BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  12/12/2023
Data da última atualização:  13/12/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  OLIVEIRA, C. M. S. DE; GRISI, C. V. B.; SILVA, G. DE S.; LOPES NETO, J. H. P.; MEDEIROS, L. L. DE; SANTOS, K. M. O. dos; CARDARELLI, H. R.
Afiliação:  CIBELLY MARIA SANTOS DE OLIVEIRA, UFPB; CRISTIANI VIEGAS BRANDÃO GRISI, UFPB; GRACIETE DE SOUZA SILVA, UFPB; JOSÉ HONÓRIO PEREIRA LOPES NETO, UFPB; LORENA LUCENA DE MEDEIROS, UFPB; KARINA MARIA OLBRICH DOS SANTOS, CTAA; HAÍSSA ROBERTA CARDARELLI, UFPB.
Título:  Use of lactiplantibacillus plantarum CNPC 003 for the manufacture of functional skimmed fresh cheese.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  International Dairy Journal, v. 141, 105628, june 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2023.105628
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  he effect of Lactiplantibacillus plantarum CNPC003 on the physicochemical, biochemical, textural, microstructural and microbiological properties of skimmed Minas fresh cheese during refrigerated storage for 21 days at 6 degrees C was evaluated. Cheeses were developed using L. plantarum CNPC003 (PROB), L. plantarum CNPC003 plus starter culture (COC) and starter culture (COM). The interaction between L. plantarum CNPC003 and starter cultures resulted in higher moisture, acidity, and lower pH in the cheeses after storage. The PROB and COC cheeses had a reduced concentration of lactose, and higher levels of lactic acid. There was also greater proteolytic activity in PROB and COC cheeses resulting in lower hardness, chewiness, and gumminess compared with COM cheese. Scanning electron microscopy analysis showed PROB and COC cheeses were more homogeneous. Modifications resulting from the addition of the potentially probiotic L. plantarum-CNPC0 03 in skimmed Minas fresh cheese allow us to propose its use for new functional skimmed fresh cheese product manufacture.(c) 2023 Elsevier Ltd. All rights reserved.
Palavras-Chave:  Lactiplantibacillus plantarum.
Thesaurus Nal:  Cheeses; Food analysis; Fresh cheeses; Lactic acid bacteria; Probiotics; Processed cheeses; Texture.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
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1.Imagem marcado/desmarcadoDHANABALAN, A.; MATTOSO, L. H. C.; OLIVEIRA JUNIOR, O. N. Langmuir monolayers and langmuir-blodgett films of conducting polymers. Current trends in polymer science, Amsterdam, v. 5, p. 19-39, 2000.
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2.Imagem marcado/desmarcadoDHANABALAN, A.; RIUL JUNIOR, A.; OLIVEIRA JUNIOR, O. N.; MATTOSO, L. H. C. Composite Langmuir monolayers and langmuir-blodgett films from 16-mer polyaniline. Langmuir, Washington, v. 13, n. 18, p. 4882-4886, 1997.
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3.Imagem marcado/desmarcadoDHANABALAN, A.; RIUL JUNIOR, A.; OLIVEIRA JUNIOR, O. N.; MATTOSO, L. H. C. LB processing of 16-mer polyaniline. In: ENCONTRO NACIONAL DE FISICA DA MATERIA CONDENSADA, 20., jun. 1997, Caxambu, MG. Resumos... Sao Paulo: Sociedade Brasileira de Fisica, 1997. p. 331.
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4.Imagem marcado/desmarcadoRIUL JR, A.; DHANABALAN, A.; MATTOSO, L. H. C.; SOUZA, L. M. de; TICIANELLI, E. A.; OLIVEIRA JR, O. N. Characterization of 16-mer polyaniline composite Lamgmuir-blodgett films. Thin solid films, Lausanne, v. 327/329, p. 576-580, 1998.
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5.Imagem marcado/desmarcadoRIUL JUNIOR, A.; DHANABALAN, A.; MATTOSO, L. H. C.; SOUZA, L. M. de; TICIANELLI, E. A.; OLIVEIRA JUNIOR, O. N. Characterization of 16-MER polyaniline composite LB films. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON ORGANIZED MOLECULAR FILMS, 8., aug. 1997, Asilomar, CA, USA. Abstract & program booklet... Davis: University of California, 1997. não paginado. Ref: 7-P-28.
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6.Imagem marcado/desmarcadoRIUL JR, A.; DHANABALAN, A.; COTTA, M. A.; HERRMANN, P. S. P.; MATTOSO, L. H. C.; MACDIARMID, A. G.; OLIVEIRA JR, O. N. AFM studies of composite polyaniline Lamgmuir-blodgett (LB) films. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON SCIENCE AND TECHNOLOGY OF SYNTHETIC METALS= CONFERENCE INTERNATIONALE SUR LA SCIENCE ET LA TECHNOLOGIE DES METAUX SYNTHETIQUES, 1998. Montepellier. Book of abstracts... Montepellier: [s. n.], 1998. p. 210. ref. THP 176.
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7.Imagem marcado/desmarcadoRIUL JR. A.; DHANABALAN, A.; COTTA, M. A.; HERRMANN, P. S. P.; MATTOSO, L. H. C.; MACDIARMID, A. G.; OLIVEIRA JR.; O. N. AFM studies of composite polyaniline Langmuir-Blodgett (LB) films. Synthetic Metals, Lausanne, v.101, p. 830-831, 1999.
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