BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  25/07/2024
Data da última atualização:  10/12/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  OLIVEIRA FILHO, J. G. de; SILVA, C. de O.; EGEA, M. B.; TONON, R. V.; PASCHOALIN, R. T.; RIOS, A. de O.; AZEREDO, H. M. C. de; MATTOSO, L. H. C.
Afiliação:  JOSEMAR GONÇALVES DE OLIVEIRA FILHO; CHRISTIAN DE OLIVEIRA SILVA; MARIANA BURANELO EGEA, INSTITUTO FEDERAL GOIANO; RENATA VALERIANO TONON, CTAA; RAFAELLA TAKEHARA PASCHOALIN, UNIVERSIDADE DE ARARAQUARA; ALESSANDRO DE OLIVEIRA RIOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO GRANDE DO SUL; HENRIETTE MONTEIRO C DE AZEREDO, CNPDIA; LUIZ HENRIQUE CAPPARELLI MATTOSO, CNPDIA.
Título:  Efficient and sustainable production of intelligent nonwovens as indicators of food spoilage through solution blow spinning of proteins and natural pigments from agri-food waste.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Food Control, v. 166, 110707, 2024.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2024.110707
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The efficient manufacturing of food spoilage indicators based on intelligent nonwovens represents a promising alternative to enable the application of these materials in food quality monitoring. The objective of this study was to rapidly produce intelligent nanofiber nonwovens made of zein/gelatin (Z/G) functionalized with various concentrations (5–15% w/w on the matrix) of anthocyanin-rich food-residue extracts from purple cabbage (CAE) or purple sweet potato (PAE) using the solution-blow-spinning (SBS) technique for use in food-quality- monitoring applications. The addition of CAE or PAE to the Z/G matrix reduced the viscosity of the solution and (consequently) the nanofiber diameters from 999 nm to 882 and 583 nm, respectively. Such incorporation also improved the mechanical, thermal, and water-related properties of the nanofibers and endowed them with antioxidant capacities. Nonwovens composed of Z/G nanofibers with added CAE or PAE, especially at concentrations of 15%, exhibited visible color changes (ΔE ≥ 3) that rapidly altered in response to pH (3–10) and when exposed to ammonia vapor. The nonwovens were successfully used to monitor the deterioration of pasteurized milk and fish fillets. They reveal a visual color change from pink at 0 h to a more intense pink at 48 h in response to milk deterioration and a color change from pink at 0 h to light brown after 48 h when the fish fillets were considered deteriorated. The use of these nanofiber nonwovens to monitor change... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Embalagem inteligente; Nanofibra; Purple sweet potato; Red cabbage; Repolho roxo; Solution blow spinning.
Thesagro:  Agricultura Sustentável; Antocianina; Batata Doce Roxa; Pigmento; Proteína; Repolho; Resíduo.
Thesaurus Nal:  Nanofibers; Proteins.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA18493 - 1UPCAP - DDPROCI.24/792024/105
CTAA15773 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoFERNANDEZ, V. N. V.; ZANELA, M. B.; PINTO, A. T.; RIBEIRO, M. E. R. Qualidade do leite ecológico produzido em uma unidade de produção do Rio Grande do Sul. Acta Scientiae Veterinariae, Porto Alegre, v. 37, n.1 p.45-48, 2009.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 4
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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2.Imagem marcado/desmarcadoPINTO, A. T.; ZANELA, M. B.; RIBEIRO, M. E. R.; FERNANDEZ, V. N. V.; SANTOS, J. de O. Correlação entre os métodos infravermelho e ultra-som na determinação da composição química do leite de vacas da raça holandês na expointer 2007. Acta scientiae veterinarie, v. 36, n. 3, p. 273-276, 2008.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Internacional - C
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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3.Imagem marcado/desmarcadoKOLLING, G. J.; ZANELA, M. B.; LOPES, F. P. N.; COSTA JUNIOR, J. B. G.; PINTO, A. T. Consumo de derivados lácteos de búfala no Rio Grande do Sul parte I. perfil do consumidor. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MEDICINA VETERINÁRIA, 38., 2011, Florianópolis. Anais. Florianópolis: Sociedade Brasileira de Medicina Veterinária, 2011. p. 1-3.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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4.Imagem marcado/desmarcadoLOPES, F. P. N.; YAMADA, M.; KOLLING, G. J.; CANELLAS, L. C.; RIBEIRO, M. E. R.; PINTO, A. T. Contagem de células somáticas em colostro de búfalas na região metropolitana de Porto Alegre - RS. In: CONGRESSO SUL BRASILEIRO AVICULTURA, SUINOCULTURA E LATICÍNIOS, 2., 2010, Bento Gonçalves. Resumos... Bento Gonçalves: AVISULAT, 2010. Disponível em: http://www.avisulat.com.br/
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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5.Imagem marcado/desmarcadoDUTRA, C. M. C.; SVIERK, B.; RIBEIRO, M. E. R.; PINTO, A. T.; ZANELA, M. B.; SCHMIDT, V. Parâmetros de qualidade do leite de cabra armazenado sob frio. Arquivos do Instituro Biologico, São Paulo, v.81, n.1, p. 35-41, 2014.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 2
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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6.Imagem marcado/desmarcadoLOPES, F. P. N.; KOLLING, G. J.; YAMADA, M.; CANELLAS, L. C.; RIBEIRO, M. E. R.; PINTO, A. T.; ZANELA, M. B. Contagem de células somáticas em colostro de búfalas na região metropolitana de Porto Alegre ? RS. In: CONGRESSO SUL BRASILEIRO DE AVICULTURA, SUINOCULTURA E LATICÍNIOS, 2., 2010, Bento Gonçalves. Feira de equipamentos, serviços e tecnologias: resumos... Bento Gonçalves: AVISULAT, 2010. ID: 00077-00001.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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7.Imagem marcado/desmarcadoARAÚJO, G. A. G.; PACHECO, M. G.; PINTO, A. T. M.; SANTOS, J. O.; SUARES, M. S.; VIRGÍNIO, J. F.; PARANHOS, B. A. J. Irradiação de larvas de Ceratitis capitata (Wied, 1824) (Diptera: Tephritidae) com raio X para sua utilização na multiplicação do parasitóide Diachasmimorpha longicaudata Asmead) (Hemiptera: Braconidae). In: SIMPÓSIO DE CONTROLE BIOLÓGICO, 13., 2013, Bonito. Faça bonito: use controle biológico: anais. Brasília, DF: Embrapa, 2013. 1 CD-ROM.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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