BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Alimentos e Territórios.
Data corrente:  11/10/2024
Data da última atualização:  14/10/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SILVA, J. DA S.; TORRES, T. M. S.; RIBEIRO, P. R. V.; BRITO, E. S. de; FERREIRA, S. R. S.
Afiliação:  JONAS DA SILVA, FEDERAL UNIVERSITY OF SANTA CATARINA; TALYTA MAYARA SILVA TORRES, FEDERAL UNIVERSITY OF SANTA CATARINA; PAULO RICELI VASCONCELOS RIBEIRO, CNPAT; EDY SOUSA DE BRITO, CNAT; SANDRA REGINA SALVADOR FERREIRA, FEDERAL UNIVERSITY OF SANTA CATARINA.
Título:  An Eco‑Friendly High‑Pressure Biorefinery Approach for the Recovery of Valuable Compounds from Cashew Nut Testa Shell Anacardium occidentale L.).
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Food and Bioprocess Technology, 2024.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s11947-024-03572-0
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract The cashew agroindustry generates substantial by-products that are often improperly used. Cashew nut testa shell (CNTS) has attracted interest due to its elevated fatty acid contents and phenolic compounds, raising the relevance of environmentally friendly extraction techniques for its recovery. CNTS was submitted to high-pressure (Supercritical Fluid Extraction – SFE; Pressurized Liquid Extraction – PLE; and Subcritical Water Extraction – SWE) methods compared to traditional low-pressure (Soxhlet and maceration) techniques. Supercritical fluid extraction with CO2 as solvent was selective to recover fatty acids, such as palmitate (12.63 mg g-1), stearic (26.65 mg g-1), and oleic ( 25.61 mg g-1) acids, as well as behenic (46.42 mg g-1) and erucic (28.00 mg g-1), quantified by GC-MS. In contrast, the ethanolic and aqueous extracts, by pressurized liquid and subcritical water extraction, presented polyphenols like catechin, epicatechin, and procyanidin identified by UPLC-PDA-ESI-QDa, known for their high antioxidant potential and biological activities. In addition, fractions of proteins and sugars were also recovered. Considering the different compounds in the raw material, sequential extraction routes were conducted to fractionate the CNTS and provide different products from an underestimated raw material, a novelty that increased the value of the cashew processing chain.
Thesagro:  Caju.
Thesaurus Nal:  Cashew fruit.
Categoria do assunto:  --
W Química e Física
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNAT152 - 1UPCAP - DDSIL
CNPAT17331 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoFIETZ, C. R.; OLIVEIRA, C. S. G. de; GAMA, A. A.; NOGUEIRA, L. C.; SILVA, W. L. de C. e; MIRANDA, N. de O. Desempenho de pivô central nos Tabuleiros Litorâneos do Piauí. Parnaíba: EMBRAPA-CNPAI, 1989. Não paginado. (EMBRAPA-CNPAI. Pesquisa em Andamento, 2).
Biblioteca(s): Embrapa Meio Norte / UEP-Parnaíba.
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