BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Alimentos e Territórios.
Data corrente:  20/01/2025
Data da última atualização:  20/01/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PEDRONE, I. S.; NARITA, I. M. P.; SILVEIRA, M. M. DA; BASSINELLO, P. Z.; VANIER, N. L.; COLUSSI, R.
Afiliação:  ISABEL SANTOS PEDONE, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; ISABELA MENDES PACHECO NARITA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; MIRIÃ MIRANDA DA SILVEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNAT; NATHAN LEVIEN VANIER, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; ROSANA COLUSSI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS.
Título:  Enhancing quick-cooking bean quality: the impact of salt concentrations on soaking of fresh and aged brazilian genotypes.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Food and Humanity, v. 3, 2024, 100422.
Páginas:  9 p.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foohum.2024.100422
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Aim: This study aimed to investigate the feasibility of preparing quick-cooking beans from freshly harvested and aged beans with HTC defects from two Brazilian bean genotypes and to evaluate the influence of different salt concentrations in the soaking step. Method: Two Brazilian bean genotypes (BRS Estilo and BRS Esteio) that were freshly harvested and aged with hard-to-cook (HTC) defects were used to produce quick-cooking beans by testing different treatments with saline solutions (0.5 %, 1.0 %, and 1.5 %) sodium bicarbonate [NaHCO3] and sodium chloride [NaCl]) in the soaking stage. The cooking time, water absorption, damaged grains, colorimetric profile, visual characteristics, and hardness were analyzed. Results: The use of salts in the soaking step promoted reductions of up to 95 % in the cooking time of the beans. The shortest cooking times and highest water absorption were observed with NaHCO3 treatments. After processing, browning of the tegument was observed in BRS Estilo, whereas BRS Esteio exhibited the opposite behavior. Beans soaked in NaHCO3 showed higher levels of damage, regardless of the evaluated genotype; however, HTC beans showed less damage and higher hardness than freshly harvested beans. Conclusion: Different concentrations of NaCl and NaHCO3 enabled the elaboration of beans with greater water. absorption capacity, shorter cooking times, and lower hardness. The 1.0 % NaCl treatment produced quick-cooking beans with better characteristics. The use of sa... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Common beans; Cooking time; Hard to cook; Soaked.
Thesaurus Nal:  Sodium bicarbonate; Sodium chloride.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Alimentos e Territórios (CNAT)
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CNAT181 - 1UPCAP - DDPED
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1.Imagem marcado/desmarcadoSOARES, T. F. S. N.; MUNIZ, E. N.; SOUSA, J. P. S.; OLIVEIRA JUNIOR, L. F. G. de; BARBOSA, A. M.; SILVA, A. V. C. da. Seed priming as a strategy to increase the performance of drumstick tree. South African Journal of Botany, v. 157, p. 279-286, 2023.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 3
Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros.
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2.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA JUNIOR, L. F. G. de; SANTOS, P. L. de S.; LIMA, R. S. N. de; SILVEIRA, M. P. C.; FAGUNDES, J. L.; GUTIERREZ CARNELOSSI, M. A. Physiological parameters of cowpea treated with CaO-based particle film and subjected to water restriction. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 54, e00033, 2019. Título em português: Parâmetros fisiológicos de feijão-caupi tratado com filme de partícula de CaO e submetido à restrição hídrica.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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3.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, A. P.; FONTES, P. T.; MACIEL, L. B. S; FAGUNDES, J. L.; CARNELOSSI, M. A. G.; OLIVEIRA JÚNIOR, L. F. G. de. Physiological performance, bromatological quality, and productivity of sweet potato using calcium oxide particle film. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 56, e01789, 2021. Título em português: Desempenho fisiológico, qualidade bromatológica e produtividade da batata-doce com uso de filme de partícula de óxido de cálcio.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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4.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, L. F. M.; SANTOS, M. C. dos; SARMENTO, C. AR. R.; SANTOS, J. R. dos; CARVALHO, C. R. D. de; SOUSA, J. P. S.; LEITE, G. V.; TALAMINI, V.; OLIVEIRA JUNIOR, L. F. G. Métodos de inoculação do fungo Colletotrichum gloeosporioides em goiabas maduras fisiologicamente. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FISIOLOGIA VEGETAL, 13.; REUNIÃO LATINO-AMERICANA DE FISIOLOGIA VEGETAL MUDANÇAS CLIMÁTICAS E GLOBAIS: DO GENE À PLANTA, 14., 2011, Búzios, RJ. Livro de resumos... Campos dos Goytacazes: UENF, 2011. p. 83. Trabalhos publicados em Brazilian Journal of Plant Phisiology. Resumo em anais.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros.
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5.Imagem marcado/desmarcadoFONTES, P. T. N.; SOUSA, B. M. de L.; OLIVEIRA JÚNIOR, L. F. G. de; FAGUNDES, J. L.; BACKES, A. A.; NASCIMENTO, G. A.; FLORÊNCIO, R. S. R.; SANTOS, A. L. H. dos. Population dynamics and structural characteristics of 'Survenola' digit grass subjected to intermittent defoliation strategies. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 55, e01602, 2020. Título em português: Dinâmica da população e características estruturais do capim 'Survenola' submetido a estratégias de desfolhação intermitente.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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6.Imagem marcado/desmarcadoSOUSA, B. M. de L.; RIZATO, C. A.; FAGUNDES, J. L.; FONTES, P. T. N.; BACKES, A. A.; OLIVEIRA JÚNIOR, L. F. G. de; CRUZ, N. T.; NASCIMENTO, C. S. do. Tillering dynamics of digit grass subjected to different defoliation frequencies. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 54, e00668, 2019. Título em português: Dinâmica do perfilhamento do capim faixa-branca submetido a diferentes frequências de desfolhação.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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7.Imagem marcado/desmarcadoGRACA, G. A. da; FONTES, P. T. N.; SOARES, A. C.; JESUS, M. S. de; MATOS, P. N.; LEITE NETA, M. T. S.; SIMOES, A. do N.; CARVALHO, L. M. de; OLIVEIRA JUNIOR, L. F. G. de; CARNELOSSI, M. A. G.; VASCONCELOS, A. de A. Characterization of growth and development of pumpkin cv Mini Jack fruits. Food Chemistry Advances, v. 5, 100743, 2024.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 2
Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros.
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