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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Hortaliças. |
Data corrente: |
26/10/2023 |
Data da última atualização: |
26/10/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
VIEIRA, W. A. dos S.; COSTA, C. A. da; CÂMARA, M. P. S.; MICHEREFF, S. J.; REIS, A. |
Afiliação: |
WILLIE ANDERSON DOS SANTOS VIEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DE PERNAMBUCO; CHRISTIANE ALMEIDA DA COSTA, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DE PERNAMBUCO; MARCOS PAZ SARAIVA CÂMARA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CARIRI; SAMI JORGE MICHEREFF, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CARIRI; AILTON REIS, CNPH. |
Título: |
Colletotrichum menezesiae sp. nov.: a novel species causing anthracnose on chayote in Brazil. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Phytotaxa, v. 597, n. 1, p.080-086, 2023. |
ISSN: |
1179-3163 |
DOI: |
https://doi.org/10.11646/phytotaxa.597.1.9 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
A new pathogenic Colletotrichum species was isolated from chayote (Sicyos edulis) leaves and fruit presenting typical anthracnose symptoms from fields in Ibirité (Minas Gerais state) and Tijucas (Santa Catarina state), Brazil. The species Colletotrichum menezesiae sp. nov. is described and illustrated. Multilocus phylogenetic analyses based on combined ACT, GAPDH, nrITS and TUB2 partial sequences revealed that Colletotrichum isolates from chayote form a distinct clade within the C. orbiculare species complex. This clade does not contain the ex-type of any species previously described and is also recognized as an independent lineage according to the GCPSR criteria. |
Palavras-Chave: |
Sicyos edulis. |
Thesagro: |
Chuchu. |
Thesaurus Nal: |
Ascomycota; Colletotrichum; Glomerellaceae; Phylogeny; Sicyos. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 01466naa a2200277 a 4500 001 2157545 005 2023-10-26 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1179-3163 024 7 $ahttps://doi.org/10.11646/phytotaxa.597.1.9$2DOI 100 1 $aVIEIRA, W. A. dos S. 245 $aColletotrichum menezesiae sp. nov.$ba novel species causing anthracnose on chayote in Brazil.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aA new pathogenic Colletotrichum species was isolated from chayote (Sicyos edulis) leaves and fruit presenting typical anthracnose symptoms from fields in Ibirité (Minas Gerais state) and Tijucas (Santa Catarina state), Brazil. The species Colletotrichum menezesiae sp. nov. is described and illustrated. Multilocus phylogenetic analyses based on combined ACT, GAPDH, nrITS and TUB2 partial sequences revealed that Colletotrichum isolates from chayote form a distinct clade within the C. orbiculare species complex. This clade does not contain the ex-type of any species previously described and is also recognized as an independent lineage according to the GCPSR criteria. 650 $aAscomycota 650 $aColletotrichum 650 $aGlomerellaceae 650 $aPhylogeny 650 $aSicyos 650 $aChuchu 653 $aSicyos edulis 700 1 $aCOSTA, C. A. da 700 1 $aCÂMARA, M. P. S. 700 1 $aMICHEREFF, S. J. 700 1 $aREIS, A. 773 $tPhytotaxa$gv. 597, n. 1, p.080-086, 2023.
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Registro original: |
Embrapa Hortaliças (CNPH) |
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Status |
URL |
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Registros recuperados : 16 | |
1. |  | SLONGO, A. P.; DELIZA, R.; ROSENTHAL, A.; MATHIAS, S. P.; ARAGÃO, G. M. F. de. Identifying the sensory characteristics that drive consumer preference for sliced ham. In: WORLD CONGRESS OF FOOD SCIENCE & TECHNOLOGY, 14., 2008, Shanghai, China. Abstracts. Beijing: Chinese Institute of Food Science and Technology, 2008. p. 439-440. TS20-15.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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5. |  | SLONGO, A. P.; ROSENTHAL, A.; MATHIAS, S. P.; DELIZA, R.; ARAGÃO, G. M. F. Efeito da alta pressão hidrostática na vida de prateleira de presunto fatiado embalado a vácuo. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE CARNES, 4., 2007, Campinas. Mercados do século XXI: qualidade, segurança alimentar, certificação e rastreabilidade: anais... Campinas: ITAL/CTC, 2007. p. 393-395.Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica | Circulação/Nível: -- - -- |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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7. |  | MATHIAS, S. P.; ROSENTHAL, A.; GASPAR, A.; ARAGÃO, G. M. F.; SLONGO-MARCUSI, A. Prediction of acid lactic-bacteria growth in turkey ham processed by high hydrostatic pressure. Brazilian Journal of Microbiology, São Paulo, v. 44, n. 1, p. 23-28, Apr. 2013.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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8. |  | SLONGO, A. P.; ROSENTHAL, A.; MATHIAS, S. P.; DELIZA, R.; FERREIRA, J. C. S.; ARAGÃO, G. M. F. Avaliação da cor de presunto suíno processado sob alta pressão hidrostática. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 7., 2007, Campinas. Ciência e tecnologia de alimentos em benefício a sociedade: ligando a agricultura à saúde. Campinas: SBCTA: Unicamp/FEA, 2007. 1 CD-ROM.Tipo: Resumo em Anais de Congresso | Circulação/Nível: -- - -- |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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9. |  | SLONGO, A. P.; ROSENTHAL, A.; MATHIAS, S. P.; VICENTE, J.; GASPAR, A.; DELIZA, R.; ARAGÃO, G. M. F. Efeito do processo de alta pressão hidrostática na oxidação lipídica (tba e índice de peróxido) de presunto suíno. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 7., 2007, Campinas. Ciência e tecnologia de alimentos em benefício a sociedade: ligando a agricultura à saúde. Campinas: SBCTA: Unicamp/FEA, 2007. 1 CD-ROM.Tipo: Resumo em Anais de Congresso | Circulação/Nível: -- - -- |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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10. |  | SLONGO, A. P.; DELIZA, R.; ROSENTHAL, A.; MATHIAS, S. P.; FERREIRA, J. C. S.; ARAGÃO, G. M. F. Efeito da alta pressão hidrostática na cor de presunto suíno. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE CARNES, 4., 2007, Campinas. Mercados do século XXI: qualidade, segurança alimentar, certificação e rastreabilidade: anais... Campinas: ITAL/CTC, 2007. p. 390-392.Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica | Circulação/Nível: -- - -- |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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11. |  | SLONGO, A. P.; ROSENTHAL, A.; CAMARGO, L. M. Q.; DELIZA, R.; MATHIAS, S. P.; ARAGÃO, G. M. F. de. Modeling the growth of lactic acid bacteria in sliced ham processed by high hydrostatic pressure. LWT: Food Science and Technology, Maryland Heights, v. 42, n. 1, p. 303-306, 2009.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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12. |  | MATHIAS, S. P.; ROSENTHAL, A.; GASPAR, A.; SLONGO-MARCUSI, A. P.; ARAGÃO, G. M. F.; DELIZA, R. Prediction of lactic-bacteria growth in turkey ham processed by high hydrostatic pressure. In: WORLD CONGRESS OF THE INTERNATIONAL COMMISSION OF AGRICULTURAL AND BIOSYSTEMS ENGINEERING (CIGR), 17., 2017, Québec City. [Abstracts]... Québec City, 2017. 9 p.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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13. |  | SLONGO, A. P.; CAMARGO, L. M. A. Q.; ROSENTHAL, A.; MATHIAS, S. P.; DELIZA, R.; ARAGÃO, G. M. F. Utilização da microbiologia preditiva na estimação da vida de prateleira de presunto fatiado submetido ao processo de alta pressão hidrostática. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 7., 2007, Campinas. Ciência e tecnologia de alimentos em benefício a sociedade: ligando a agricultura à saúde. Campinas: SBCTA: Unicamp/FEA, 2007. 1 CD-ROM.Tipo: Resumo em Anais de Congresso | Circulação/Nível: -- - -- |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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16. |  | VASCONCELOS, E. C. DE; LONGHI, D. A.; PAGANIN, C. C.; SEVERO, D. DE S.; CANUTO, K. M.; SOUZA, S. S. DE Q.; FIGUEIREDO, E. A. T. DE; ARAGÃO, G. M. F. DE. Modeling the effect of Croton blanchetianus Baill essential oil on pathogenic and spoilage bacteria. Archives of Microbiology, 204:618, 2022.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical. |
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