|
|
 | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Milho e Sorgo. Para informações adicionais entre em contato com cnpms.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
25/03/2025 |
Data da última atualização: |
25/03/2025 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MABASSO, G. A.; RESENDE, O.; SOUZA, D. G.; SIMEONE, M. L. F.; RODRIGUES, A. A.; ALMEIDA, A. B. de; BESSA, J. F. V.; CELIA, J. A.; SIQUEIRA, V. C. |
Afiliação: |
GERALDO ACACIO MABASSO, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA GOIANO; OSVALDO RESENDE, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA GOIANO; DIENE GONÇALVES SOUZA, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA GOIANO; MARIA LUCIA FERREIRA SIMEONE, CNPMS; ARTHUR ALMEIDA RODRIGUES, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA GOIANO; ADRIELLE BORGES DE ALMEIDA, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA GOIANO; JAQUELINE FERREIRA VIEIRA BESSA, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA GOIANO; JULIANA APARECIDA CELIA, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA GOIANO; VALDINEY CAMBUY SIQUEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DA GRANDE DOURADOS. |
Título: |
Physicochemical properties, structural analysis and CO2 concentrations of corn grains stored under different conditions |
Ano de publicação: |
2025 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Stored Products Research, v. 112, 102634, 2025. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.jspr.2025.102634 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This study aimed to evaluate the effects of storage conditions (hermetic and non-hermetic), initial moisture content (14, 16, and 18 % wb), and storage time (0, 30, 60, 90, and 120 days) on corn grains quality. During the storage period, the concentration of CO2, temperature, relative humidity, proximal composition, dry matter loss, starch, and insect damage were evaluated. The BRS284 corn grains were harvested and stored with an initial moisture content of 18, 16, and 14 % wb. The [CO2], temperature, and relative humidity were monitored by sensors in grain mass and ambient air for up to 120 days, at 1-h intervals. The results indicated increases in [CO2], temperature, and relative humidity in the grain mass, with increased storage time and higher moisture content. The rates of dry matter loss increased for both conditions, more intense for non-hermetic storage, no insect was observed in grains stored hermetically. The ether extract and protein contents decreased with rising moisture content and storage time, while starch granules tended to compact with increasing moisture content. |
Palavras-Chave: |
Composição proximal. |
Thesagro: |
Dióxido de Carbono; Microscopia Eletrônica; Milho; Produto Armazenado; Propriedade Físico-Química. |
Categoria do assunto: |
W Química e Física |
Marc: |
LEADER 02054naa a2200301 a 4500 001 2174180 005 2025-03-25 008 2025 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.jspr.2025.102634$2DOI 100 1 $aMABASSO, G. A. 245 $aPhysicochemical properties, structural analysis and CO2 concentrations of corn grains stored under different conditions$h[electronic resource] 260 $c2025 520 $aThis study aimed to evaluate the effects of storage conditions (hermetic and non-hermetic), initial moisture content (14, 16, and 18 % wb), and storage time (0, 30, 60, 90, and 120 days) on corn grains quality. During the storage period, the concentration of CO2, temperature, relative humidity, proximal composition, dry matter loss, starch, and insect damage were evaluated. The BRS284 corn grains were harvested and stored with an initial moisture content of 18, 16, and 14 % wb. The [CO2], temperature, and relative humidity were monitored by sensors in grain mass and ambient air for up to 120 days, at 1-h intervals. The results indicated increases in [CO2], temperature, and relative humidity in the grain mass, with increased storage time and higher moisture content. The rates of dry matter loss increased for both conditions, more intense for non-hermetic storage, no insect was observed in grains stored hermetically. The ether extract and protein contents decreased with rising moisture content and storage time, while starch granules tended to compact with increasing moisture content. 650 $aDióxido de Carbono 650 $aMicroscopia Eletrônica 650 $aMilho 650 $aProduto Armazenado 650 $aPropriedade Físico-Química 653 $aComposição proximal 700 1 $aRESENDE, O. 700 1 $aSOUZA, D. G. 700 1 $aSIMEONE, M. L. F. 700 1 $aRODRIGUES, A. A. 700 1 $aALMEIDA, A. B. de 700 1 $aBESSA, J. F. V. 700 1 $aCELIA, J. A. 700 1 $aSIQUEIRA, V. C. 773 $tJournal of Stored Products Research$gv. 112, 102634, 2025.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registros recuperados : 5 | |
2. |  | OLIVEIRA, L. J. C.; COSTA, L. C.; SEDIYAMA, G. C.; FERREIRA, W. P. M.; OLIVEIRA, M. J. de. Modelos de estimativa de produtividade potencial para as culturas do feijão e do milho. Engenharia na Agricultura, Viçosa, v. 19, n. 4, p. 304-312, jul./ago. 2011.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 3 |
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
|    |
3. |  | COSTA, L. C.; JUSTINO, F.; OLIVEIRA, L. J. C.; SEDIYAMA, G. C.; FERREIRA, W. P. M.; LEMOS, C. F. Modelling impact of Co2, technology and climate changes on beans and maize productivity in the Southern part of Brazil. In: COELHO, A. B.; TEIXEIRA, E. C.; BRAGA, M. J. (Ed.). Recursos naturais e crescimento econômico. Viçosa, MG: UFV, 2008. p. 7-24.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
|    |
4. |  | OLIVEIRA, L. J. C.; COSTA, L. C.; SEDIYAMA, G. C.; FERREIRA, W. P. M.; OLIVEIRA, M. J. de. Modelos de produtividade potencial para as culturas do feijão e do milho. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGROMETEOROLOGIA, 16., 2009, Belo Horizonte. Mudanças climáticas, recursos hídricos e energia para uma agricultura sustentável: anais. Serra Talhada: Sociedade Brasileira de Agrometeorologia, 2009.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
|    |
5. |  | OLIVEIRA, L. J. C.; COSTA, L. C.; SEDIYAMA, G. C.; FERREIRA, W. P. M.; OLIVEIRA, M. J. de. Mudanças climáticas e seus impactos nas produtividades das culturas do feijão e do milho no estado de Minas Gerais. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGROMETEOROLOGIA, 16., 2009, Belo Horizonte. Mudanças climáticas, recursos hídricos e energia para uma agricultura sustentável: anais. Serra Talhada: Sociedade Brasileira de Agrometeorologia, 2009.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
|    |
Registros recuperados : 5 | |
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|