BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  27/12/2023
Data da última atualização:  27/12/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MELLO, J. E. DE; LUDUVICO, K. P.; SANTOS, A. DOS; TEIXEIRA, F. C.; CARDOSO, J. DE S.; AGUIAR, M. S. S. DE; CUNICO, W.; VIZZOTTO, M.; STEFANELLO, F.; SPANEVELLO, R.
Afiliação:  JULIA EISENHARDT DE MELLO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; KARINA PEREIRA LUDUVICO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; ALESSANDRA DOS SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; FERNANDA CARDOSO TEIXEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; JULIANE DE SOUZA CARDOSO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; MAYARA SANDRIELLY SOARES DE AGUIAR, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; WILSON CUNICO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; MARCIA VIZZOTTO FOSTER, CPACT; FRANCIELI STEFANELLO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; ROSELIA SPANEVELLO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS.
Título:  Therapeutic potential of blackberry extract in the preventing memory defcits and neurochemical alterations in the cerebral cortex, hippocampus and cerebellum of a rat model with amnesia.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Metabolic Brain Disease, v. 38, p. 1261–1272, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s11011-023-01175-w
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The blackberry (Rubus sp.) is a popular fruit that has a high concentration of phenolic compounds. Pharmacological investigations have demonstrated the important biological activities of the blackberry extract, such as neuroprotective actions. This study aimed to evaluate the efects of blackberry extract on memory and neurochemical parameters in rats subjected to scopolamine (SCO)-induced amnesia. Male rats were divided into fve groups: I, control (saline); II, SCO; III, SCO +Rubus sp. (100 mg/kg); IV, SCO+Rubus sp. (200 mg/kg); and V, SCO+donepezil (5 mg/kg). Blackberry extract and donepezil were orally administered for 10 days. On day 11, group I received saline, and groups II, III, IV, and V received SCO (1 mg/kg) intraperitoneally after object recognition behavioral training. Twenty-four hours after the training session, animals were subjected to an object recognition test. Finally, the animals were euthanized, and the cerebral cortex, hippocampus, and cerebellum were collected to evaluate the oxidative stress and acetylcholinesterase (AChE) activity. Rubus sp. extract prevented memory impairment induced by SCO in a manner similar to that of donepezil. Additionally, Rubus sp. extract and donepezil prevented the increase in AChE activity induced by SCO in all the evaluated brain structures. SCO induced oxidative damage in the cerebral cortex, hippocampus, and cerebellum, which was prevented by Rubus sp. and donepezil. Our results suggest that the antioxidant and anticholi... Mostrar Tudo
Thesagro:  Amora; Amora Preta; Extrato; Extrato de Fruta.
Thesaurus Nal:  Rubus.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPACT22747 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoMACEDO, J. The Brazilian cerrados. In: INTERNATIONAL WORKSHOP ON SOIL, WATER, AND NUTRIENT MANAGEMENT RESEARCH: environmental and productivity dimensions, 1994, Zschortau, Germany. Proceedings: the Zschortau plan for the implementation of soil, water, and nutrient ... . Zchortau: DSE/Bangkok: IBSRAM, 1995. p.78-86.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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2.Imagem marcado/desmarcadoMACEDO, J. Embrapa/CGIAR: cooperação para o desenvolvimento tecnológico e a segurança alimentar. Brasília,DF: EMBRAPA-SCI, 2001. 24 p.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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3.Imagem marcado/desmarcadoMACEDO, J. Preferential reduction of hematite over goethite in some oxisols in Brazil. 1988. 43 f. Thesis (Doctor of Philosophy) - Cornell University, [S. l.].
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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4.Imagem marcado/desmarcadoMACEDO, J. Prospectives for the rational use of the Brazilian cerrados for food production. Anais da Academia Brasileira de Ciencias, v.66, p.159-165, 1994. Suplemento. Apresentado no "Workshop on Ecology and Biodiversity", Rio de Janeiro, 1994. Texto em portugues CRI4010. Ver tambem CRI3752.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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5.Imagem marcado/desmarcadoMACEDO, J. Prospectives for the rational use of the Brazilian cerrados for food production. [Planaltina]: EMBRAPA-CPAC, 1995. 19p. Apresentado no "Workshop on Ecology and Biodiversity - Brazilian Academy of Science, Rio de Janeiro, 1994. Ver CRI4010 e CRI4028.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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6.Imagem marcado/desmarcadoMACEDO, J. Produção de alimentos: o potencial dos cerrados. Planaltina, DF: EMBRAPA-CPAC, 1996. 33 p. (EMBRAPA-CPAC. Documentos, 59). Apresentado no "Workshop de Ecologia e Biodiversidade", com o titulo "Prospectives for the rational use of the Brazilian's Cerrados for food production", Rio de Janeiro, 1994 (CRI4028). Ver CRI3752.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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7.Imagem marcado/desmarcadoMACEDO, J. Morphology, mineralogy, and genesis of a hydrosequence of oxisols in Brazil. 1986. 73 p. Thesis (Master of Science) -- Cornell University, Ithaca.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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8.Imagem marcado/desmarcadoMACEDO, J. Os solos da regiao dos cerrados. In: ALVAREZ V., V.H.; FONTES, L.E.F.; FONTES, M.P.F. (Ed.). O solo nos grandes dominios morfoclimaticos do Brasil e o desenvolvimento sustentado. Vicosa: SBCS/UFV, 1996. p.135-155.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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9.Imagem marcado/desmarcadoMACEDO, J. R. de. Compactação: como evitar, como resolver. A Granja, n. 809, p. 29-31, maio 2016.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 5
Biblioteca(s): Embrapa Solos.
