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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria Tropical.
Data corrente:  11/06/2025
Data da última atualização:  11/06/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ANDRADE, B. K. DE M.; DANZIATO NETO, M. A.; OLIVEIRA, A. C. DE; FREITAS, P. A. DE; MELO, V. M. M.; QUINTELA, B. C. S. F.; OLIVEIRA, F. A. DA S.; MONTEIRO‑MOREIRA, A. C. DE O.; DIONISIO, A. P.; ADRIANO, L. S.; COSTA, M. A. F. DA; ALMEIDA, I. F.; CARIOCA, A. A. F.
Afiliação:  BRUNA KELLY DE MEDEIROS ANDRADE, STATE UNIVERSITY OF CEARÁ; MILTON ALVES DANZIATO NETO; ARICLÉCIO CUNHA DE OLIVEIRA, STATE UNIVERSITY OF CEARÁ; PAULA ALEXANDRE DE FREITAS, STATE UNIVERSITY OF CEARÁ; VÂNIA MARIA MACIEL MELO, STATE UNIVERSITY OF CEARÁ; BÁRBARA CIBELLE SOARES FARIAS QUINTELA, FEDERAL UNIVERSITY OF CEARÁ; FRANCISCA ANDRÉA DA SILVA OLIVEIRA, FEDERAL UNIVERSITY OF CEARÁ; ANA CRISTINA DE OLIVEIRA MONTEIRO‑MOREIRA, RENORBIO; ANA PAULA DIONISIO, CNPAT; LIA SILVEIRA ADRIANO, UNIVERSITY OF FORTALEZA; MATHEUS AUGUSTO FERREIRA DA COSTA, STATE UNIVERSITY CEARÁ; IZAAK FERREIRA ALMEIDA, STATE UNIVERSITY CEARÁ; ANTONIO AUGUSTO FERREIRA CARIOCA, UNIVERSITY OF FORTALEZA.
Título:  Effects of Yacon (Smallanthus sonchifolius) syrup on the glycemic metabolism, and intestinal microbiota of rats on a high‑fat diet.
Ano de publicação:  2025
Fonte/Imprenta:  Nutrire, 50:18, 2025.
DOI:  https://doi.org/10.1186/s41110-025-00320-y
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  High-fat diets adversely affect both glycemic control and the composition of the intestinal microbiota. Yacon syrup, which is rich in fructooligosaccharides (FOS) and antioxidants, offers a promising nutritional solution. This study aimed to investigate the impact of Yacon syrup consumption on the intestinal microbiota profile, body weight, food consumption, and glycemic control in rats exposed to a high-fat diet (HFD). Our experimental design involved placing the animals into four distinct groups: (1) rats maintained on a standard diet throughout the experimental protocol, (2) rats consistently fed a high-fat diet, (3) rats exposed to an initial phase of HFD followed by HFD supplemented with 1% FOS in the second phase, and (4) rats following a similar two-phase HFD regimen but with 2% FOS supplementation. We carefully monitored dietary intake and conducted glucose tolerance tests. After the treatment, we performed a 16S rRNA gene analysis of the intestinal microbiota. Our findings revealed a notable increase in the glycemic peak within the first 15 min of high-fat consumption when compared to the supplemented groups. Our findings, observed after 10 weeks of treatment (phase 1, days 1–38; phase 2, days 39–70), revealed a notable increase in the glycemic peak within the first 15 min in the group consistently fed a high-fat diet compared to the supplemented groups. Further, we observed a significant increase in specific pathogenic phyla (notably Proteobacteria
Palavras-Chave:  Intestinal microbiota; Yacon.
Thesaurus Nal:  Antioxidants; Dietary fat; Glycemic control; Smallanthus sonchifolius.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAT17473 - 1UPCAP - DD
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