BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agrobiologia. Para informações adicionais entre em contato com cnpab.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia.
Data corrente:  13/06/2025
Data da última atualização:  13/06/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  GUIMARÃES. N. de F.; ALVES. G. C.; LORENZETI, I. J. de; REIS, V. M.
Afiliação:  NATHALIA DE FRANÇA GUIMARÃES, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO RIO DE JANEIRO; GABRIELA CAVALCANTI ALVES, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO RIO DE JANEIRO; IAN JOSÉ DE SOUZA LORENZETI, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO RIO DE JANEIRO; VERONICA MASSENA REIS, CNPAB.
Título:  Germination of Saccharum complex genotypes in response to inoculation using selected diazotrophic bacteria before and after a heat treatment.
Ano de publicação:  2025
Fonte/Imprenta:  Bragantia, 84, e20240154, p. 1-16, 2025.
ISSN:  1678-4499
DOI:  https://doi.org/10.1590/1678-4499.20240154
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Breeding of new cultivars of sugarcane uses several species belonging to the Saccharum complex genus. In this study, a set of 20 genotypes from the Saccharum complex was assessed for their growth promotion during germination using a mixed inoculant containing five selected diazotrophs and their resistance to short heat treatment (52°C / 30 min). The percentage of germination was evaluated, leading to the identification of three response groups. Saccharum officinarum (group I) showed the highest germination percentage, succeeded by Erianthus arundinaceus genotypes (group II) and the other genotypes (group III). The mean germination time (MGT) varied among the genotypes and segregated the growth response into two groups. Saccharum officinarum only required less than 15 days to reach the MGT, whereas the other genera required more than two or three days during the initial growth process. Bacterial counting also differed between the groups, being effective for S. officinarum and other genotypes, improving the colonization of the plants 100–1,000 times higher than the control and heat treatments. Further comparison was made among eight genotypes, including one Saccharum spontaneum(US72-1319), one S. officinarum (IN845), and six E. arundinaceus. This comparison measured biomass accumulation and root parameters. The E. arundinaceus group demonstrated less susceptibility to the heat treatment, resulting in stimulation of the root dry mass of IJ76-381 and root parameters of this geno... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Plant growth promoting bacteria.
Categoria do assunto:  S Ciências Biológicas
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAB42422 - 1UPCAP - DD
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 4
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoSCHURT, D. A.; LOPES, U. P.; DUARTE, H. S. S.; RODRIGUES, F. A. Rice Resistance to Sheath Blight Mediated by Potassium. Journal of Phytopathology, v. 162, 2014.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Roraima.
Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
2.Imagem marcado/desmarcadoSCHURT, D. A.; LOPES, U. P.; DUARTE, H. S. S.; RODRIGUES, F. A. Effect of Magnesium on the Development of Sheath blight in Rice. Journal Phytopathology, v. 162, p. 617-620, 2014.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Roraima.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
3.Imagem marcado/desmarcadoSCHURT, D. A.; DUARTE, H. da S. S.; LOPES, U. P.; RODRIGUES, F. de A. Influence of nitrogen content on rice leaf sheaths on sheath blight development. REVISTA SCIENTIA AGRARIA, Curitiba, v. 17, n. 3, jul/dez. 2016, p. 50-54.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Roraima.
Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
4.Imagem marcado/desmarcadoMACIEL-ZAMBOLIM, E.; ZAMBOLIM, L.; SOUZA, A. F. de; PICANÇO, M. C.; LOPES, U. P.; SOUZA NETO, P. N. de; RIOS, J. A.; COSTA, R. D.; FONTES, L. F. P.; MANTOVANI, E. C.; CAIXETA, E. T.; QUEIROZ, M. E. Produção integrada de café. In: ZAMBOLIM, L.; NASSER, L. C. B.; ANDRIGUETO, J. R.; TEIXEIRA, J. M. A.; KOSOSKI, A. R.; FACHINELLO, J. C. (Org.). Produção integrada no Brasil: agropecuária sustentável alimentos seguros. Brasília, DF: Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento, 2009.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Café.
Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 4
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional