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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
19/09/2023 |
Data da última atualização: |
19/09/2023 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
BIZZO, H. R.; ANTONIASSI, R.; GAMA, P. E.; FONSECA, M. J. de O. |
Afiliação: |
HUMBERTO RIBEIRO BIZZO, CTAA; ROSEMAR ANTONIASSI, CTAA; PAOLA ERVATTI GAMA, CTAA; MARCOS JOSE DE OLIVEIRA FONSECA, CTAA. |
Título: |
Scaling down the sample amount in hop essential oil analysis. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON ESSENTIAL OILS, 53., 2023, Milazzo, Messina, Italy. Book of abstracts... Messina: Università di Messina, 2023. PA-30. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
ISEO 2023. |
Conteúdo: |
Hop (Humulus lupus L., family Cannabaceae) has been introduced in Brazil in late 19th century, but its production in commercial scale has succeeded only in the last 20 years, prompted by the exponential increase in artisanal breweries. Use of the American Society of Brewing Chemists? (ASBC) official method [1] for volatile oils implicates in a 100 g dried hop sample per replicate (300 g for a triplicate result). Either in breeding studies or small scale production, intended to artisanal breweries, this is a prohytitive hop quantity to be set apart for testing. The objective was to reduce the amount of hop necessary for the distillation of the essential oil from hop cones in control quality analysis, without changing oil yield and composition. |
Palavras-Chave: |
Hidro destilação; Hop essential oil; Parâmetros de qualidade; Quality parameters. |
Thesagro: |
Cerveja; Humulus Lupulus; Lúpulo; Óleo Essencial; Qualidade. |
Thesaurus Nal: |
Beers; Essential oils; Hydrodistillation. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 01686nam a2200301 a 4500 001 2156777 005 2023-09-19 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aBIZZO, H. R. 245 $aScaling down the sample amount in hop essential oil analysis.$h[electronic resource] 260 $aIn: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON ESSENTIAL OILS, 53., 2023, Milazzo, Messina, Italy. Book of abstracts... Messina: Università di Messina, 2023. PA-30.$c2023 500 $aISEO 2023. 520 $aHop (Humulus lupus L., family Cannabaceae) has been introduced in Brazil in late 19th century, but its production in commercial scale has succeeded only in the last 20 years, prompted by the exponential increase in artisanal breweries. Use of the American Society of Brewing Chemists? (ASBC) official method [1] for volatile oils implicates in a 100 g dried hop sample per replicate (300 g for a triplicate result). Either in breeding studies or small scale production, intended to artisanal breweries, this is a prohytitive hop quantity to be set apart for testing. The objective was to reduce the amount of hop necessary for the distillation of the essential oil from hop cones in control quality analysis, without changing oil yield and composition. 650 $aBeers 650 $aEssential oils 650 $aHydrodistillation 650 $aCerveja 650 $aHumulus Lupulus 650 $aLúpulo 650 $aÓleo Essencial 650 $aQualidade 653 $aHidro destilação 653 $aHop essential oil 653 $aParâmetros de qualidade 653 $aQuality parameters 700 1 $aANTONIASSI, R. 700 1 $aGAMA, P. E. 700 1 $aFONSECA, M. J. de O.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Biblioteca |
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Origem |
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Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registros recuperados : 31 | |
