BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  31/12/2023
Data da última atualização:  17/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LANDIM, A. P. M.; TIBURSKI, J. H.; SILVA, C. M.; JULIANO, P.; ROSENTHAL, A.
Afiliação:  ANA PAULA MIGUEL LANDIM, UFRRJ; JULIA HAUCK TIBURSKI, UFRRJ; CAROLINE MELLINGER SILVA, CTAA; PABLO JULIANO, CSIRO Agriculture and Food; AMAURI ROSENTHAL, CTAA.
Título:  Potential Application of High Hydrostatic Pressure on the Production of Hydrolyzed Proteins with Antioxidant and Antihypertensive Properties and Low Allergenicity: A Review.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Foods, v. 12, n. 630, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.3390/foods12030630
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The high hydrostatic pressure (HHP) process has been studied for several applications in food technology and has been commercially implemented in several countries, mainly for non-thermal pasteurization and shelf-life extension of food products. HHP processing has been demonstrated to accelerate proteolytic hydrolysis at a specific combination of pressure and pressure-holding time for a given protein source and enzyme. The enzymatic hydrolysis of proteins is a well-known alternative to producing biologically active peptides, with antioxidant and antihypertensive capacity, from different food protein sources. However, some of these protein sources contain allergenic epitopes which are often not degraded by traditional hydrolysis. Moreover, the peptide profile and related biological activity of a hydrolysate depend on the protein source, the enzymes used, the parameters of the proteolysis process (pH, temperature, time of hydrolysis), and the use of other technologies such as HHP. The present review aims to provide an update on the use of HHP for improving enzymatic hydrolysis, with a particular focus on studies which evaluated hydrolysate antihypertensive and antioxidant capacity, as well as residual allergenicity. Overall, HHP has been shown to improve the biological properties of hydrolysates. While protein allergenicity can be reduced with traditional hydrolysis, HHP can further reduce the allergenicity. Compared with traditional hydrolysis methods, HHP-assisted protein hy... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Antihypertensive activity; Antioxidant capacit; High hydrostatic pressure.
Thesagro:  Tecnologia de Alimento.
Thesaurus Nal:  Allergenicity; Antioxidants; Enzymatic hydrolysis; Food technology; Pressure.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
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1.Imagem marcado/desmarcadoBIANCHI, R. de C. Ecologia de mesocarnívoros em uma área no Pantanal central, Mato Grosso do Sul. Campo Grande, MS, 2009. 186 f. Tese (Doutorado em Ecologia e Conservação) - Universidade Federal do Mato Grosso do Sul. Orientada por Guilherme de Miranda Mourão, CPAP.
Tipo: Orientação de Tese de Pós-Graduação
Biblioteca(s): Embrapa Pantanal.
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2.Imagem marcado/desmarcadoCAMPOS, R. C.; XAVIER FILHO, N. L.; BIANCHI, R. de C.; MOURÃO, G. de M. Hábitos alimentares de carnívoros de médio porte na Fazenda Nhumirim, Pantanal, MS. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA PANTANAL, 1.; SEMANA DE BIOLOGIA, 7., 2007, Corumbá. Resumos...Corumbá: Embrapa Pantanal, 2007. (Embrapa Pantanal. Documentos, 89). 1 p.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Pantanal.
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3.Imagem marcado/desmarcadoBIANCHI, R. de C.; MATTOS, P. P. de; SALIS, S. M. Crescimento de Curatella americana e Mouriri elliptica no Pantanal Sul-mato-grossense. In: EVENTO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA FLORESTAS, 7., 2008, Colombo. Anais. Colombo: Embrapa Florestas, 2008. 1 CD-ROM. Resumo.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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4.Imagem marcado/desmarcadoOLIFIERS, N.; BIANCHI, R. de C.; MOURAO, G. de M.; GOMPPER, M. Construction of arboreal nests by brown-nosed coatis, Nasua nasua (Carnivora: Procyonidae) in the Brazilian Pantanal. Zoologia, v.26, n.3, p. 571-574, set. 2009.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 2
Biblioteca(s): Embrapa Pantanal.
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5.Imagem marcado/desmarcadoOLIFIERS, N.; BIANCHI, R. de C.; D'ANDREA, P. S.; MOURAO, G. de M.; GOMPPER, M. E. Estimating age of carnivores from the Pantanal region of Brazil. Wildlife Biology, v. 16, n. 4, p. 389-399, 2010.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Pantanal.
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6.Imagem marcado/desmarcadoOLIFIERS, N.; BIANCHI, R. de C.; MOURAO, G. de M.; D'ANDREA, P. S.; GOMPPER, M. Estimating age of coatis (Nasua nasua) and crab-eating foxes (Cerdocyon thous) from the Pantanal region, Brazil. In: INTERNATIONAL MAMMALOGICAL CONGRESS, 10., Mendonza, 2009. Abstracts...[S.l.: s.n.], 2009. p. 210.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Pantanal.
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7.Imagem marcado/desmarcadoBIANCHI, R. de C.; OLIFIERS, N.; GOMPPER, M. E.; MOURAO, G. Niche partitioning among Mesocarnivores in a brazilian wetland. Plos One, v.11, n. 9, p. 1-17, 2016.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Pantanal.
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8.Imagem marcado/desmarcadoOLIFIERS N.; JANSEN A. M.; HERRERA H. M.; BIANCHI, R. de C.; D'ANDREA P. S.; MOURAO, G. Co-infection and wild animal health: effects of Trypanosomatids and gastrointestinal parasites on coatis of the Brazilian Pantanal. PLoS ONE, v.10, n. 12, p. 1-19, dez. 2015.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Pantanal.
