BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria Tropical.
Data corrente:  16/06/2025
Data da última atualização:  18/06/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  XAVIER FILHO, R. R. B.; RIBEIRO, P. R. V.; SILVA, L. M. A. e; PEREIRA, L. L.; FREIRE, G. A.; MARTINS, C. B. R.; WONG, D. V. T.; DIONISIO, A. P.; ALENCAR, N. M. N. DE; FREDERICO, M. J. S.; CANUTO, K. M.
Afiliação:  RAIMUNDO RIGOBERTO BARBOSA XAVIER FILHO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO CEARÁ; PAULO RICELI VASCONCELOS RIBEIRO, CNPAT; LORENA MARA ALEXANDRE E SILVA, CNPAT; LANDERSON LOPES PEREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; GABRIELA ARAÚJO FREIRE, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; CAIO BRUNO RODRIGUES MARTINS, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; DEYSI VIVIANA TENAZOA WONG, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; ANA PAULA DIONISIO, CNPAT; NYLANE MARIA NUNES DE ALENCAR, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; MARISA JADNA SILVA FREDERICO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; KIRLEY MARQUES CANUTO, CNPAT.
Título:  Chemical Composition and Antidiabetic Potential of a Phenolic-Rich Extract from Cashew Fiber.
Ano de publicação:  2025
Fonte/Imprenta:  ACS Food Science & Technology, 2025.
DOI:  https://doi.org/10.1021/acsfoodscitech.5c00074
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Cashew fiber is a byproduct used as an ingredient in food products; however, little is known about its functional properties. Therefore, we evaluated the chemical composition and antidiabetic potential of a phenolic-rich extract from the cashew fiber (PECF) using spectrometric techniques and experiments with C57BL/6 mice to assess its effect on glycemia and insulin resistance. In the glucose tolerance test, fasted animals received PECF (1−100 mg/kg i.p.) followed by a glucose load of 2 g/kg. Dexamethasone was used to induce insulin resistance, and the animals received PECF daily for 5 days. As a result, PECF (1 mg/kg) reduced blood glucose, triglycerides, and total cholesterol levels; meanwhile, HDL levels and insulin sensitivity were increased. Its mechanism of action seems to be related to α-glucosidase inhibitory and antioxidant activities of phenolic acids and flavonol glycosides by increasing glutathione and reducing TBARs. Thus, cashew fiber was shown to be a good source of hypoglycemic compounds for plant-based foods and nutraceuticals potentially useful for diabetes control.
Palavras-Chave:  Anacardic acid; Hipoglicemico.
Thesagro:  Anacardium Occidentale; Caju; Diabete.
Thesaurus Nal:  Cashew fruit; Diabetes; Hypoglycemic agents; Polyphenols.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAT17476 - 1UPCAP - DD
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