BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  22/05/2025
Data da última atualização:  05/08/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CARVALHO, H. J. M.; OLIVEIRA, L. H. R. de; SOUZA, G. J. S.; PINTO, C. da C.; SOUZA, S. M. de; CARVALHO, C. W. P. de; NABESHIMA, E. H.; CLERICI, M. T. P. S.; BARCIA, M. T.; SCHMIELE, M.
Afiliação:  HUGO JOSÉ MARTINS CARVALHO, UNIVERSIDADE FEDERAL DOS VALES DO JEQUITINHONHA E MUCURI; LUCAS HENRIQUE RAMOS DE OLIVEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DOS VALES DO JEQUITINHONHA E MUCURI; GABRIEL JÚNIO SILVA SOUZA, UNIVERSIDADE FEDERAL DOS VALES DO JEQUITINHONHA E MUCURI; CAMILA DA COSTA PINTO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAZONAS; SÉRGIO MICHIELON DE SOUZA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAZONAS; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; ELIZABETH HARUMI NABESHIMA, INSTITUTO DE TECNOLOGIA DE ALIMENTOS; MARIA TERESA PEDROSA SILVA CLERICI, UNIVERSIDADE DE CAMPINAS; MILENE TEIXEIRA BARCIA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA MARIA; MARCIO SCHMIELE, UNIVERSIDADE FEDERAL DOS VALES DO JEQUITINHONHA E MUCURI. UNIVERSIDADE DE CAMPINAS.
Título:  Unraveling Sudan grass starch: A first report of its physicochemical, structural, technological, and nutritional properties.
Ano de publicação:  2025
Fonte/Imprenta:  Food and Humanity, v. 4, p. 100627, 2025.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foohum.2025.100627
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Sudan grass (Sorghum sudanense (Piper) Stapf.) is an underutilized cereal with great potential as an alternative starch source for food and non-food applications. This study evaluated the physicochemical, structural, tech- nological, and nutritional properties of starch from Sudan grass. Starch extraction was carried out using four distinct methods: aqueous extraction with H₂O (WE), reductive extraction with SO₂ (RE), alkaline extraction with 1 N NaOH (AE), and combined extraction with SO₂ + 0.1 N NaOH (CE).The extracted starches exhibited high amylose content (35.18–38.04 %), monomodal granules with A-type crystallinity, and low enzymatic hydrolysis rates, contributing to their high resistant starch content (>28 %). The CE method yielded the highest starch recovery (41.67 %) due to the synergistic action of SO₂ and NaOH in protein and lipid removal. The RE method resulted in the highest level of starch damage (7.14 %), impacting pasting properties. Thermal and rheological analyses indicated high gelatinization temperatures (80.27 ◦C – 86.75 ◦C), significant gel elasticity, and pseu- doplastic behavior, attributes that suggest potential applications in biodegradable film production. Sudan grass starch also exhibited a high phenolic compound content (up to 2136 mg GAE/100 g for RE), which, along with its amylose content, could have contributed to its reduced enzymatic hydrolysis rate and suitability for low glycemic index applications. Overall, these findings highlight the po... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Morphological properties.
Thesaurus Nal:  Carbohydrates; Digestibility; Extraction; Starch; Yields.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15956 - 1UPCAP - DD
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