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9.Imagem marcado/desmarcadoBIANCHI, R. de C.; CAMPOS, R. C.; XAVIER FILHO, N. L.; OLIFIERS, N.; GOMPPER, M. E.; MOURAO, G. de M. Intraspecific, interspecific, and seasonal differences in the diet of three mid-sized carnivores in a large neotropical wetland. Acta Theriologica, v. 59, n. 1, p. 13-23, 2014.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Pantanal.
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10.Imagem marcado/desmarcadoBERTASSONI, A.; MOURAO, G. de M.; RIBEIRO, R. C.; CESÁRIO, C. S.; OLIVEIRA, J. P. de; BIANCHI, R. de C. Movement patterns and space use of the first giant anteater (Myrmecophaga tridactyla) monitored in São Paulo State, Brazil. Studies on Neotropical Fauna and Environment, v. 52, n. 1, p. 68-74, 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Pantanal.
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11.Imagem marcado/desmarcadoBIANCHI, R. de C.; OLIFIERS, N.; XAVIER-FILHO, N. L.; SAAB, J.; CAMPOS, R. C.; GOMPPER, M.; MOURAO, G. de M. Resource partitioning between mesocarnivores in the Pantanal Region, Brazil. In: INTERNATIONAL MAMMALOGICAL CONGRESS, 10., Mendonza, 2009. Abstracts...[S.l.: s.n.], 2009. p. 218.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Biblioteca(s): Embrapa Pantanal.
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12.Imagem marcado/desmarcadoCHEIDA, C. C.; BIANCHI, R, DE, C.; CAMPOS, Z. M. da S.; LIMA, J. S. DE.; RODRIGUES, F.; MOURAO, G. de M. Metodologia de captura de mão-pelada Procyon cancrivorus (Carnivora, Mammalia) para o Pantanal da Nhecolândia, Mato Grosso do Sul. SIMPÓSIO SOBRE RECURSOS NATURAIS E SOCIOECONÔMICOS DO PANTANAL, 5., 2010, Corumbá, MS. Anais... Corumbá: Embrapa Pantanal: UFMS; Campinas: ICS do Brasil, 2010. 1 CD-ROM SIMPAN 2010. Não Paginado
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Pantanal.
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13.Imagem marcado/desmarcadoASSIS, T. A. C. de; VASCONCELOS, S. A.; LOBATO, Z. I. P.; TOMÁS, W. M.; BIANCHI, R. de C.; OLIFERS, N.; SANTOS, S. A.; MOURÃO, G. de M.; PIOVEZAN, U.; MARTINS, V. R.; PELLEGRIN, A. O. Avaliação sanitária de coleções biológicas para o agronegócio. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA PANTANAL E UNIVERSIDADE FEDERAL DE MATO GROSSO DO SUL, 2.; 2008, Corumbá. Resumos...Corumbá: Embrapa Pantanal, 2008. (Embrapa Pantanal. Documentos, 95). 1 p.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Pantanal.
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14.Imagem marcado/desmarcadoDORNELES, E. M. S.; PELLEGRIN, A. O.; PERES, I. A. H. F. S.; MATHIAS, L. A.; MOURAO, G. de M.; BIANCHI, R. de C.; OLIFIERS, N.; ROCHA, F. L.; LAGE, A, P. Serology for brucellosis in free-ranging crab-eating foxes (Cerdocyon thous) and brown-nosed coatis (Nasua nasua) from Brazilian Pantanal. Ciência Rural, Santa Maria, v. 44, n. 12, p. 2193-2196, dez. 2014.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Pantanal.
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15.Imagem marcado/desmarcadoGIROUX, A.; ORTEGA, Z.; BERTASSONI, A.; DESBIEZ, J. A. L.; KLUYBER, D.; MASSOCATO, G. F.; MIRANDA, G. de; MOURAO, G.; SURITA, L.; ATTIAS, N.; BIANCHI, R. de C.; GASPAROTTO, V. P. de O.; OLIVEIRA-SANTOS, L. G. R. The role of environmental temperature on movement patterns of giant anteaters. Integrative Zoology, v. 17, n. 2, p. 285-296, mar. 2022.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Pantanal.
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16.Imagem marcado/desmarcadoALVES, F. M.; OLIFIERS, N.; BIANCHI, R. de C.; DUARTE, A. C.; COTIAS, P. M. T.; D´ANDREA, P. S.; GOMPPER, M. E.; MOURAO, G. de M.; HERRERA, H. M.; JANSEN, A. M. Modulating Variables of Trypanosoma cruzi and Trypanosoma evansi Transmission in Free-Ranging Coati (Nasua nasua) from the Brazilian Pantanal Region. Vector-Borne and Zoonotic Diseases, v. 11, n. 7, p. 835-841, 2011.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Pantanal.
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17.Imagem marcado/desmarcadoVIEIRA, A. S.; ROSINHA, G. M. S.; VASCONCELLOS, S. A.; MORAIS, Z. M. DE.; VIANA, R. C.; OLIVEIRA, C. E. DE.; SOARES, C. O.; ARAUJO, F. R.; MOURAO, G. de M.; BIANCHI, R. DE C.; OLIFIERS, N.; RADEMAKER, V.; ROCHA, F. L.; PELLEGRIN, A. O. Identificação de mamíferos silvestres do Pantanal sul-mato-grossense portadores de Leptospira spp. Ciência Animal Brasileira v. 14, n. 3, p. 373-380, 2013. 8p.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 2
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte; Embrapa Pantanal.
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