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Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  25/02/2025
Data da última atualização:  25/02/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PEREIRA, E. dos S.; RAPHAELLI, C. de O.; MASSAUT, K. B.; CAMARGO, T. M.; RADÜNZ, M.; HOFFMANN, J. F.; VIZZOTTO, M.; PIENIZ, S.; FIORENTINI, Â. M.
Afiliação:  ELISA DOS SANTOS PEREIRA; CHIRLE DE OLIVEIRA RAPHAELLI; KHADIJA BEZERRA MASSAUT; TAIANE MOTA CAMARGO; MARJANA RADÜNZ; JÉSSICA FERNANDA HOFFMANN; MARCIA VIZZOTTO FOSTER, CPACT; SIMONE PIENIZ; ÂNGELA MARIA FIORENTINI.
Título:  Probiotic yogurt supplemented with Lactococcus lactis R7 and Red Guava Extract: bioaccessibility of phenolic compounds and influence in antioxidant activity and action of alpha-amylase and alpha-glucosidase enzymes.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Plant Foods for Human Nutrition, v. 79, n. 1, p. 219-224, 2024.
DOI:  10.1007/s11130-024-01149-y
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: The industry has increasingly explored the development of foods with functional properties, where supplementation with probiotics and bioactive compounds has gained prominence. In this context, the study aimed to evaluate the influence of in vitro biological digestion on the content of phenolic compounds, antioxidant activity, and inhibition of α-amylase and α-glucosidase activities of probiotic yogurt supplemented with the lactic acid bacteria Lactococcus lactis R7 and red guava extract (Psidium cattleianum). A yogurt containing L. lactis R7 (0.1%) and red guava extract (4%) was characterized for the content of phenolic compounds, antioxidant activity, and potential for inhibition of digestive enzymes after a simulated in vitro digestion process. After digestion, the caffeic and hydroxybenzoic acids remained, and sinapic acid only in the last digestive phase. Antioxidant activity decreased during digestion by 28.93, 53.60, and 27.97% for DPPH, nitric oxide and hydroxyl radicals, respectively, and the inhibition of the α-amylase enzyme decreased only 4.01% after the digestion process. α-glucosidase was more efficient in intestinal digestion, demonstrating an increase of almost 50% in probiotic yogurt with red guava extract before digestion. Possibly, the phenolics change their conformation during digestion, generating new compounds, reducing antioxidant activity, and increasing the inhibitory activity of α-glucosidase digestive enzymes. It was concluded that the pr... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Bactérias lácticas; Digestão in vitro; Frutas nativas; Native fruits; Psidium cattleianum.
Thesaurus Nal:  Diabetes; In vitro digestion; Lactic acid bacteria.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
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1.Imagem marcado/desmarcadoHOFIG, P.; GIASSON, E.; VENDRAME, P. R. S. Mapeamento digital de solos com base na extrapolação de mapas entre áreas fisiograficamente semelhantes. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 49, n. 12, p.958-966, dez. 2014. Título em inglês: Digital soil mapping based on map extrapolation between physiographically similar areas.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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2.Imagem marcado/desmarcadoHÖFIG, P.; MARTINS, E. de S.; BROETTO, T.; GIASSON, E.; SILVA. G. M. F. da. Avaliação da qualidade de um fertilizante produzido por compostagem conjunta de materiais orgânicos e rochas moídas. Evaluation of quality of fertilizer produced with compostage comprising organic materials and ground rock. Revista em Agronegócio e Meio Ambiente, v. 15, n. 3, e9820, 2022. 18 p.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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3.Imagem marcado/desmarcadoHÖFIG, P.; MARTINS, E. de S.; GIASSON, E.; MARCHI, G.; CORRÊA, R. S. Comportamento dos solos, produção de café e qualidade da bebida em dois sistemas de adubação usando fontes regionais e convencionais de nutrientes. Caderno Pedagógico, v. 21, n. 6, 2024. 26 p.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
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