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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  31/12/2024
Data da última atualização:  22/01/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SOUZA, P. G. de; PALLONE, J. A. L.; ORLANDO, E. A.; COSTA-SANTOS, A. C.; AYRES, E. M. M.; ROSENTHAL, A.; TEODORO, A. J.
Afiliação:  PÂMELA GOMES DE SOUZA, UNIVERSIDADE FEDERAL FLUMINENSE; JULIANA AZEVEDO LIMA PALLONE, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; EDUARDO ADILSON ORLANDO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; AUGUSTO CÉSAR COSTA-SANTOS, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; ELLEN MAYRA MENEZES AYRES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESTADO DO RIO DE JANEIRO; AMAURI ROSENTHAL, CTAA; ANDERSON JUNGER TEODORO, UNIVERSIDADE FEDERAL FLUMINENSE.
Título:  Evaluation of oxalic acid extraction and quantification methods in the different purslane (Portulaca oleracea L.) matrices and spinach (Spinacea oleracea).
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  MethodsX, v. 13, n., p. 102863, 2024.
DOI:  10.1016/j.mex.2024.102863
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Purslane (Portulaca oleracea) and spinach (Spinacea oleracea) are species with elevated levels of oxalic acid, an antinutrient that interferes in the bioaccessibility of minerals such as calcium and iron. Evaluating methods to determine oxalic acid content with reduced matrix interference, such as employing Flame Atomic Absorption Spectrometry (FAAS), can enhance the specificity of determinations. The different matrices of purslane (whole plant, leaves, and juice) and spinach (whole plant) were tested using three extraction methods (M1, M2, and M3). The oxalic acid content was evaluated by UV-vis spectrophotometry and FAAS (Flame Atomic Absorption Spectrometry). The absence of the precipitation step in M1 resulted in high levels of oxalic acid in the investigated matrices. The quantification of oxalic acid by FAAS for M2 (6M HCl for 1 hour at 100°C) and M3 (0.25N HCl for 15 minutes at 100°C) in the samples of purslane leaves and spinach whole plants yielded statistically similar results. However, the analysis by UV-vis spectrophotometry for M2 and M3 showed significant discrepancies in all evaluated samples, suggesting interference from colored compounds in the food matrix.
Palavras-Chave:  Antinutrients; FAAS UV-vis spectrophotometry.
Thesaurus Nal:  Extraction; Food technology; Oxalic acid.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
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1.Imagem marcado/desmarcadoBRAGA, L. A. C.; RODRIGUES, M. J.; OLIVEIRA, A. V.; RIBEIRO, H. L.; AZEREDO, H. M. C. de; SOUZA FILHO, M. de S. M. de. Caracterização de filmes de carragenanas e alginato adicionados de cera de carnaúba. In: ENCONTRO NORDESTE DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE POLÍMEROS, 3., 2016, Fortaleza. Anais. Fortaleza: ABPOL-NE, 2016. p. 132-136.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
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2.Imagem marcado/desmarcadoBRAGA, L. A. C.; RODRIGUES, M. J.; SOUZA FILHO, M. de S. M. de; AZEREDO, H. M. C. de; SILVA, E. de O.; MUNIZ, C. R.; OLIVEIRA, A. V. de; RIBEIRO, H. L. Filmes comestíveis de emulsões de polissacarídeos de algas com cera de carnaúba. Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2017. 21 p. (Embrapa Agroindústria Tropical. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 134).
Tipo: Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
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3.Imagem marcado/desmarcadoBRAGA, L. A. C.; RODRIGUES, M. J.; SOUZA FILHO, M. de S. M. de; AZEREDO, H. M. C. de; SILVA, E. de O.; OLIVEIRA, A. V. de; RIBEIRO, H. L. Uso de revestimento de polissacarídeos de algas marinhas e cera de carnaúba na conservação pós-colheita de mangas. Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2017. 15 p. (Embrapa Agroindústria Tropical. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 140).
Tipo: Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
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