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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
09/10/2024 |
Data da última atualização: |
09/10/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
REIS, R. C.; MESQUITA, P. R. R. de; VIANA, E. de S.; FONSECA, N.; CORREIA, L. A. P. C.; MAIA, D. L. de S.; ALMEIDA, L. S. de; SILVEIRA, R. B.; TEDGUE, L. de J.; ARAUJO JUNIOR, I. T. |
Afiliação: |
RONIELLI CARDOSO REIS, CNPMF; PAULO ROBERTO RIBEIRO DE MESQUITA, AGRICULTURAL TECHNOLOGICAL CENTER OF THE STATE OF BAHIA; ELISETH DE SOUZA VIANA, CNPMF; NELSON FONSECA, CNPMF; LORENA ARAÚJO PEIXOTO CORREIA, AGRICULTURAL TECHNOLOGICAL CENTER OF THE STATE OF BAHIA; DJALMA LUCAS DE SOUSA MAIA, AGRICULTURAL TECHNOLOGICAL CENTER OF THE STATE OF BAHIA; LORENA SANTOS DE ALMEIDA, BAHIA STATE UNIVERSITY; REJIANE BRANDÃO SILVEIRA, MARIA MILZA UNIVERSITY CENTER; LETÍCIA DE JESUS TEDGUE, MARIA MILZA UNIVERSITY CENTER; IZAIAS TUPINAMBÁ ARAUJO JUNIOR, MARIA MILZA UNIVERSITY CENTER. |
Título: |
Sensory evaluation and volatile organic compounds in dried mango produced from different varieties. |
Ano de publicação: |
2024 |
Fonte/Imprenta: |
Food Analytical Methods, September, 2024. |
ISSN: |
1936-976X |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s12161-024-02694-7 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract Mango aroma and flavor are attributed to hundreds of volatile metabolites and their combinations, concentrations, and proportions, which give the fruits unique aromatic characteristics. This study evaluated the sensory characteristics and volatile organic compounds (VOCs) in five dried mango varieties. The five dried mango types differed in VOC content and sensory characteristics. Dried Malika and Van Dyke mangoes were the most accepted by consumers, and CPAC 165/93 was the least accepted. The attributes “too weak” aroma and flavor, “not sweet enough,” and “hard texture” negatively influenced the product’s acceptance scores. A total of 149 volatile compounds were identified, with the highest levels belonging to the class of terpenes, aldehydes, and esters, and the following compounds were found at higher percentages: lactones in the Malika mango; acids, monoterpenes, and sesquiterpenes in the Van Dyke variety; esters and ketones in CPAC 165/93; alcohols in Amrapali; and aldehydes in Palmer. Principal component analysis (PCA) showed that the presence of compounds of the lactone and terpene classes positively influence the acceptance of the aroma and flavor of the dried mangoes, and the compounds of the ester and ketone classes contribute to the lower sensory acceptance of these attributes. Dried mangoes produced with the Malika and Van Dyke varieties were the most accepted by consumers; therefore, these varieties can be recommended for the food dehydration industry. |
Thesagro: |
Análise; Aroma; Manga; Preferência Alimentar; Sabor. |
Thesaurus Nal: |
Consumer preferences; Flavor; Mangoes. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
null Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registros recuperados : 11 | |
1. |  | CAVALCANTE, A. C. R.; LOPES, C. W. G. Influência da fase de desenvolvimento do hospedeiro na morfologia de oocistos do gênero Eimeria em caprinos. Revista Brasileira de Parasitologia Veterinária, v. 6, n. 2, supl. 1, p. 358, 1997. Resumo apresentado no Seminário Brasileiro de Parasitologia Veterinária, 10, 1997, Itapema, SC.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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2. |  | CAVALCANTE, A. C. R.; LOPES, C. W. G. Parasitos gastrointestinais de caprinos leiteiros na microrregião homogênea de Sobral, Ceará. Revista Brasileira de Parasitologia Veterinária, São Paulo, v. 6, n. 2, supl. 1, p. 230, 1997. Resumo apresentado no Seminário Brasileiro de Parasitologia Veterinária, 10, 1997, Itapema, SC.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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6. |  | LOPES, C. W. G.; CORRÊA, I. C.; SILVA, P. C. da; SILVEIRA, L. F. da. Prevalência e intensidade de infestação de helmintos gastrintestinais em Ovis aries do Estado da Bahia. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 10, n. 8, p. 27-29, 1975. (Veterinária). Título em inglês: Prevalence and intensity of gastro-intestinal helminth infections in Ovis aries from the State of Bahia.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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8. |  | SANTOS, C. S. dos; JESUS, V. L. T. de; McINTOSH, D.; BERTO, B. P.; LOPES, C. W. G. Co-infection by Tritrichomonas foetus and Pentatrichomonas hominis in asymptomatic cats. Pesquisa Veterinária Brasileira, Brasília, DF, v. 35, n. 12, p. 980-988, dez. 2015.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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9. |  | ALBUQUERQUE, G. R.; MUNHOZ, A. D.; TEIXEIRA, M.; FLAUSINO, W.; MEDEIROS, S. M. de; LOPES, C. W. G. Risk factors associated with Toxoplasma gondii infection in dairy cattle, State of Rio de Janeiro. Pesquisa Veterinária Brasileira, v. 31, n. 4. p. 287-290, abr., 2011.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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10. |  | PIRES, P. P.; SA, W. F.; BOTELHO, G. G.; LOPES, C. W. G.; FREIRE, R. B.; KANASHIRO, M. M. Uso de anticorpos fluorescentes na deteccao clinica da sarcocistose bovina em bezerros. In : CONGRESSO PANAMERICANO DE CIENCIAS VETERINARIAS, 15., 1996, Campo Grande. Resumos. [S.l.] : Associacao Panamericana de Ciencias Veterinarias, [1996?]. p.342. (PN 11.1013). CNPGC. PANVET.Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte. |
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Registros recuperados : 11 | |
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