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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  25/04/2024
Data da última atualização:  21/05/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  COUTO, C. de C.; CHÁVEZ, D. W. H.; OLIVEIRA, E. M. M.; FREITAS-SILVA, O.; CASAL, S.
Afiliação:  CINTHIA DE CARVALHO COUTO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESTADO DO RIO DE JANEIRO; DAVY WILLIAM HIDALGO CHÁVEZ, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO RIO DE JANEIRO; EDNA MARIA MORAIS OLIVEIRA, CTAA; OTNIEL FREITAS SILVA, CTAA; SUSANA CASAL, UNIVERSIDADE DO PORTO.
Título:  SPME-GC-MS untargeted metabolomics approach to identify potential volatile compounds as markers for fraud detection in roasted and ground coffee.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Food Chemistry, v. 446, 138862, 2024.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2024.138862
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Roasted ground coffee has been intentionally adulterated for economic revenue. This work aims to use an untargeted strategy to process SPME-GC-MS data coupled with chemometrics to identify volatile compounds (VOCs) as possible markers to discriminate Arabica coffee and its main adulterants (corn, barley, soybean, rice, coffee husks, and Robusta coffee). Principal Component Analysis (PCA) showed the difference between roasted ground coffee and adulterants, while the Hierarchical Clustering of Principal Components (HCPC) and heat map showed a trend of adulterants separation. The partial Least-Squares Discriminant Analysis (PLS-DA) approach confirmed the PCA results. Finally, 24 VOCs were putatively identified, and 11 VOCs are candidates for potential markers to detect coffee fraud, found exclusively in one type of adulterant: coffee husks, soybean, and rice. The results for possible markers may be suitable for evaluating the authenticity of ground-roasted coffee, thus acting as a coffee fraud control and prevention tool.
Palavras-Chave:  Authenticity.
Thesagro:  Adulteração; Análise de Alimento; Coffea Canephora; Controle de Qualidade; Moagem; Tecnologia de Alimento; Torrefação.
Thesaurus Nal:  Adulterated products; Chemometrics; Chromatography; Coffea arabica var. arabica; Food analysis; Food technology; Fraud; Grinding; Product authenticity; Roasting; Volatile compounds.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
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