Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  11/12/2023
Data da última atualização:  12/12/2023
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  GONZALES, M. J.; MARTINS, I. B. A.; ALCANTARA, M.; ALMEIDA, M. DE; ASSIS, R. DE; SANTOS, G. N.; ROSENTHAL, A.; DELIZA, R.
Afiliação:  M. J. GONZALES, UFRRJ; I. B. A. MARTINS, UFRRJ; M. ALCANTARA, UFRJ; M. DE ALMEIDA, UFRRJ; R. DE ASSIS, UFRRJ; G. N. SANTOS, UFRJ; AMAURI ROSENTHAL, CTAA; ROSIRES DELIZA, CTAA.
Título:  Brazilian consumers' understanding of food processing level: how the healthy, industrialized, and ultra-processed foods are perceived?
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS E NUTRIÇÃO, 15., 2023, Campinas. A revolução da ciência de alimentos e nutrição: alimentando o mundo de forma sustentável: caderno [eletrônico] de resumos. Campinas: Galoá, 2023.
Idioma:  Inglês
Notas:  Pôster 168499; SLACAN.
Conteúdo:  Food processing includes a series of operations that transform raw materials into new products, ensuring the preservation and allowing safety to the consumer. The NOVA classification system includes the category named ultra-processed foods, which seems to be unfamiliar to Brazilians. This study aimed to explore the perception of Brazilians about food processing level, including their views on healthy food. 513 participants were recruited and took part in an online study through a word association task. They were invited to write down the first four words that came to mind when they thought of healthy, industrialized, and ultra-processed foods (UPF). They also answered socio-demographic questions. The terms with the same meaning were grouped into categories using inductive triangulation coding. A consensus between three researchers was achieved through open discussion. Statistical differences were assessed using X2 tests. A total of 6,138 associations were mentioned by participants and grouped into 50 categories. The most mentioned categories when participants thought of Healthy Foods were legumes and vegetables (61%), fruits with (47%), health (43%). For Industrialized they mentioned commercial brands (30%), convenience (25%) and bad to the health (22%). UPF comprised meat products (55%), bad to the health (26%), commercial brands (23%), and negative associations (23%). Industrialized and UPF had a more negative perception (p<0.05), being considered harmful to health, differ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Food perception; Ultra-processed foods.
Thesaurus Nal:  Food processing.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15605 - 1UPCRA - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  20/06/1997
Data da última atualização:  27/02/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  Internacional - B
Autoria:  SABOURIN, E.; CARON, P.; SILVA, P. C. G. da.
Afiliação:  ERIC SABOURIN, CIRAD; PATRICK CARON, CIRAD; PEDRO CARLOS GAMA DA SILVA, CPATSA.
Título:  Enjeux fonciers et gestion des communs dans le Nordeste du Bresil: le cas des vaines patures dans la region de Massaroca- Bahia.
Ano de publicação:  1995
Fonte/Imprenta:  Les Cahiers de la Recherche Developpement, Montpellier, n. 42, p. 5-27, 1995.
Idioma:  Francês
Conteúdo:  Les vaines patures ou fundo de pasto du Nordeste du Bresil proviennent principalement de terres non appropriees qui ont subsiste entre les latifundia. Dans la region du fleuve Sao Francisco, elles ont fait l'objet d'un programme public de regularisation de titres collectifs de propriete. Cet article situe d'abord cette experience par rapport a l'histoire fonciere du Nordeste. Puis, il analyse les strategies des acteurs impliques dans la gestion de ces vaines patures, en particulier des communautes paysannes de la region de Massaroca dans l'Etat de Bahia. L'evolution du contexte economique a partir des annees 1970 et la mutation rapide des systemes de production ont modifie sensiblement l'utilisation des fundos de pasto. Dans un contexte de front pionnier, lesorganisations de producteurs sont confrontees a la mise en place de nouveaux modes de gestion des communs. Bien que recente, cette experience souleve nombre de questions, notamment en ce qui concerne la negociation des prises de decisions individuelles et collectives. Ce cadre original d'usage et de redistribution du foncier constitue un veritable laboratoire regional en matiere de reforme agraire.
Palavras-Chave:  Agrarian reform; Bahia; Fundo de pasto; Juazeiro; Massaroca; Pecuaria extensiva; Pequeno agricultor rural; Small farmers.
Thesagro:  Agricultura familiar; Comunidade Rural; Desenvolvimento rural; Estrutura agrária; Posse de terra.
Thesaurus NAL:  Rural development.
Categoria do assunto:  B Sociologia Rural
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CPATSA/7979/1/OPB1400.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATSA7979 - 1UPCAP - PP
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional