acidity. The acidity treatments were high (0 g lime kg21 soil), medium (3.3 g lime kg21 soil), and low (8.3 g lime kg21 soil). Shoot dry weight of cover crops were significantly affected by acidity treatments. Maximum shoot dry weight was produced at high acidity. Jack bean, black mucuna, and gray mucuna bean species were most tolerant to soil acidity, whereas Brazilian lucern and tropical kudzu were most susceptible to soil acidity. Overall, optimal soil acidity indices were pH5.5, hydrogen (H)+ aluminum (Al) 6.8 cmolc kg21, base saturation 25%, and acidity saturation 74.7%. Species with higher seed weight had higher tolerance to soil acidity than those with lower seed weight. Hence, seed weight was associated with acidity tolerance in tropical legume species.
Palavras-Chave:  Shoot dry weight.
Thesagro:  Acidez do solo; Cobertura do solo; Fertilidade do solo; Legume.
Thesaurus Nal:  Base saturation; Soil pH.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF29482 - 1UPCAP - DD20092009
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Tabuleiros Costeiros. Para informações adicionais entre em contato com cpatc.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Tabuleiros Costeiros.
Data corrente:  30/11/2011
Data da última atualização:  30/11/2011
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  OLIVEIRA, I. R. de; CARVALHO, H. W. L. de; FUKUDA, W. M. G.; SANTOS, V. da S.; RANGEL, M. A. S.; MENEZES, V. M. M.
Afiliação:  IVENIO RUBENS DE OLIVEIRA, CPATC; HELIO WILSON LEMOS DE CARVALHO, CPATC; WANIA MARIA GONÇALVES FUKUDA; VANDERLEI DA SILVA SANTOS, CNPMF; MARCO ANTONIO SEDREZ RANGEL, CNPMF; VANESSA MARISA MIRANDA MENEZES.
Título:  Comportamento de híbridos de mandioca no Estado de Sergipe.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILIEIRO DE MANDIOCA, 14., 2011, Maceió. Mandioca: fonte de alimentos e energia: anais. Maceió: Embrapa Mandioca e Fruticultra, 2011.
Descrição Física:  Artigo em anais.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Genética de planta.
Thesagro:  Hibrido; Mandioca.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Tabuleiros Costeiros (CPATC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATC22664 - 1UPCAA - DD
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional