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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
30/11/2023 |
Data da última atualização: |
30/11/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SANTOS, H. M.; NICIURA, S. C. M.; NOGUEIRA, A. R. de A. |
Afiliação: |
HERICK MACEDO SANTOS, Federal University of São Carlos; SIMONE CRISTINA MEO NICIURA, CPPSE; ANA RITA DE ARAUJO NOGUEIRA, CPPSE. |
Título: |
Analytical strategies and method validation to access the bioavailability of essential elements and arsenic from raw and cooked fish and shrimp. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Food Science & Technology, v. 3, n. 7, 2023. |
Páginas: |
p. 1229-1237. |
DOI: |
10.1021/acsfoodscitech.3c00132 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The bioavailability of essential and toxic elements in raw/cooked tilapia and shrimp was estimated using in vitro gastrointestinal digestion followed by the Caco-2 cell model to simulate the human intestinal barrier. Analytical strategies such as aerosol dilution, collision cell, and matrix-matching calibration were successfully explored for multielement quantification using ICP OES and ICP-MS. From Caco-2 cell bioassays, the estimated bioavailability values ranged from 1.4% (Fe) to 15.2% (Cu) in tilapia and from 0.2% (Fe) to 10.7% (P) in shrimp. Air-frying and oven-baking methods decreased tilapia’s Mg, P, S, Cu, and Fe bioavailability. Contrarily, the bioavailability of essential elements (except Mn) in shrimp seemed to increase after air-frying. Arsenic bioavailability in cooked shrimp was significantly higher than in the raw sample (1.9 vs 5.7%) but fortunately below the limit allowed by legislation. In spite of the complexity of basal solutions from the cell-based bioassays, the applied analytical strategies allowed the accurate quantification of the bioavailable fractions by ICP-based methods. |
Palavras-Chave: |
Analytical strategies; Caco-2 cells; In vitro uptake; Thermal treatments. |
Categoria do assunto: |
W Química e Física |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registros recuperados : 3 | |
2. |  | OLIVEIRA, H. N. de; GLAESER, D. F.; SANTOS, H. de S.; OLIVEIRA, M. D. G. de. Efeito do número de gerações e do hospedeiro de criação no parasitismo de Trichogramma galloi. In: SIMPÓSIO DE CONTROLE BIOLÓGICO, 13., 2013, Bonito. Faça bonito: use controle biológico: anais. Brasília, DF: Embrapa, 2013. 1 CD-ROM. Editores técnicos: Harley Nonato de Oliveira, Crébio José Avila e Fabrício Fagundes Pereira; SICONBIOL.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste. |
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3. |  | SANTOS, H. de S.; OLIVEIRA, H. N. de; GLAESER, D. F.; SHIMBORI, E. M.; PEREIRA, F. F. Seletividade de agrotóxicos utilizados na cana-de-açúcar ao parasitoide Trichospilus diatraeae. In: SIMPÓSIO DE CONTROLE BIOLÓGICO, 13., 2013, Bonito. Faça bonito: use controle biológico: anais. Brasília, DF: Embrapa, 2013. 1 CD-ROM. Editores técnicos: Harley Nonato de Oliveira, Crébio José Avila e Fabrício Fagundes Pereira; SICONBIOL.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste. |
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Registros recuperados : 3 | |
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