BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Alimentos e Territórios.
Data corrente:  10/12/2024
Data da última atualização:  10/12/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BAPTISTA, R. C.; OLIVEIRA, R. B. A.; CÂMARA JR, A. A.; LANG, É.; SANTOS, J. L. P. DOS; PAVANI, M.; GUERREIRO, T. M.; CATHARINO, R. R.; ALVES FILHO, E. G.; RODRIGUES, S.; BRITO, E. S. de; ALVARENGA, V. O.; BICCA, G. B.; SANT'ANA, A. S.
Afiliação:  RAFAELA C. BAPTISTA, UNIVERSIDADE DE CAMPINAS; RODRIGO B. A. OLIVEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL FLUMINENSE; ANTONIO A. CÂMARA JR, UNIVERSIDADE DE CAMPINAS; ÉMILIE LANG, UNIVERSIDADE DE CAMPINAS; JULIANA L. P. DOS SANTOS, UNIVERSIDADE DE CAMPINAS; MATHEUS PAVANI, UNIVERSIDADE DE CAMPINAS; TATIANE M. GUERREIRO, UNIVERSIDADE DE CAMPINAS; RODRIGO R. CATHARINO, UNIVERSIDADE DE CAMPINAS; ELENILSON GODOY ALVES FILHO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; SUELI RODRIGUES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; EDY SOUSA DE BRITO, CNAT; VERÔNICA O. ALVARENGA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MINAS GERAIS; GERSON B. BICCA, UNIVERSIDADE DE RONDÔNIA; ANDERSON S. SANT'ANA, UNIVERSIDADE DE CAMPINAS.
Título:  Chilled Pacu (Piaractus mesopotamicus) fillets: Modeling Pseudomonas spp. and psychrotrophic bacteria growth and monitoring spoilage indicators by 1H NMR and GC–MS during storage.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  International Journal of Food Microbiology, v. 415, 2024, 110645.
Páginas:  10 p.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2024.110645
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study aimed to assess the growth of Pseudomonas spp. and psychrotrophic bacteria in chilled Pacu (Piaractus mesopotamicus), a native South American fish, stored under chilling conditions (0 to 10 °C) through the use of predictive models under isothermal and non-isothermal conditions. Growth kinetic parameters, maximum growth rate (μmax, 1/h), lag time (tLag, h), and (Nmax, Log10 CFU/g) were estimated using the Baranyi and Roberts microbial growth model. Both kinetic parameters, growth rate and lag time, were significantly influenced by temperature (P < 0.05). The square root secondary model was used to describe the bacteria growth as a function of temperature. Secondary models, √μ = 0.016 (T + 10.13) and √μ =0.017 (T + 9.91) presented a linear correlation with R2 values >0.97 and were further validated under non-isothermal conditions. The model's performance was considered acceptable to predict the growth of Pseudomonas spp. and psychrotrophic bacteria in refrigerated Pacu fillets with bias and accuracy factors between 1.24 and 1.49 (fail-safe) and 1.45–1.49, respectively. Fish biomarkers and spoilage indicators were assessed during storage at 0, 4, and 10 °C. Volatile organic compounds, VOCs (1-hexanol, nonanal, octenol, and indicators 2-ethyl-1-hexanol) showed different behavior with storage time (P > 0.05). 1H NMR analysis confirmed increased enzymatic and microbial activity in Pacu fillets stored at 10 °C compared to 0 °C. The developed and validated models obtained... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Chilling; Shelf-life.
Thesaurus Nal:  Biomarkers; Freshwater fish; Predictive microbiology; Spoilage.
Categoria do assunto:  W Química e Física
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Alimentos e Territórios (CNAT)
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CNAT161 - 1UPCAP - DDBAP
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