BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  29/01/2024
Data da última atualização:  29/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  GUIMARÃES, C. F. R. C.; FÉLIX. A. S.; BRANDÃO, T. A. S.; BEMQUERER, M. P.; PILÓ-VELOSO, D.; VERLY, R.; RESENDE, J. M.
Afiliação:  UNIVERSIDADE FEDERAL DE MINAS GERAIS; AMANDA S. FÉLIX, UNIVERSIDADE FEDERAL DOS VALES DO JEQUITINHONHA E MUCURI; TIAGO A. S. BRANDÃO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MINAS GERAIS; MARCELO PORTO BEMQUERER, CNPGL; DORILA PILÓ‑VELOSO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MINAS GERAIS; RODRIGO M. VERLY, UNIVERSIDADE FEDERAL DOS VALES DO JEQUITINHONHA E MUCURI; JARBAS M. RESENDE, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MINAS GERAIS.
Título:  Optimizing the synthesis of dimeric peptides: infuence of the reaction medium and efects that modulate kinetics and reaction yield.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Amino Acids, v. 55, p. 1201-1212, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s00726-023-03309-x
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Peptides are remarkably interesting alternatives to several applications. In particular, antimicrobial sequences have raised major interest of the scientifc community due to the resistance acquired by commonly used antibiotics. Amongst these, some dimeric peptides have shown very promising characteristics as strong biological activities and resistance against degradation by peptidases. However, despite such promising characteristics, a relatively small number of studies address dimeric peptides, mainly due to the synthesis-related obstacles in their production, whereas the well-implemented routines of solid phase peptide synthesis—which includes the possibility of automation—makes life signifcantly easier. Here, we present kinetic investigations of the dimerization of a cysteine-containing sequence to obtain the homodimeric antimicrobial peptide homotarsinin. Based on the structural and membrane interaction data already available for the dimer and its monomeric chain, we have proposed distinct dimerization protocols in selected environments, namely, aqueous bufer, TFE:H2O and micellar solutions. The experimental results were adjusted by a theoretical model. Both the kinetic profles and the reaction yields are dependent on the reaction medium, clearly indicating that aggregation, peptide structure, and peptide–membrane interactions play major roles in the formation of the disulfde bond. Finally, the rationalization of the diferent aspects addressed here is expected to contrib... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Aggregation; Agregação; Dimeric peptides; Disulfde bond; Estrutura peptídica; Ligação dissulfeto; Peptide structure; Peptide synthesis.
Thesagro:  Energia Cinética; Peptídeo.
Thesaurus Nal:  Kinetics.
Categoria do assunto:  W Química e Física
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
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CNPGL26274 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, A. C. L. dos. Avaliação da implementação de Programas de Autocontrole e da percepção de produtores em relação à qualidade de queijos artesanais de Alagoa (MG). 2024. 102 f. Dissertação (Mestrado em Ciência de Tecnologia do Leite e Derivados) - Universidade Federal de Juiz de Fora, Juiz de Fora, 2024. Orientadora: Marta Fonseca Martins. Coorientador: Marcelo Henrique Otênio.
Tipo: Orientação de Tese de Pós-Graduação
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.
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2.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, A. C. L. dos; OTENIO, M. H.; RESENDE, S. P.; MARTINS, M. F. Implementação de programas de autocontrole na produção de queijos artesanais. MilkPoint, 29 nov. 2023.
Tipo: Artigo de Divulgação na Mídia
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.
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3.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, A. C. L. dos; OLIVEIRA, L. A. de; COSTA, C. G. da; TEODORO, V. A. M.; ARCURI, E. F.; COSTA, R. G. B.; SOBRAL, D.; PAULA, J. C. J. de; MOREIRA, G. de M. M.; PINTO, M. S. Food Defense, Food Fraud e as legislações aplicadas à indústria de laticínios. In: SOUZA, P. M. de; CRUZ, V. A. (org). Inovação e atualidades em alimentos e nutrição. [Recife]: Even3, 2023. p. 52-71.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.
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