BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  15/07/2024
Data da última atualização:  15/07/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  VASCONCELOS, O. C. de M.; OLIVEIRA, W. D. de; COSTA, D. dos S.; MEDEROS, B. J. T.; FREITAS, S. T. de.
Afiliação:  OSVALDO CAMPELO DE MELLO VASCONCELOS, INSTITUTO FEDERAL DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DO AMAPÁ; WERBESTON DOUGLAS DE OLIVEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAPÁ; DANIEL DOS SANTOS COSTA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO VALE DE SÃO FRANCISCO; BARBARA JANET TERUEL MEDEROS, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; SERGIO TONETTO DE FREITAS, CPATSA.
Título:  Artificial mango with on-board electronic and web-mobile systems to monitor in real time fruit temperature and environmental conditions.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Postharvest Biology and Technology, v. 217, 113080, 2024.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2024.113080
Idioma:  Inglês
Notas:  On-line.
Conteúdo:  The thermal response of mango fruit varies according to the ripening stage at harvest. In addition, some markets equire hydrothermal treatment for pest control, followed by fast cooling systems, which makes fruit temperature control a complex process. The objectives of this study were to develop an artificial mango for remote and real time monitoring of fruit and air temperatures and environmental relative humidity. The artificial fruit was developed according to ‘Tommy Atkins’ mango peel and flesh thermophysical behavior at different ripening stages. The artificial peel tissue was mimicked with poly lactic acid containing 5 % of wood powder, the flesh was obtained with 15 % agar and the seed was the sealed on-board electronic system for the peel, flesh, seed and environmental temperature sensors. The wireless transmission of data between the artificial fruit and the server was carried out using a transceiver, via Wi-Fi. The artificial fruit was used to simulate commercial conditions without or with hydrothermal treatment, followed by storage at 12 ◦C. The artificial fruit reached the recommended storage temperature of 12 ◦C after 300 minutes, which was the same time observed for ‘Tommy Atkins’ mango, at different ripening stages, subjected to hydrothermal and cooling treatments. The synergistic application of artificial fruit with on-board electronic and web-mobile systems is an innovative solution for real time monitoring fruit temperature under commercial conditions. The ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Cadeia fria; Fruta artificial; Tempo de resfriamento.
Thesagro:  Fruticultura; Manga; Pós-Colheita; Tratamento Hidrotérmico.
Thesaurus Nal:  Postharvest physiology; Postharvest systems; Postharvest technology; Postharvest treatment.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA61082 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoCONCEICAO, A. R. da. Aplicabilidade do gerenciamento eletrônico de documentos no âmbito da Embrapa Meio Ambiente. 2007 140p Dissertação de Mestrado Strictu Sensu - Ciência da Informação - Universidade Federal Fluminense
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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2.Imagem marcado/desmarcadoPINTO, D. M.; MAGALHÃES, L. A.; TAKEMURA, C. M.; FARIAS, A. R.; ALMEIDA, B. T. de; SANTOS, V. V. dos; CONCEIÇÃO, A. R. da. Metodologia para espacialização das soluções tecnológicas da Embrapa. Campinas: Embrapa Territorial, 2019. 24 p. (Embrapa Territorial. Circular Técnica, 34)
Tipo: Circular Técnica
Biblioteca(s): Embrapa Territorial.
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