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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  06/08/2024
Data da última atualização:  09/09/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  RUIZ-BARRETO, F.; BAZÁN-COLQUE, R.; LOZANO-VÁSQUEZ, D.; ASCHERI, J. L. R.; BARBOSA, M. J.; BARBOSA JUNIOR, J.
Afiliação:  F.I. RUIZ-BARRETO, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO RIO DE JANEIRO; R.J. BAZÁN-COLQUE, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO RIO DE JANEIRO; D. LOZANO-VÁSQUEZ, UNIVERSIDAD NACIONAL INTERCULTURAL DE LA AMAZONÍA; JOSE LUIS RAMIREZ ASCHERI, CTAA; M.I.M. JACINTHO BARBOSA, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO RIO DE JANEIRO; J.L. BARBOSA JUNIOR, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO RIO DE JANEIRO.
Título:  Foam-mat drying of black soldier fly larvae: optimisation of foaming, drying kinetics, and powder characteristics.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Journal of Insects as Food and Feed, p.1-18, 2024.
DOI:  DOI: 10.1163/23524588-00001273
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Desirable conditions for foaming, drying kinetics, and characteristics of black soldier fly larvae (BSFL) powders were studied. Pre-pupal BSFL was fractionated under wet conditions. A pasty liquid, free of fibrous material, was used and adjusted to a moisture content suitable (88%) for foaming. The influence of emustab ( : 1-2 g/100 g), maltodextrin ( : 3-5 g/100 g), and whipping time ( : 9-15 min) on the BSFL foam properties were analysed according to a central composite design (2 ³ ) with added axials. Optimal conditions for foam preparation ( : 1.5 g/100 g, : 4 g/100 g, and : 15 min) revealed excellent foam properties (density: 409.69 kg/m ³ , stability: 72.49%, porosity: 60.51%, and overrun: 153.64%). For the drying process, foamed (optimum conditions) and liquid (no additives) samples were compared at different temperatures (40, 60, and 80 °C) to determine the drying kinetics and powder quality. For kinetic modelling, five mathematical expressions were fitted to the experimental data. The Newton, Henderson & Pabis, Page, Logarithmic, and Midilli models were adequate ( ) to represent the drying kinetics of the BSFL foams and liquids. However, the mathematical models that best described the kinetic curves were those proposed by Midilli and Page ( and ). In addition, foam dried at 60 °C exhibited excellent powder quality characteristics. Thus, this study provides new alternatives to process protein-rich food and feed (above 54.82%) in short periods with positive economic, ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Cinética de secagem; Drying kinetics; Edible insect; Foam properties; Inseto comestível; Otimização do processo; Powder quality; Process optimisation; Propriedades da espuma; Qualidade do pó.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15779 - 1UPCAP - DD
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Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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