BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  17/01/2024
Data da última atualização:  14/06/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  THEODORO, J. M. V.; SILVA, B. P. DA; TOLEDO, R. C. L.; GANCIERI, M.; PRADO, P. V. C.; CARVALHO, I. M. M. DE; CARVALHO, C. W. P. de; MARTINO, H. S. D.
Afiliação:  JAQUELINE MACIEL VIEIRA THEODORO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; BÁRBARA PEREIRA DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; RENATA CELI LOPES TOLEDO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; MARIANA GRANCIERI, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESPÍRITO SANTO; PIETRA VIDAL CARDOSO DO PRADO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; IZABELA MARIA MONTEZANO DE CARVALHO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; HÉRCIA STAMPINI DUARTE MARTINO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA.
Título:  Conventional and germinated pearl millet flour (Pennisetum glaucum (L.) R. Br.) improves iron metabolism and antioxidant capacity in wistar rats.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Journal of Cereal Science, v. 116, e 103840, 2024.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.jcs.2023.103840
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The study evaluated the effect of the consumption of pearl millet whole grain pre-cooked conventional, germinated and extruded flours on iron metabolism and antioxidant capacity in rats. The animals received ironfree standard diet (SD iron-free) for 28 days and subsequently, were separated into 4 groups: ferrous sulfate (SD + FS), conventional millet flour (SD + CM), germinated millet flour (SD + GM), and extruded millet flour (SD + EM), for 21 days. The SD iron free group presented increased ferroportin, hephaestin and ferritin gene expression and MDA concentration compared to the SD + FS group. The SD + GM group increased DcytB, ferroportin and hephaestin gene expression. The SD + EM group increased the concentration of transferrin compared to the SD + FS group and serum iron, compared to the other groups, while reducing the liver’s total antioxidant capacity (TAC). The SD + CM group increased ferritin expression. All test groups increased the gene expression of DMT1 and hephaestin, as well as serum iron and reduced transferrin, Nrf2 and TNF gene expression, and MDA, NO, SOD and CAT levels in relation to the SD + FS group. In view of this, millet provides promising bioavailability of iron. Besides, germination stands out for improving iron metabolism in relation to extrusion and is similar to conventional millet in antioxidant capacity.
Palavras-Chave:  Iron bioavailability.
Thesagro:  Antioxidante; Consumo Alimentar; Extrusão; Farinha; Ferro; Hemoglobina; Milheto.
Thesaurus Nal:  Extrusion; Ferritin; Hemoglobin; Iron; Oxidative stress.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
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CTAA15677 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoDUCATI, C.; NERES, M. A.; CASTAGNARA, D. D.; OLIVEIRA, P. S. R.; WEIRICH, D.; SILVA, G. M. da; SUNAHARA, S. M. M. Forage potential of black oat Iapar 61 alone or in association with birdsfoot trefoil. Ciencia e Investigación Agraria, Santiago, v. 42, n. 3, p. 341-351, dic. 2016.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul.
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2.Imagem marcado/desmarcadoWEIRICH, D. T.; DUCATI, C.; SILVA, G. M. da; LIPSCH, R. R.; NERES, M. A.; OLIVEIRA, P. S. R. de; PASQUALOTTO, M.; MACHADO, I. W. J. Composição fibrosa e mineral da aveia cultivada solteira ou em associação com cornichão. In: SIMPÓSIO SOBRE SUSTENTABILIDADE DA PECUÁRIA LEITEIRA NA REGIÃO SUL DO BRASIL, 5., 2012, Maringá. Anais... Maringá: UEM/CCA Departamento de Zootecnia/NUPEL/Embrapa Gado de Leite, 2012. SUL-LEITE.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul.
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3.Imagem marcado/desmarcadoDUCATI, C.; WEIRICH, D. T.; CASTAGNARA, D. D.; NERES, M. A.; OLIVEIRA, P. S. R. de; SILVA, G. M. da; PASQUALOTTO, M.; MACHADO, I. W. J. Produção de matéria seca e características estruturais da aveia preta em cultivo solteiro ou em associação com o cornichão. In: SIMPÓSIO SOBRE SUSTENTABILIDADE DA PECUÁRIA LEITEIRA NA REGIÃO SUL DO BRASIL, 5., 2012, Maringá. Anais... Maringá: UEM/CCA Departamento de Zootecnia/NUPEL/Embrapa Gado de Leite, 2012. 1 CD-ROM. SUL-LEITE.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul.
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