BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Semiárido.
Data corrente:  16/07/2024
Data da última atualização:  16/07/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SILVEIRA, R. D.; TORRES, L. H. P. de S.; HERNANDES, K. C.; SANTOS, R. T. dos S. e; DANTAS, B. F.; BIASOTO, A. C. T.; ZINI, C. A.; WELKE, J. E.
Afiliação:  RAFAELA DIOGO SILVEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO GRANDE DO SUL; LUÍS HENRIQUE PEREIRA DE SÁ TORRES, UNIVERSIDADE DO ESTADO DA BAHIA; KAROLINA CARDOSO HERNANDES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO GRANDE DO SUL; RENATA TORRES DOS SANTOS E SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DA PARAÍBA; BARBARA FRANCA DANTAS, CPATSA; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CNPMA; CLÁUDIA ALCARAZ ZINI, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO GRANDE DO SUL; JULIANE ELISA WELKE, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO GRANDE DO SUL.
Título:  Instrumental and sensory tools to evaluate the production potential of a new type of sparkling wine from umbu (Spondias tuberosa).
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Food Bioscience, v. 60, 104358, 2024.
DOI:  http://dx.doi.org/10.1016/j.fbio.2024.104358
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: Umbu is a native fruit from the Brazilian Caatinga Biome, which is a source of income for families involved in extractivism. This fruit is highly perishable and production losses have been experienced. The production of sparkling wine can be a strategy for better use and to add value to this fruit. Furthermore, consumers have been attracted to innovative beverages, produced with alternative raw materials and with an exotic and pleasant aroma. The potential for producing sparkling wine from umbu was evaluated through physical-chemical, instrumental (gas chromatography with detection by mass spectrometry and olfactometry) and sensory analyses (acceptance test, Just-about-right (JAR) scale, and penalty analysis). Both the base wine and the sparkling wine meet all regulatory physicochemical parameters. The volatile profile of umbu pulp contains mainly terpenes (55%), while esters predominated in the base and sparkling wines (32 and 33%, respectively). In sparkling wines, hexanoic acid (3114 mg L-1) and linalool (1266 mg L-1) were the major compounds. Among the 26 odor-active compounds of sparkling wines are mainly ethyl esters with fruity aroma (acetate, decanoate, and 2-phenylacetate; OSME area: 4.8, 4.8, and 5.0%, respectively), and terpenes with floral notes (p-cymene, geranic oxide and linalool; OSME area: 8.5, 7.4, and 6.9%, respectively). The acceptance and purchase intention tests endorsed the commercialization expectation, although JAR scale and penalty analysi... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Análise de penalidade; Análise sensorial; Olfatometria; OSME; Perfil volátil; Teste do consumidor.
Thesagro:  Análise de Alimento; Análise Organoléptica; Spondias Tuberosa; Umbu; Vinho.
Thesaurus Nal:  Consumer acceptance; Olfactometry; Sparkling wines; Spondias; Tropical and subtropical fruits; Volatile compounds.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMA17688 - 1UPCAP - DD
CPATSA61086 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoSCHUSTER, I.; QUEIROZ, V. T. de; TEIXEIRA, A. I.; BARROS, E. G. de; MOREIRA, M. A. Determinação da pureza varietal de sementes de soja com o auxílio de marcadores moleculares microssatélites. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 39, n. 3, p. 247-253, mar. 2004 Título em inglês: Determination of genetic purity of soybean seeds with the aid of microsatellite molecular markers.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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2.Imagem marcado/desmarcadoBESTETE, L. R.; PRATISSOLI, D.; QUEIROZ, V. T. de; CELESTINO, F. N.; MACHADO, L. C. Toxicidade de óleo de mamona a Helicoverpa zea e a Trichogramma pretiosum. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 46, n. 8, p. 791-797, ago. 2011. Título em inglês: Toxicity of Castor bean oil on Helicoverpa zea and Trichogramma pretiosum.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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3.Imagem marcado/desmarcadoGUIMARAES, C. T.; QUEIROZ, V. T.; MOTA. J. W. S.; PEREIRA, M. G.; DAHER, R. F.; MIRANDA, V. R. M.; ANHERT, D.; BARROS, E. G.; MOREIRA, M. A. A cocoa genetic linkage map and QTL detection for witches broom resistance. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON THE STATUS OF PLANT & ANIMAL GENOME RESEARCH, 7., 1999, San Diego. Final program & abstracts guide. New York: SCHERAGO International, 1999. p. 194.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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4.Imagem marcado/desmarcadoQUEIROZ, V. T.; GUIMARAES, C. T.; ANHERT, D.; MOTAS, J. W. S.; PEREIRA, M. G.; DAHER, R. F.; MIRANDA, V. R. M.; BARROS, E. G.; MOREIRA, M. A. Mapping of major QTLs associated with witches broom resistance in cocoa. Genetics and Molecular Biology, Ribeirão Preto, v. 23, n. 3, p. 227, 2000. Edição dos resumos do 46º Congresso Nacional de Genética, Águas de Lindóia, SP, 2000.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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5.Imagem marcado/desmarcadoARAUJO, I. S.; SOUZA FILHO, G. A.; PEREIRA, M. G.; LOPES, U. V.; FALEIRO, F. G.; MACHADO, R. C.; QUEIROZ, V. T.; GUIMARAES, C. T.; BROWN, J. S. Identificação de QTLs em cacau (Theobroma cacao L.): qualidade da manteiga. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE GENÉTICA, 49., 2003, Águas de Lindóia. A dupla hélice do DNA: [resumos]. Ribeirão Preto: Sociedade Brasileira de Genética, 2003. p. 678.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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6.Imagem marcado/desmarcadoLORENZONI, R. M.; SILVA, J A. da; MARTINS JUNIOR, R. P.; QUEIROZ, V. T. de; FERRAO, M. A. G.; SOARES, T. C B. Validação de marcadores EST-SSR desenvolvidos para Café arábica. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 8., 2015, Goiânia. O melhoramento de plantas, o futuro da agricultura e a soberania nacional: anais. Goiânia: UFG: SBMP, 2015.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Café.
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7.Imagem marcado/desmarcadoCORREIA, A. de O.; SILVA, M. V. da; CABANEZ, P. A.; ALVES, F. R.; COSTA, A. V.; QUEIROZ, V. T. de; XAVIER, A. da S.; COSTA, D. da C. O declínio da goiabeira: desafios e novas perspectivas para o manejo. In: SANTOS, C. A. dos. Produção e manejo de culturas agrícolas de importância econômica. Maringá: Uniedusul, 2019. p. 7-17
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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8.Imagem marcado/desmarcadoFALEIRO, F. G.; QUEIROZ, V. T.; LOPES, U. V.; GUIMARÃES, C. T.; PIRES, J. L.; YAMADA, M. M.; ARAÚJO, I. S.; PEREIRA, M. G.; SCHNELL, R.; SOUZA FILHO, G. A.; FERREIRA, C. F.; BARROS, E. G.; MOREIRA, M. A. Mapping QTLs for witches'broom (Crinipellis perniciosa) resistance in cacao (Theobroma cacao L.). Euphytica, v. 149, p. 227-235, 2006.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados; Embrapa Milho e Sorgo.
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9.Imagem marcado/desmarcadoARAÚJO, I. S.; SOUZA FILHO, G. A. de; PEREIRA, M. G.; FALEIRO, F. G.; QUEIROZ, V. T. de; GUIMARAES, C. T.; MOREIRA, M. A.; BARROS, E. G. de; MACHADO, R. C. R.; PIRES, J. L.; SCHENELL, R.; LOPES, U. V. Mapping of quantitative trait loci for butter content and hardness in cocoa beans (Theobroma cacao L.) Plant Molecular Biology Reporter, v. 27, n. 2, jun. 2009. p. 177-183
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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10.Imagem marcado/desmarcadoQUEIROZ, V. T.; GUIMARAES, C. T.; ANHERT, D.; SCHUSTER, I.; DAHER, R. T.; PEREIRA, M. G.; MIRANDA, V. R. M; LOGUERCIO, L. L.; BARROS, E. G.; MOREIRA, M. A. Identification of a major QTL in cocoa (Theobroma cacao L.) associated with resistance to witches' broom disease. Plant Breeding, Berlin, v. 122, n. 3, p. 268-272, 2003.
Tipo: Artigo em Periódico Indexado
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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