BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  15/10/2024
Data da última atualização:  15/10/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SIEBENEICHLER, T. J.; CRIZEL, R. L.; DUARTE, T. de O.; CARVALHO, I. R.; GALLI, V.; SOUZA, R. S. de; MARTINS, C. R.; FERREIRA, C. D.; HOFFMANN, J. F.
Afiliação:  TATIANE JÉSSICA SIEBENEICHLER, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; ROSANE LOPES CRIZEL, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; TAMIRES DE OLIVEIRA DUARTE, UNIVERSIDADE DO VALE DO RIO DOS SINOS; IVAN RICARDO CARVALHO, UNIVERSIDADE REGIONAL DO NOROESTE DO RIO GRANDE DO SUL; VANESSA GALLI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; RAFAELA SCHMIDT DE SOUZA; CARLOS ROBERTO MARTINS, CPACT; CRISTIANO DIETRICH FERREIRA, UNIVERSIDADE DO VALE DO RIO DOS SINOS; JESSICA FERNANDA HOFFMANN, UNIVERSIDADE DO VALE DO RIO DOS SINOS.
Título:  Influence of cultivar on quality parameters of pecans produced in Southern Brazil.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Scientia Horticulturae, v. 336, 113423, 2024.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.scienta.2024.113423
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: Pecan nut is a good source of natural antioxidants and bioactive compounds. Among other factors, genotypes can greatly influence both antioxidants and bioactive compounds. Thus, the objective of this study was to evaluate the influence of cultivars on the physicochemical composition of pecan nuts [Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch] produced in the South of Brazil. Twenty- six cultivars of pecan nuts, grown in the same location, were analyzed for kernel length and diameter, peroxide index, acidity value, color, fatty acid profile, and tocopherols. The findings revealed a substantial effect of cultivar type on the physicochemical attributes of pecan nuts. Several cultivars stood out in distinct aspects, such as the 'Caddo', showcasing a lighter and golden hue, and the 'Melhorada', exhibiting greater size and mass. Multivariate analysis facilitated the differentiation among cultivars, providing valuable insights into their composition and stability. Some cultivars showed heightened oxidation parameters, while others demonstrated lower acidity and peroxide values. Elevated levels of monounsaturated fatty acids were observed in the 'Elliot' (55.57 %) and ‘Desirable’ (53.54 %) cultivars, whereas the 'Chickasaw' distinguished itself with a high content of polyunsaturated fatty acids (41.95 %) and the antioxidant γ-tocopherol (717.96 mg/100 g). Since there is limited information available on the composition of pecan nuts produced in the South of Brazil, the informatio... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Análise físico-química; Kernel; Lipid oxidation; Miolo; Nozes; Physical-chemical analysis.
Thesagro:  Ácido Graxo; Noz Peca; Oxidação.
Thesaurus Nal:  Fatty acids; Nuts.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPACT22916 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoGASPAROTTO, L.; SANTOS, A. J. T. dos; PEREIRA, J. C. R.; PEREIRA, M. C. N. Avaliação de métodos de aplicação de fungicidas no controle da sigatoka-negra da bananeira. Summa Phytopathologica, Botucatu, v. 31, n. 2, p. 181-186, 2005.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Nacional - A
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental.
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2.Imagem marcado/desmarcadoGASPAROTTO, L.; SANTOS, A. J. T.; PEREIRA, J. C. R.; PEREIRA, M. C. N. Avaliação da eficiência de métodos de aplicação do flutriafol no controle da sigatoka-negra da bananeira. Fitopatologia Brasileira, v. 28, p. S312, ago. 2003. Suplemento. Edição dos resumos do 36º Congresso Brasileiro de Fitopatologia, 2003. Resumo 516.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental.
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3.Imagem marcado/desmarcadoGASPAROTTO, L.; SANTOS, A. J. T.; PEREIRA, J. C. R.; PEREIRA, M. C. N. Flutriafol no controle da sigatoka-negra da bananeira, aplicado na axila da folha. Fitopatologia Brasileira, v. 28, p. S312, ago. 2003. Suplemento. Edição dos resumos do 36º Congresso Brasileiro de Fitopatologia, 2003. Resumo 517.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental.
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