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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  26/11/2025
Data da última atualização:  26/11/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  IAQUINTA, F.; MOLLO, A.; MACHADO, I.; VÖGLER, R.; BANHOS, S. G.; NOGUEIRA, A. R. de A.
Afiliação:  FIORELLA IAQUINTA, UNIVERSIDAD DE LA REPÚBLICA; ALICIA MOLLO, UNIVERSIDAD DE LA REPÚBLICA; IGNACIO MACHADO, UNIVERSIDAD DE LA REPÚBLICA; RODOLOFO VÖGLER, UNIVERSIDAD DE LA REPÚBLICA; SAMARA GOMES BANHOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO CARLOS; ANA RITA DE ARAUJO NOGUEIRA, CPPSE.
Título:  Microwave-induced plasma optical emission spectrometry coupled to vapor generation (VG-MIP OES) as an alternative technique for As and Hg determination for seafood surveillance.
Ano de publicação:  2025
Fonte/Imprenta:  Spectrochimica Acta Part B: Atomic Spectroscopy, v. 232, 107281, 2025.
ISSN:  0584-8547
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.sab.2025.107281
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: Fish and crustaceans can absorb inorganic contaminants such as arsenic (As) and mercury (Hg) from sediments and water. The assessment of these potentially toxic contaminants in fishing resources is of utmost importance to ensure human health and food safety using reliable analytical methods that allow its determination. The standard techniques used for its determination are atomic spectrometry, absorption or fluorescence, or inductively coupled plasma–mass spectrometry (ICP-MS). Here we proposed the application of cold vapor coupled to microwave-induced plasma optical emission spectrometry (CV-MIP OES) to determine Hg and the use of hydride generation (HG-MIP OES) to determine As. We present an exhaustive optimization of the volatile generation and analytical parameters. Both volatile contaminants were determined in muscle of a benthic crustacean (Penaeus paulensis, pink shrimp) and a carnivorous fish (Micropogonias furnieri, white croaker). Analytical performances were evaluated using certified reference materials of mussel tissue and dogfish liver. The methods' performance indicated no statistical differences between an ICP-MS-based procedure and the alternative proposed methods based on CV-MIP OES or HG-MIP OES. Hence, these methods can be postulated as alternatives to the commonly used techniques to assess the safety of seafood products. For the first time, potentially toxic elements were evaluated in wild pink shrimp.
Palavras-Chave:  Frutos do mar; Mip oes.
Thesagro:  Espectrometria; Plasma.
Thesaurus Nal:  Arsenic; Food safety; Mercury.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPPSE26945 - 1UPCAP - DDPROCI-2025.IAQ
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