BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação; Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  27/08/2024
Data da última atualização:  11/10/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CÔNSOLO, N. R. B.; PAULA, A. P. M. de; REZENDE-DE-SOUZA, J. H.; HERREIRA, V. L. S.; GÔNGORA, A. L. S. M.; COLNAGO, L. A.; MORAES, T. B.; SANTOS, P. M.; NASSU, R. T.; PFLANZER, S. B.
Afiliação:  UNIVERSITY OF SAO PAULO; UNIVERSITY OF CAMPINAS; UNIVERSITY OF CAMPINAS; UNIVERSITY OF SAO PAULO; UNIVERSITY OF SAO PAULO; LUIZ ALBERTO COLNAGO, CNPDIA; UNIVERSITY OF SAO PAULO; UNIVERSIDADE TECNOLOGICA FEDERAL DO PARANA; RENATA TIEKO NASSU, CPPSE; UNIVERSITY OF CAMPINAS.
Título:  Assessment of water relaxometry of meat under different ageing processes using time domain nuclear magnetic resonance relaxometry.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Food Research International, v. 190, 114566, 2024.
Páginas:  1 - 8
ISSN:  0963-9969
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodres.2024.114566
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  A B S T R A C T This study assessed water relaxometry of beef exposed to different ageing techniques by examining the inner and sur(ace regions using time-domain nuclear magnetic resonance (TD-NMR) relaxometry. Bee( strip loins were aged under vacuum (Wet), under vacuum using moisture absorbers (Abs), under vacuum using moisture absorbers and with mechanical tenderisation (AbsTend), or without any packaging (Dry). The ageing technique signifcantly inGuenced various meat parameters, including dehydration, total loss, and the moisture content of the meat surface. The transverse (T2) relaxation times provided a more sensitive indicator of the changes in meat water relaxometry than the longitudinal (T1) relaxation times. The Dry samples exhibited distinct differences in the T2 signals between the sur(ace and inner regions o( the meat. In particular, for the inner region, there were signifcant differences in signal areas between the Wet and Dry samples, and the Abs and AbsTend samples were positioned closely together between the Dry and Wet samples. The principal component analysis supported these fndings: it indicated some differentiation among the ageing techniques in the score plot, but the differentiation was more pronounced when analysing the surface region. Additionally, there was a strong correlation between dehydration and the T2 values, leading to a clustering of the samples based on the ageing technique. The overlap between the Abs and AbsTend samples, situated between ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Ageing methods; Physicochemical parameters; Postmortem ageing; TD-NMR relaxometry.
Categoria do assunto:  --
Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA18494 - 1UPCAP - DDPROCI.24/802024/106
CPPSE26487 - 1UPCAP - DDPROCI-2024.00077CON2024.00141
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1.Imagem marcado/desmarcadoXAVIER, C. B. Análise de parâmetros ecológicos de Dyckia encholirioides (Gaudich.) Mez, Bromeliaceae, considerando componentes geomorfológico e pedológico em costões rochosos na Ilha do Mel, litoral do Paraná. 2014. 93 f. Dissertação (Mestrado em Engenharia Florestal, Área de Concentração em Conservação da Natureza) - Setor de Ciências Agrárias, Universidade Federal do Paraná, Curitiba. Orientador: Gustavo Ribas Curcio; Coorientadora: Annete Bonnet.
Tipo: Orientação de Tese de Pós-Graduação
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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2.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA, V. C.; PEREIRA, F. de M.; ODA-SOUZA, M.; SOUZA, B. de A.; SOUSA, B. M. C.; XAVIER, C. B. M. da S. Efeito da presença de aranhas nas visitas de abelhas às flores de Antigonon leptopus. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA MEIO-NORTE, 9., 2023, Teresina, PI. Anais... Teresina: Embrapa Meio-Norte, 2024. p. 61. (Embrapa Meio-Norte. Eventos técnicos & científicos, 1).
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte.
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3.Imagem marcado/desmarcadoXAVIER, C. B. M. da S.; LOPES, M. T. do R.; ARAUJO, G. F. R. de; SOUSA, B. M. C.; ALVES, T. L.; PEREIRA, V. C. Critérios de seleção de colônias de abelhas Apis mellifera para produção de rainhas no Brasil. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA MEIO-NORTE, 9., 2023, Teresina, PI. Anais... Teresina: Embrapa Meio-Norte, 2024. p. 50-54. (Embrapa Meio-Norte. Eventos técnicos & científicos, 1).
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte.
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4.Imagem marcado/desmarcadoARAUJO, G. F. R. de; PEREIRA, F. de M.; XAVIER, C. B. M. da S.; PEREIRA, V. C.; ALVES, T. L.; SOUSA, B. M. C. Técnicas de criação de rainhas de abelhas Apis mellifera: uma análise dos métodos de produção. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA MEIO-NORTE, 9., 2023, Teresina, PI. Anais... Teresina: Embrapa Meio-Norte, 2024. p. 83-86. (Embrapa Meio-Norte. Eventos técnicos & científicos, 1).
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte.
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