BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  14/06/2024
Data da última atualização:  09/09/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  DIAS‐MARTINS, A. M.; TROMBETE, F. M.; CAPPATO, L. P.; CHÁVEZ, D. W. H.; SANTOS, M. B.; CARVALHO, C. W. P. de.
Afiliação:  AMANDA M. DIAS‐MARTINS, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO RIO DE JANEIRO; FELIPE M. TROMBETE, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO JOÃO DEL‐REI; LEANDRO P. CAPPATO, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE GOIÁS; DAVY W. H. CHÁVEZ, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO RIO DE JANEIRO; MONIQUE B. SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO RIO DE JANEIRO; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA.
Título:  Processing, composition, and technological properties of decorticated, sprouted, and extruded pearl millet (Pennisetum glaucum (L.) R. Br.) flours.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Process Engineering, v. 47, n. 2, e14561, 2024.
DOI:  https://doi.org/10.1111/jfpe.14561
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Pearl millet (Pennisetum glaucum (L.) R. Br.) is a gluten-free cereal with potential use in food security and human nutrition; however, it is still relatively unknown by the food industry and by most consumers. In order to evaluate the impact of processing on the nutritional and technological characteristics of pearl millet flours, three differ- ent processing methods (decortication, sprouting, and extrusion) were studied. The effects of processing methods on the particle size distribution, proximate composi- tion, mineral content, bulk density, water absorption index, water solubility index (WSI), and pasting properties (rapid visco analyzer) on the flours were evaluated and compared with whole raw flour. The whole raw flour showed particles size of 355 μm, 62.5% carbohydrate, 12.0% protein, 5.6% lipid, 8.2% dietary fiber, and 1.7% ash. Decorticated flour presented decrease in mineral, dietary fiber, and protein con- tent. The extruded flour presented the highest WSI and the lowest lipid content and paste viscosity, whereas sprouted flour showed low setback, paste viscosity, phytate content, and high protein and dietary fiber content. Decorticated and sprouted flour presented the highest luminosity, whereas extruded flours the smallest L*. The increasing color difference (ΔE*) between raw pearl millet and processed flours was sprouted < decorticated < extruded. The production of millet flour should be encour- aged for various food applications, especially in Brazil, which h... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Cereais sem glúten; Decorticação; Decortication; Gluten-free cereal; Pearl millet.
Thesagro:  Composição Química; Extrusão; Germinação; Milheto; Processamento.
Thesaurus Nal:  Chemical composition; Extrusion; Food processing; Germination; Pasting properties.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15750 - 1UPCAP - DD
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoSTOCK, L. A.; LEITE, J. L. B.; OLIVARES, M. E.; QUATTROCHI, H.; ARTAGAVEYTIA, J. Competitividade na produção do leite no Mercosul. Leite & Queijos, ano 12, n. 54, p. 8-10, jun. 2023.
Tipo: Artigo de Divulgação na Mídia
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.
Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional