BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  16/07/1991
Data da última atualização:  27/01/2025
Autoria:  KOTHARI, S. K.; MARSCHNER, H.; ROMHELD, V.
Título:  Direct and indirect effects of VA mycorrhizal fungi and rhizosphere microorganisms on acquisition of mineral nutrients by maize (Zea mays L.) in a calcareous soil.
Ano de publicação:  1990
Fonte/Imprenta:  New Phytologist, v. 116, n. 4, p. 637-646, 1990.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Maize (Zea mays L.) was grown in a fertilized calcareous soil in pots which were separated by 30 μm nylon nets into three compartments, a central one for root growth and two outer ones for hyphal growth. The treatments comprised of sterilised soil, either inoculated with rhizosphere microorganisms together with Glomus mosseae (Nicol. & Gerd.) Gerdemann & Trappe, with rhizosphere microorganisms alone, or non-inoculated (sterile control). In the mycorrhizal treatment concentrations of P and Zn were increased in shoot and roots, as was uptake of P and Zn per unit root dry weight or per unit root length. Copper concentration in roots of mycorrhizal plants, and total uptake and uptake per unit root dry weight or per unit root length of Cu was also increased. The higher acquisition of P, Zn and Cu in the mycorrhizal plants is ascribed to VA mycorrhiza per se (hyphal uptake and translocation to the host). Besides these direct effects, VA mycorrhizal fungi and rhizosphere microorganisms affected the acquisition of other nutrients mostly through alteration of root morphology. In both mycorrhizal and sterile treatments, the decreased concentrations of Ca and Si in the shoot but increased concentrations in the roots seem to be related to restricted apoplasmic solute transport across the endodermal barrier due to decreased number of lateral roots. The concentration of K in both shoot and roots, and Fe in shoot were lower in mycorrhizal plants due to reduced root length. Manganese concen... Mostrar Tudo
Thesagro:  Absorção de Nutrientes; Fósforo; Magnésio; Micorriza Vesicular Arbuscular; Potássio; Zinco.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF2007 - 1ADCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoCAMPOS, A. C.; HAMPE, M. M. V.; FERREIRA, A. G.; ANTUNES, I. F.; CASTRO, L. A. S. de. Introcução de resistência sistêmica à antracnoses em feijoeiro-comum pela raça delta avirulenta de colletotrichum limdemuthianum. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasilia, DF, v. 44, n. 1, p. 15-21, 2008.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Nacional - A
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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2.Imagem marcado/desmarcadoCAMPOS, A. D.; HAMPE, M. M. V.; FERREIRA, A. G.; ANTUNES, I. F.; CASTRO, L. A. S. de. Indução de resistência sistêmica à antracnose em feijoeiro-comum pela raça delta avirulenta de Colletotrichum lindemuthianum. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 44, n. 1, p. 15-21, jan. 2009. Título em inglês: Induction of systemic resistance to anthracnose in common bean by the avirulent delta race of Colletotrichum lindemuthianum.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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3.Imagem marcado/desmarcadoCAMPOS, A. D.; FERREIRA, A. G.; HAMPE, M. M. V.; ANTUNES, I. F.; BRANCÃO, N.; SILVEIRA, E. P. da; OSÓRIO, V. A.; AUGUSTIN, E. Atividade de peroxidase e polifenoloxidase na resistência do feijão à antracnose. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 39, n. 7, p. 637-643, jul. 2004 Título em inglês: Peroxidase and polyphenol oxidase activity in bean anthracnose resistance.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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