|
|
 | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
06/12/2024 |
Data da última atualização: |
06/12/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MELLO, F. V.; MARMELO, I.; FOGACA, F. H. dos S.; DÉNIZ, F. L.; ALONSO, M. B.; MAULVAULT, A. L.; TORRES, J. P. M.; MARQUES, A.; FERNANDES, J. O.; CUNHA, S. C. |
Afiliação: |
FLÁVIA V. MELLO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO DE JANEIRO; ISA MARMELO, INSTITUTO PORTUGUÊS DO MAR E DA ATMOSFERA; FABIOLA HELENA DOS SANTOS FOGACA, CTAA; FERNANDO LAFONT DÉNIZ, SCAI, MASS SPECTROMETRY AND CHROMATOGRAPHY LAB CAMPUS UNIVERSITARIO DE RABANALES. EDIFICIO RAMÓN Y CAJAL CÓRDOBA SPAIN; MARIANA B. ALONSO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO DE JANEIRO; ANA LUÍSA MAULVAULT, INSTITUTO PORTUGUÊS DO MAR E DA ATMOSFERA; JOÃO PAULO M. TORRES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO DE JANEIRO; ANTÔNIO MARQUES, INSTITUTO PORTUGUÊS DO MAR E DA ATMOSFERA; JOSÉ O. FERNANDES, UNIVERSIDADE DO PORTO; SARA C. CUNHA, UNIVERSIDADE DO PORTO. |
Título: |
Behavior of diclofenac from contaminated fish after cooking and in vitro digestion. |
Ano de publicação: |
2024 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of the Science of Food and Agriculture, v. 104, n. 10, p. 5964-5972, 2024. |
DOI: |
https://doi.org/10.1002/jsfa.13430 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Seafood consumers are widely exposed to diclofenac due to the high contamination levels often present in aquatic organisms. It is a potential risk to public health due its endocrine disruptor properties. Limited information is available about diclofenac behavior after food digestion to enable a more realistic scenario of consumer exposure. This study aimed to evaluate cooking effects on diclofenac levels, and determine diclofenac bioaccessibility by an in vitro digestion assay, using commercial fish species (seabass and white mullet) as models. The production of the main metabolite 40-hydroxydiclofenac was also investigated. Fish hamburgers were spiked at two levels (150 and 1000 ng g−1 ) and submitted to three culinary treat- ments (roasting, steaming and grilling). |
Palavras-Chave: |
Bioaccessibility; Bioacessibilidade; Farmacêutico; Frutos do mar; LC–MS/MS; Metabólito; Pharmaceutical. |
Thesagro: |
Culinária. |
Thesaurus Nal: |
Cooking; Metabolites; Seafoods. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01845naa a2200373 a 4500 001 2170147 005 2024-12-06 008 2024 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1002/jsfa.13430$2DOI 100 1 $aMELLO, F. V. 245 $aBehavior of diclofenac from contaminated fish after cooking and in vitro digestion.$h[electronic resource] 260 $c2024 520 $aSeafood consumers are widely exposed to diclofenac due to the high contamination levels often present in aquatic organisms. It is a potential risk to public health due its endocrine disruptor properties. Limited information is available about diclofenac behavior after food digestion to enable a more realistic scenario of consumer exposure. This study aimed to evaluate cooking effects on diclofenac levels, and determine diclofenac bioaccessibility by an in vitro digestion assay, using commercial fish species (seabass and white mullet) as models. The production of the main metabolite 40-hydroxydiclofenac was also investigated. Fish hamburgers were spiked at two levels (150 and 1000 ng g−1 ) and submitted to three culinary treat- ments (roasting, steaming and grilling). 650 $aCooking 650 $aMetabolites 650 $aSeafoods 650 $aCulinária 653 $aBioaccessibility 653 $aBioacessibilidade 653 $aFarmacêutico 653 $aFrutos do mar 653 $aLC–MS/MS 653 $aMetabólito 653 $aPharmaceutical 700 1 $aMARMELO, I. 700 1 $aFOGACA, F. H. dos S. 700 1 $aDÉNIZ, F. L. 700 1 $aALONSO, M. B. 700 1 $aMAULVAULT, A. L. 700 1 $aTORRES, J. P. M. 700 1 $aMARQUES, A. 700 1 $aFERNANDES, J. O. 700 1 $aCUNHA, S. C. 773 $tJournal of the Science of Food and Agriculture$gv. 104, n. 10, p. 5964-5972, 2024.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registros recuperados : 3 | |
1. |  | CAPUCHO, H. L. V.; REBÊLO, A. G. de M.; PAULETTO, D.; SILVA, A. R.; PAIVA NETO, V. Morfometria de Dipteryx spp. em sistemas agroflorestais em Belterra e Mojuí dos Campos - Pará. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE SISTEMAS AGROFLORESTAIS, 10., 2016, Cuiabá. SAF: aprendizados, desafios e perspectivas: anais. Cuiabá: SBSAF, 2016.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
|    |
2. |  | LIMA, S. F. de; ALVAREZ, R. de C. F.; BORGES, M. C. R. Z.; PAIVA NETO, V. B.; LIMA, A. P. LEITE de; CECCON, G. Danos causados por percevejos em sementes de feijão-caupi [Vigna unguiculata (l.) walp.] de porte semi-prostrado e prostrado em Chapadão do Sul, MS. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 23., 2010, Natal. Anais... Natal: Sociedade Brasileira de Entomologia, 2010. 1 CD-ROM.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste. |
|   |
3. |  | ALVAREZ, R. de C. F.; CRUSCIOL, C. A. C.; NASCENTE, A. S.; RODRIGUES, J. D.; HABERMANN, G.; PAIVA NETO, V. B. de. Trinexapac-ethyl affects growth and gas exchange of upland rice. Revista Caatinga, Mossoró, v. 29, n. 2, p. 320-326, abr./jun. 2016.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
|    |
Registros recuperados : 3 | |
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|