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10.Imagem marcado/desmarcadoMACEDO, J. R. de. Erosão em pastagens. Portal Dia de Campo, 18 ago. 2010. Disponível em : < http://www.diadecampo.com.br>. Acesso em: 09 fev. 2011.
Tipo: Artigo de Divulgação na Mídia
Biblioteca(s): Embrapa Solos.
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11.Imagem marcado/desmarcadoMACEDO, J. R. de. Determinação de retenção hídrica por correlação múltipla e de variabilidade espacial em solos podzólicos de Seropédica/RJ. 1991. 174 f. Dissertação (Mestrado em Agronomia) - Instituto de Agronomia, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, Itaguaí. Orientador: Theophilo Benedicto Ottoni Filho.
Biblioteca(s): Embrapa Solos.
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12.Imagem marcado/desmarcadoMACEDO, J.; BRYANT, J. Morphology, mineralogy, and genesis of a hydrosequence of oxisols in Brazil. Soil Science Society of American Journal, Madison, v.51, n.3, p.690-698, 1987.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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13.Imagem marcado/desmarcadoMACEDO, J. R. de. Selamento superficial e atributos físicos e hídricos em solo tratado com lodo de esgoto. 2002. 87 f. Tese (Doutorado em Ciências) - Centro de Energia Nuclear na Agricultura, Universidade de São Paulo, Piracicaba.
Biblioteca(s): Embrapa Solos.
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14.Imagem marcado/desmarcadoMACEDO, J. R. de. Sistema TOMATEC® evita a infestação de broca. Campo & Negócios Hortifrúti, jun. 2016.
Tipo: Artigo de Divulgação na Mídia
Biblioteca(s): Embrapa Solos.
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15.Imagem marcado/desmarcadoMACEDO, J. L. V. de. Atividades de manejo na área experimental. In: SHIFT PROJECT ENV 23 (Manaus-AM). Recuperação de áreas degradadas e abandonadas, através de sistemas de policultivo. Manaus: EMBRAPA-CPAA: University of Hamburg, 1998. p. 1-2.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental.
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16.Imagem marcado/desmarcadoMACEDO, J. L. V. de. Manejo da área experimental. In: SHIFT PROJECT ENV 23 (Manaus-AM). Recuperação de áreas degradadas e abandonadas, através de sistemas de policultivo. Manaus: Embrapa Amazônia Ocidental, 1999. p. 1-2. Relatorio Anual 1998.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental.
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17.Imagem marcado/desmarcadoMACEDO, J. L. V. de. Fruticultura: coqueiro. Manaus: Embrapa Amazônia Ocidental, 2002. 1 folder.
Tipo: Folder/Folheto/Cartilha
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental.
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18.Imagem marcado/desmarcadoMACEDO, J. L. V. de. Cultivo de fruteiras em sistemas agroflorestais. In: ENCONTRO DE FRUTAS NATIVAS DO NORTE E NORDESTE DO BRASIL, 1., 2008, São Luís. Frutas nativas: novos sabores para o mundo. São Luís: UEMA: SBF: EMBRAPA: SEBRAE: SEAGRO, 2008. 1 CD-ROM.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental.
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19.Imagem marcado/desmarcadoBRYANT, R. B.; MACEDO, J. Differential chemoreductive dissolution of iron oxides in a Brazilian oxisol. Soil Science Society of America Journal, Madison, v.54, n.3, p.819-821, 1990.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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20.Imagem marcado/desmarcadoMACEDO, J. L. V. de. Efecto de enmiendas organicas sobre las formas y la disponibilidad de fosforo en un suelo inceptisol de origen volcanico. 1996. 47 f. Dissertação (Mestrado em Ciências Agrícolas e Recursos Naturais) - Centro Agronomico Tropical de Investigacion y Enseñanza, Turrialba.
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental.
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