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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  23/05/2024
Data da última atualização:  23/05/2024
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  CABRAL, L. M. C.; DORNIER, M.; GALINDO, C.; M. REYNES; MATTA, V. M. da.
Afiliação:  LOURDES MARIA CORREA CABRAL, CTAA; M. DORNIER, CIRAD-FHLOR; C. GALINDO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO DE JANEIRO; REYNES, M., CIRAD-FHLOR; VIRGINIA MARTINS DA MATTA, CTAA.
Título:  Concentration of pineapple juice by coupling reverse osmosis and osmotic evaporation.
Ano de publicação:  2005
Fonte/Imprenta:  In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 6., 2005, Campinas. Ciência de alimentos abrindo caminhos para o desenvolvimento científico, tecnológico e industrial. Campinas: Unicamp, 2005. 1 CD-ROM.
Idioma:  Inglês
Notas:  Ref. 1625.
Conteúdo:  Osmotic evaporation is a rather new membrane concentration process in which two solutions of different concentrations are separated by a hydrophobic porous membrane. This process can be carried out at mild temperature and pressure, presenting a great potential to be used for fruit juice concentration. This process allows the selective water vapour extraction from a diluted aqueous solution (fruit juice) to a concentrated solution (brine), concentrating it and preventing its thermal degradation. In this work the coupling of reverse osmosis and osmotic evaporation was evaluatedfor the concentration of pineapple juice.
Palavras-Chave:  Osmotic evaporation.
Thesagro:  Abacaxi; Evaporação; Extração; Osmose; Suco de Fruta; Tecnologia de Alimento.
Thesaurus Nal:  Chemical concentration; Food technology; Pineapple juice; Reverse osmosis.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15730 - 1UPCRA - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Algodão.
Data corrente:  15/01/2020
Data da última atualização:  20/01/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  MACÊDO, E. C. F. de; ZONTA, J. H.; MELO, Y. L.; MELO, A. S. de; SILVA, D. C. da; ANDRADE, W. L. de.
Afiliação:  Érika C. F. de Macêdo, Universidade Estadual da Paraíba - UEPB; JOAO HENRIQUE ZONTA, CNPA; Yuri L. Melo, Universidade Estadual da Paraíba - UEPB; Alberto S. de Melo, Universidade Estadual da Paraíba - UEPB; Duval C. da Silva, Universidade Estadual da Paraíba - UEPB; Wellerson L. de Andrade, Universidade Estadual da Paraíba - UEPB.
Título:  Changes in osmoregulatory metabolism of cotton genotypes during water deficit and recovery period.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 23, n. 8, p. 607-613, 2019.
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Mudanças no metabolismo osmorregulador de genótipos de algodoeiro durante déficit hídrico e período de recuperação.
Conteúdo:  The aim of this study was to evaluate the changes in osmoregulatory metabolism of cotton genotypes subjected to water deficit and recovery period. In a greenhouse, six cotton genotypes and two water managements were combined in a 6 x 2 factorial scheme, in a completely randomized design, evaluated after 14 and 22 days under water stress and recovery conditions, respectively. The water status, growth indicators and compatible solutes in the leaves were evaluated. The genotypes BRS Seridó, BRS Aroeira and BRS 7MH withstand better the stress condition because they had lower variations in their water potentials due to the osmotic adjustment and maintained their growth under water deficit conditions. The BRS 286 is the most sensitive genotype to the water deficit condition, since it showed greater variations in its water potential, which ultimately stopped its growth. Water replacement during the recovery period allowed growth resumption in most of the genotypes, mainly CNPA 5M and BRS 286. After the recovery period, variations in the concentrations of osmoregulators indicate the plasticity of cotton in regulating the concentrations of osmoregulators under favorable and unfavorable water conditions.
Palavras-Chave:  Ajustamento osmótico; Compatible osmolytes; Osmólito compatível; Osmotic adjustment.
Thesagro:  Gossypium Hirsutum; Seca.
Thesaurus NAL:  Drought.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/208800/1/Changes-in-osmoregulatory-metabolism.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Algodão (CNPA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPA28724 - 1UPCAP - DD
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