BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  30/04/2025
Data da última atualização:  30/04/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SANTOS, S. R. dos; SOUZA, C. M. M.; ARRUDA, D. L. de; CAMÊLO, D. L.; TRONTO, J.; PEREIRA, G. L.; MELLO, D. C. de; SILVA, W. T. L. da; COSTA, L. M. da; SCHAEFER, C. E. G. R.
Afiliação:  FEDERAL OF ESPÍRITO SANTO UNIVERSITY; FEDERAL UNIVERSITY OF VIÇOSA; FEDERAL OF ESPÍRITO SANTO UNIVERSITY; FEDERAL OF ESPÍRITO SANTO UNIVERSITY; FEDERAL UNIVERSITY OF VIÇOSA; FEDERAL UNIVERSITY OF VIÇOSA; FEDERAL UNIVERSITY OF VIÇOSA; WILSON TADEU LOPES DA SILVA, CNPDIA; FEDERAL UNIVERSITY OF VIÇOSA; FEDERAL UNIVERSITY OF VIÇOSA.
Título:  Eutrophic soils and weathering levels influence the distribution of seasonally dry forests in Brazil.
Ano de publicação:  2025
Fonte/Imprenta:  Geoderma Regional, v. 40, e00921, 2025.
Páginas:  12 p.
ISSN:  2352-0094
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.geodrs.2025.e00921
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Seasonally Dry Forests, or ‘Dry Forests,’ are characterized by deciduous vegetation that sheds leaf during the dry season due to strong soil moisture stress. Despite their ecological significance, as part of the Atlantic Forest realm, research on the diversity, genesis, and soil-vegetation interactions in these ecosystems remains limited. This study investigated the soil attributes of Dry Forests of an ecotonal zone, comparing with the neighboring biomes, the Caatinga (Steppe Savanna) and Cerrado (Brazilian Savanna). We analyzed 16 soil profiles, evaluating their physical, chemical, and mineralogical properties using Principal Component Analysis (PCA). Dry Forest soils (DFS) showed higher amounts of exchangeable cations such as Ca2+, Mg2+, and K+ (Sum of Bases: 2.84–14.79 cmolc dm− 3 in the surface horizons) and no detectable Al3+. The clay fraction of DFS is mainly illite and kaolinite. The PCA results (PC1: 29.4 %) revealed that Dry Forest soils, particularly on limestone, are more fertile than adjacent Caatinga and Cerrado soils. In contrast, according to the interpretation of PC2 (19.5 %) Cerrado soils are much more weathered and nutrient-depleted (Sum of Bases: 0.37–1.29 cmolc dm− 3 in the surface horizons), while Caatinga soils exhibit an intermediate fertility (Sum of Bases: 1.48–21.81 cmolc dm− 3 in the surface horizons), and less weathered. The lithologies under DFS at northern Minas Gerais are limestones of the Bambuí Group, resistant sedimentary rocks of the Macaú... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Mata Seca; Pedoenvironments.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA18668 - 1UPCAP - DDPROCI. 25/182025/18
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1.Imagem marcado/desmarcadoROSA, J. S. da; FREITAS-SILVA, O.; ROUWS, J. R. C.; MOREIRA, I. G. da S.; NOVAES, F. J. M.; AZEVEDO, D. de A.; SCHWAB, N.; GODOY, R. L. de O.; EBERLIN, M. N.; REZENDE, C. M. de. Mass spectrometry screening of Arabica coffee roasting: A non-target and non-volatile approach by EASI-MS and ESI-MS. Food Research International [online], v. 89, part 2, p. 967-975, nov. 2016.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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2.Imagem marcado/desmarcadoROSA, J. S. da; FREITAS-SILVA, O.; ROUWS, J. R. C.; MOREIRA, I. G. da S.; NOVAES, F. J. M.; AZEVEDO, D. de A.; SCHWAB, N.; GODOY, R. L. de O.; EBERLIN, M. N.; REZENDE, C. M. de. Mass spectrometry screening of Arabica coffee roasting: A non-target and non-volatile approach by EASI-MS and ESI-MS Food Research International [online], v. 89, part 2, p. 967-975, nov. 2016.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia.
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