BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação; Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  01/07/2024
Data da última atualização:  09/09/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LOPES, M. M.; LODI, L. A.; OLIVEIRA-PAIVA, C. A.; FARINAS, C. S.
Afiliação:  FEDERAL UNIVERSITY OF SAO CARLOS; FEDERAL UNIVERSITY OF SAO CARLOS; CHRISTIANE ABREU DE OLIVEIRA PAIVA, CNPMS; CRISTIANE SANCHEZ FARINAS, CNPDIA.
Título:  Emulsion/Cross-Linking Encapsulation of Bacillus in Starch/PVA-Based Microparticles for Agricultural Applications.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  ACS Agricultural Science & Technology, v. 4, 2024.
Páginas:  490 - 499
DOI:  https://doi.org/10.1021/acsagscitech.4c00029
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  ABSTRACT: A major drawback of using Bacillus in the promotion of plant growth is the loss of viability under adverse field conditions and during storage. Here, we propose an encapsulation strategy using an emulsion/cross-linking technique with a starch/poly(vinyl alcohol) (PVA)-based matrix for enhancing the cell viability of Bacillus megaterium. The cross-linking agent, trisodium trimetaphosphate (STMP), combined with either starch (ST) or montmorillonite (MMT), allowed the formation of microparticles (ST/PVA-STMP + ST and ST/PVA-STMP + MMT, respectively). Characterization was performed using Fourier-transform infrared spectroscopy (FTIR), X-ray diffraction (XRD), and scanning electron microscopy (SEM). Both microparticles exhibited cell viability higher than 10.75 log10 CFU g−1 after the encapsulation procedure. When exposed to heat and fungicide stresses, the microparticles showed a protective role, maintaining cell viability around 9.5 log10 CFU g−1 . The encapsulation also proved advantageous in the accelerated shelf-life test (ASLT) assay, meeting the commercialization requirements of different countries. These findings highlight the potential of the encapsulation procedure to expand the use of microbial inoculants for sustainable agriculture.
Palavras-Chave:  Bacillus; Emulsion/cross-linking; Microbial inoculants.
Thesagro:  Bactéria; Inoculante.
Categoria do assunto:  --
S Ciências Biológicas
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA18466 - 1UPCAP - DDPROCI.24/582024/80
CNPMS30344 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoBETT, V.; SANTOS, G. T. dos; AROEIRA, L. J. M.; PETIT, H. V.; DIAS, H. G.; LEGGI, T. C. dos S. S.; PERON, K. de F.; ZEOULA, L. M. Desempenho e digestibilidade in vivo de cordeiros alimentados com dietas contendo canola em grão integral em diferentes formas. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v. 28, n. 4, p. 808-815, 1999.
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.
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2.Imagem marcado/desmarcadoCOSTA, M. C. M. da; ITAVO, L. C. V.; ITAVO, C. C. B. F.; DIAS, A. M.; PETIT, H. V.; REIS, F. A.; GOMES, R. C.; LEAL, E. S.; NIWA, M. V. G.; MORAES, G. J. de. Evaluation of internal and external markers to estimate faecal output and feed intake in sheep fed fresh forage. Animal Production Science, v. 59, n. 4, p. 741-748, 2018.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos.
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3.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, A. D. V. de; ÍTAVO, L. C. V.; FAVARO, S. P.; ÍTAVO, C. C. B. F.; PETIT, H. V.; DIAS, A. M.; MORAIS, M. das G.; REIS, F. A.; ROSCOE, R. Thermal decomposition, chemical composition, in vitro digestibility and gas production and in situ degradability of oilseed residues from the biofuel industry. Animal Science Journal, v. 89, n. 1, p. 79-87, Jan. 2018.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos.
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4.Imagem marcado/desmarcadoITAVO, L. C. V.; KOZERSKI, N. D.; ITAVO, C. C. B. F.; DIAS, A. M.; PETIT, H. V.; BENCHAAR, C.; VOLTOLINI, T. V.; JOBIM, C. C.; SANTOS, G. T. dos. Orange juice industry by-product silage can increase fat and protein in Holstein cows milk. Journal of Dairy Reserach, v. 87, p. 400-405, 2020.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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5.Imagem marcado/desmarcadoÍTAVO, L. C. V.; MATEUS, R. G.; ÍTAVO, C. C. B. F.; DIAS, A. M.; GOMES, F. C.; SILVA, F. F. da; SCHIO, A. R.; NOGUEIRA, E.; PETIT, H. V. Leather quality of beefalo-Nellore cattle in different production systems. Animal Science Journal, v. 88, n. 5, p. 807-816, may 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Pantanal.
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6.Imagem marcado/desmarcadoÍTAVO, L. C. V.; SOUZA, A. D. V. de; FAVARO, S. P.; ÍTAVO, C. C. B. F.; PETIT, H. V.; DIAS, A. M.; MORAIS. M. G.; COELHO, R. G.; REIS, F. A.; COSTA, J. A. A. da; ROSCOE, R. Intake, digestibility, performance, carcass characteristics and meat quality of lambs fed different levels of crambe meal in the diet. Animal Feed Science and Technology, v. 216, p. 40-48, 2016.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia; Embrapa Caprinos e Ovinos.
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