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Biblioteca(s):  Embrapa Agrossilvipastoril.
Data corrente:  25/02/2025
Data da última atualização:  25/02/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MARQUES, S. A. D. A.; ITUASSU, D. R.; MEURER, F.; CORRÊA FILHO, R. A. C.; POVH, J. A.; SINHORIN, V. D. G.
Afiliação:  SORAIA ANDRESSA DALL AGNOL MARQUES, UNIVERSIDADE FERDERAL DE MATO GROSSO DO SUL; DANIEL RABELLO ITUASSU, CPAMT; FÁBIO MEURER, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; RUY ALBERTO CAETANO CORRÊA FILHO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MATO GROSSO DO SUL; JAYME APARECIDO POVH, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MATO GROSSO DO SUL; VALERIA DORNELLES GINDRI SINHORIN, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MATO GROSSO.
Título:  Digestible protein requirement of Amazonian pintado (Pseudoplatystoma reticulatum × Leiarius marmoratus)
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Aquaculture International, v. 33, n. 1, article number 13, 2024.
ISSN:  1573-143X
DOI:  https://doi.org/10.1007/s10499-024-01754-3
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: This study was undertaken to determine the digestible protein requirement of Amazonian pintado (Pseudoplatystoma reticulatum x Leiarius marmoratus) during growing phase (290-650 g), and the impact of digestible protein levels to body yield, fillet quality, total ammonia excretion rate, and meat chemical composition. Seven digestible protein levels diets were evaluated, 225, 250, 275, 300, 325, 350, or 375 g kg(-1). The experiment was carried out in a completely randomized design with seven treatments (digestible protein levels) and five replicates. The experiment lasted for 72 days. Production performance did not differ between treatments, except for protein efficiency rate, which was highest (P < 0.05) in the fish that received the diet with the lowest digestible protein content. Digestible protein levels above 325 g kg(-1) allowed less (P < 0.05) fat accumulation in the carcass. Ammonia excretion rate fitted a quadratic model (P < 0.05). According to the model used, the minimum ammonia excretion value was 0.06225 g L-1 g(-1), corresponding to a digestible protein input of 255 g kg(-1). The average fillet color (b*) value was higher (P < 0.05) (15.4) in the group fed 250 g kg(-1) digestible protein than in the fish fed 350 g kg(-1) digestible protein, whereas the other groups showed intermediate results. Fillet pH, shear force, drip loss, and cooking loss did not differ (P > 0.05) between the digestible protein levels. Digestible protein levels above 325 g kg(-1) ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Pintado Amazônico.
Thesagro:  Digestão; Peixe.
Thesaurus Nal:  Ammonia; Body composition; Catfish; Digestible protein; Excretion; Fillet quality; Nutrient utilization; Tilapia (common name).
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrossilvipastoril (CPAMT)
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CPAMT2068 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, R. P. de P.; LAURENTIZ, A. C. de; FARIA, G. A.; FILARDI, R. da S.; MELLO, E. do S. Use of soybean gum as an emulsifier in diets for commercial laying hens. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 54, e00683, 2019. Título em português: Uso de goma de soja como emulsificante em dietas para poedeiras comerciais.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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