BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Cerrados; Embrapa Soja.
Data corrente:  04/06/1999
Data da última atualização:  21/02/2000
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  CARRAO-PANIZZI, M.C.
Título:  Potential uses of soybean as food in South America.
Ano de publicação:  1998
Fonte/Imprenta:  In: KOKUBUN, M., ed. No tillage cultivation of soybean and future research needs in South America. Tsukuba: JIRCAS, 1998.
Páginas:  p.89-96.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Soybean production in South America increased considerably during the past 30 years, from 2,5 milion tons in 1970 to 41 milion tons in 1997 and the cultivated area increased from 2,009 thousand há to 21,635 thousand ha. These increases result from research programs, with soybean cultivars reaching a hight productivity (1,270 kg/ha in 1970 to 2,100 kg/ha in 1997 and showing a wide adaptation to most of the South American regions, including the tropical areas. Brasil, Argentina, Paraguay, and Bolivia are the main producing and exporting countries. Brasilian soybean production amounted to 26 milion tons and Argentina produced 11 milion tons, in 1997. Domestic soybean consumption in South America is mainly represented by the crushing industry, for meal and oil production. Brazil is the main soybean meal exporter, accounting for 30% of the world market, and Argentina is the first world oil exporter, accouting for 30% of this market. Demand for these products tends to be maintained. Direct food uses, however, are not significant in South America. Despide the nutritive volue and the health benefits of soybean, people are not used to this exotic legume. Nutritional deficiencies are common among low-income people, and soybean, which is a low-cost protein source could be a good alternative to reduce these deficiencies. Activities to promote soybean as food by teaching people how to prepare soybean, and by developing local dishes with soybean as an ingredient, should be considered. Br... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  America do Sul; Brasil; Disease; Production; Soybean; Use; Uso.
Thesagro:  Câncer; Cerrado; Coração; Doença; Glycine Max; Medicina; Nutrição Humana; Produção; Soja.
Thesaurus Nal:  Brazil; heart; human nutrition; medicine; South America; soybeans.
Categoria do assunto:  --
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Cerrados (CPAC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPSO16495 - 1UPCPL - DD49664966
CPAC2804 - 1ADDPL - --CRI4984CRI4984
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1.Imagem marcado/desmarcadoBAUMGÄRTNER, L. C. Estabilidade de agregados, distribuição e perda de carbono em um latossolo vermelho amarelo sob diferentes manejos no bioma Amazônia. [s. l.]: UFMT, 2016. Dissertação (Mestrado em Agronomia) ­- Universidade Federal de Mato Grosso. Orientador: Eduardo da Silva Matos, CPAMT.
Tipo: Orientação de Tese de Pós-Graduação
Biblioteca(s): Embrapa Agrossilvipastoril.
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2.Imagem marcado/desmarcadoOLINI, R. de M.; BAUMGÄRTNER, L. C.; SOUZA, L. H. C.; MATOS, E. da S. Estabilidade de agregados de um latossolo vermelho-amarelo sob cultivo do algodoeiro em sistema plantio direto e convencional. In: JORNADA CIENTÍFICA DA EMBRAPA AGROSSILVIPASTORIL, 4., 2015, Sinop. Resumos... Brasília, DF: Embrapa, 2015. p. 40-44
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agrossilvipastoril.
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3.Imagem marcado/desmarcadoBAUMGARTNER, L. C.; CORDEIRO, R. C.; RODRIGUES, R. de A. R.; MAGALHÃES, C. A. de S.; MATOS, E. da S. Estoque e mecanismo de proteção física do carbono no solo em manejos agrícolas. Revista Brasileira de Geografia Física, v. 14, n. 6, p. 3341-3354, 2021.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agrossilvipastoril; Embrapa Solos; Embrapa Unidades Centrais.
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4.Imagem marcado/desmarcadoMAGALHAES, C. A. de S.; MATOS, E. da S.; FARIAS NETO, A. L. de; ZOLIN, C. A.; ZAMBIASI JÚNIOR, M. J.; SCHOWANS, A. L.; BAUMGÄRTNER, L. C.; SPERA, S. T. Bulk density in different CLF systems after three years of establishment. In: WORLD CONGRESS ON INTEGRATED CROP-LIVESTOCK-FOREST SYSTEMS; INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON INTEGRATED CROP-LIVESTOCK SYSTEMS, 3., 2015, Brasília, DF. Towards sustainable intensification: proceedings. Brasília, DF: Embrapa, 2015. p. 103
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agrossilvipastoril.
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