BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Alimentos e Territórios.
Data corrente:  21/01/2025
Data da última atualização:  21/01/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  GRAÇA, J. S.; SILVA, J. G. S.; DIAS, L. G.; XAVIER, A. A. O.; ALVES FILHO, E. G.; PIMENTEL, T. C.; BRITO, E. S. de; RODRIGUES, S.; PALLONE, J. A. L.; MARIUTTI, L. R. B.; MERCADANTE, A. Z.; BRAGAGNOLO, N.; SANT'ANA, A. S.
Afiliação:  JULIANA S. GRAÇA, UNIVERSIDADE DE CAMPINAS; JOYCE G. S. SILVA, UNIVERSIDADE DE CAMPINAS; LAÍSA G. DIAS, UNIVERSIDADE DE CAMPINAS; ANA AUGUSTA ODORISSI XAVIER, UNIVERSIDADE DE CAMPINAS; ELENILSON G. ALVES-FILHO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; TATIANA C. PIMENTEL, INSTITUTO FEDERAL DO PARANÁ; EDY SOUSA DE BRITO, CNAT; SUELI RODRIGUES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; JULIANA A. L. PALLONE, UNIVERSIDADE DE CAMPINAS; LILIAN R. B. MARIUTTI, UNIVERSIDADE DE CAMPINAS; ADRIANA Z. MERCADANTE, UNIVERSIDADE DE CAMPINAS; NEURA BRAGAGNOLO, UNIVERSIDADE DE CAMPINAS; ANDERSON S. SANT’ANA, UNIVERSIDADE DE CAMPINAS.
Título:  Pre-exposure of Lactobacillus acidophilus to stress conditions impacts the metabolites and bioaccessibility of calcium and carotenoids in fermented dairy products.
Ano de publicação:  2025
Fonte/Imprenta:  Food Research International, v. 200, Jan. 2025, 115526.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodres.2024.115526
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study evaluated the impact of fermentation with Lactobacillus acidophilus pre-subjected to acid, osmotic, and oxidative stress conditions on the production of metabolites and the bioaccessibility of nutrients and bioactive compounds in fermented milks and yogurts. The products were added with orange bagasse (additional calcium – Ca source) and buriti pulp (carotenoids source). Gas chromatography coupled with mass spectrometry (GC–MS) and nuclear magnetic resonance (NMR) were used to analyze the volatile and non-volatile compounds metabolites from fermentation, respectively. In vitro digestion assays (dialysis and micellization) evaluated the bioaccessibility of Ca and carotenoids. Results showed that fermentation with L. acidophilus, previously exposed to acid, osmotic, and oxidative stress conditions, increased the production of volatiles such as higher alcohols and compounds derived from amino acid catabolism (1-butanol, 1-decanol, 1-nonanol, nonanoic acid, 2-ethyl 1-hexanol, 1-methoxy-2-propanol). Also, when this microorganism was subjected to osmotic and oxidative stress, an increase in the bioaccessibility of Ca in natural fermented milks from 4.1 % to 13.3–15.5 % and in the same products fortified with orange bagasse from 5.3 % to 9.3–10.8 % (when compared to the non-stressed condition) were observed. Conversely, the use of L. acidophilus – non-stressed or subjected to oxidative stress – reduced the bioaccessibility of carotenoids in products containing buriti pul... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Fortification; Micronutrients.
Thesaurus Nal:  Bioactive compounds; Metabolites; Probiotics; Volatile compounds.
Categoria do assunto:  W Química e Física
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Alimentos e Territórios (CNAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNAT184 - 1UPCAP - DDGRA
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