BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  09/10/2024
Data da última atualização:  09/10/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  REIS, R. C.; MESQUITA, P. R. R. de; VIANA, E. de S.; FONSECA, N.; CORREIA, L. A. P. C.; MAIA, D. L. de S.; ALMEIDA, L. S. de; SILVEIRA, R. B.; TEDGUE, L. de J.; ARAUJO JUNIOR, I. T.
Afiliação:  RONIELLI CARDOSO REIS, CNPMF; PAULO ROBERTO RIBEIRO DE MESQUITA, AGRICULTURAL TECHNOLOGICAL CENTER OF THE STATE OF BAHIA; ELISETH DE SOUZA VIANA, CNPMF; NELSON FONSECA, CNPMF; LORENA ARAÚJO PEIXOTO CORREIA, AGRICULTURAL TECHNOLOGICAL CENTER OF THE STATE OF BAHIA; DJALMA LUCAS DE SOUSA MAIA, AGRICULTURAL TECHNOLOGICAL CENTER OF THE STATE OF BAHIA; LORENA SANTOS DE ALMEIDA, BAHIA STATE UNIVERSITY; REJIANE BRANDÃO SILVEIRA, MARIA MILZA UNIVERSITY CENTER; LETÍCIA DE JESUS TEDGUE, MARIA MILZA UNIVERSITY CENTER; IZAIAS TUPINAMBÁ ARAUJO JUNIOR, MARIA MILZA UNIVERSITY CENTER.
Título:  Sensory evaluation and volatile organic compounds in dried mango produced from different varieties.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Food Analytical Methods, September, 2024.
ISSN:  1936-976X
DOI:  https://doi.org/10.1007/s12161-024-02694-7
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract Mango aroma and flavor are attributed to hundreds of volatile metabolites and their combinations, concentrations, and proportions, which give the fruits unique aromatic characteristics. This study evaluated the sensory characteristics and volatile organic compounds (VOCs) in five dried mango varieties. The five dried mango types differed in VOC content and sensory characteristics. Dried Malika and Van Dyke mangoes were the most accepted by consumers, and CPAC 165/93 was the least accepted. The attributes “too weak” aroma and flavor, “not sweet enough,” and “hard texture” negatively influenced the product’s acceptance scores. A total of 149 volatile compounds were identified, with the highest levels belonging to the class of terpenes, aldehydes, and esters, and the following compounds were found at higher percentages: lactones in the Malika mango; acids, monoterpenes, and sesquiterpenes in the Van Dyke variety; esters and ketones in CPAC 165/93; alcohols in Amrapali; and aldehydes in Palmer. Principal component analysis (PCA) showed that the presence of compounds of the lactone and terpene classes positively influence the acceptance of the aroma and flavor of the dried mangoes, and the compounds of the ester and ketone classes contribute to the lower sensory acceptance of these attributes. Dried mangoes produced with the Malika and Van Dyke varieties were the most accepted by consumers; therefore, these varieties can be recommended for the food dehydration industry.
Thesagro:  Análise; Aroma; Manga; Preferência Alimentar; Sabor.
Thesaurus Nal:  Consumer preferences; Flavor; Mangoes.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMF34014 - 1UPCAP - DDPublicação digital
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1.Imagem marcado/desmarcadoARRUDA, T. P. de. Educação ambiental: Sítio São João como agente transformador. Brasília, DF: Embrapa, 2018. 37 PDF: il. color. (Sistematização de experiências: métodos de transferência de tecnologia, intercâmbio e construção do conhecimento, 12).
Tipo: Folder/Folheto/Cartilha
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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2.Imagem marcado/desmarcadoFONSECA, T. A.; ARRUDA, T.; VIEIRA, D. L. M. Árvores isoladas promotoras de regeneração de restinga em Sergipe: comparação entre espécies. In: CONGRESSO NACIONAL DE BOTÂNICA, 59.; CONGRESSO LATINOAMERICANO Y DEL CACTACESA Y OTRAS SUCULENTAS, 4.; CONGRESS OF INTERNATIONAL SOCIETY FOR SUCULENT PLANT STUDY, 30.; REUNIÃO NORDESTINA DE BOTÂNICA, 31., 2008, Nata, Resumos... Universidade Federal do Rio Grande do Norte, 2008. 1 CD-ROM.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros.
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3.Imagem marcado/desmarcadoARRUDA, T. P. de; CARDOZO, D. R.; ALMEIDA, L. M. M. C.; FERRANTE, V. L. S. B.; BERNARDES FILHO, R. Segurança alimentar no PDS Santa Helena. In: Revista de Política Agrícola, Brasília, DF, ano 26, n. 2, p. 31-44, abr./mai./jun. 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 3
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação; Embrapa Unidades Centrais.
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4.Imagem marcado/desmarcadoCOSTA, J. R. da; HAMMES, V. S.; OLIVEIRA, V. B. V.; OLIVEIRA, I. J. de; PEREIRA, M. C. N.; MATRANGOLO, W. J. R.; FERREIRA, M. A. J. F.; ARRUDA, T. P. de; SILVA, W. T. L. da. Agri-environmental education for valorization of life in the countryside and in the city. In: COSTA, J. R. da; COSTA, P. da; HAMMES, V. S.; AQUINO, A. M. de (ed.). Quality education: contributions of Embrapa. Brasília, DF: Embrapa, 2020. p. 25-41. (Sustainable Development Goals, 4).
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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5.Imagem marcado/desmarcadoCOSTA, J. R. da; HAMMES, V. S.; OLIVEIRA, V. B. V.; OLIVEIRA, I. J. de; PEREIRA, M. C. N.; MATRANGOLO, W. J. R.; FERREIRA, M. A. J. F.; ARRUDA, T. P. de; SILVA, W. T. L. da. Educação agroambiental para valorização da vida no campo e na cidade. In: COSTA, J. R. da; COSTA, P. da; HAMMES, V. S.; AQUINO, A. M. de (Ed.). Educação de qualidade: contribuições da Embrapa. Brasília, DF: Embrapa, 2018. cap. 3, p.25-3559. (Objetivos de Desenvolvimento Sustentável, 4).
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Instrumentação; Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; Embrapa Rondônia.
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