3. |  | OLIVEIRA, C. S.; LIMA, V. S.; RIBEIRO, P. R. de A.; ANGELOTTI, F.; FERNANDES JUNIOR, P. I. Diversidade genética de rizóbios isolados de feijão caupi Vigna unguiculata (L.) Walp cultivados em diferentes regimes de temperaturas. In: CONGRESSO INTERNACIONAL SOBRE MUDANÇAS CLIMÁTICAS E SUAS CONSEQUÊNCIAS EM TERRITÓRIOS SEMIÁRIDOS, 1., 2024, Juazeiro, BA. Anais... Juazeiro, BA: UNIVASF: Universidade do Estado da Bahia, 2025. p. 55-56.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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4. |  | PETRERE, V. G.; RIBEIRO, P. R. de A.; BASSOI, L. H.; CUNHA, T. J. F.; SILVA, M. S. L. da. Distribuição do sistema radicular de espécies vegetais cultivadas na entrelinha de mangueiras. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE MANEJO E CONSERVAÇÃO DO SOLO E DA ÁGUA, 17., 2008, Rio de Janeiro. Manejo e conservação do solo e da água no contexto das mudanças ambientais. Rio de Janeiro: SBCS: Embrapa Solos: Embrapa Agrobiologia, 2008. 1 CD-ROM. (Embrapa Solos. Documentos, 101).Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Solos. |
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6. |  | CUNHA, T. J. F.; BASSOI, L. H.; RIBEIRO, P. R. de A.; SIMÕES, M. L.; MARTIN NETO, L.; PETRERE, V. G.; SANTANA, R. O. de. Características espectroscópicas de ácidos húmicos provenientes de fontes comerciais, em solo fertirrigado, no Vale do São Francisco. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 31., 2007, Gramado. Conquistas e desafios da ciência do solo brasileira: anais. Porto Alegre: SBCS, 2007. 1 CD-ROM.Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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7. |  | LIMA, M. A. C. de; BASSOI, L. H.; SILVA, D. J.; SANTOS, P. de S.; PAES, P. de C.; RIBEIRO, P. R. de A.; DANTAS, B. F. Effects of levels of nitrogen and potassium on yeld and fruit maturation of irrigated guava trees in the São Francisco Valley. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 30, n.1, p. 246-250, 2008.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: Nacional - A |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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9. |  | FERNANDES JUNIOR, P. I.; JOVINO, R. S.; LIMA, L. M. de; MARTINS, L. M. V.; RIBEIRO, P. R. de A.; FREITAS, A. D. S. de. Eficiência agronômica de uma nova estirpe elite de Bradyrhizobium sp. na cultura do amendoim (Arachis hypogaea L.). In: CONGRESSO BRASILEIRO DE SOJA, 9., 2022, Foz do Iguaçu, PR. Desafios para a produtividade sustentável no Mercosul: resumos. Brasília, DF: Embrapa, 2022. p. 281.Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
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10. |  | FERNANDES JUNIOR, P. I.; JOVINO, R. S.; LIMA, L. M. de; MARTINS, L. M. V.; RIBEIRO, P. R. de A.; FREITAS, A. D. S. de. Eficiência agronômica de uma nova estirpe elite de Bradyrhizobium sp. na cultura do amendoim (Arachis hypogaea L.). In: CONGRESSO BRASILEIRO DE SOJA, 9., 2022, Foz do Iguaçu, PR. Desafios para a produtividade sustentável no Mercosul: resumos. Brasília, DF: Embrapa, 2022. p. 281.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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11. |  | ANDRADE, I. M. M. de; SANTOS, J. W. M. dos; SILVA, R. C. S. da; RIBEIRO, P. R. de A.; MORAES, S. A. de; FERNANDES JUNIOR, P. I. Eficiência simbiótica de rizóbios de guandu (Cajanus cajan) isolados de solos do Semiárido brasileiro. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 17., 2023, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2023. p. 11-12. (Embrapa Semiárido. Eventos Técnicos & Científicos, 1).Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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12. |  | SANTOS, H. K. C. S.; SANTOS, J. W. M. dos; SILVA, R. C. S. da; RIBEIRO, P. R. de A.; MORAES, S. A. de; FERNANDES JUNIOR, P. I. Eficiência simbiótica de Sinorhizobium e Rhizobium isolados de gliricidia (Gliricidia sepium) nativos de solos do Semiárido. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 17., 2023, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2023. p. 13-14. (Embrapa Semiárido. Eventos Técnicos & Científicos, 1).Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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13. |  | AQUINO, L. S.; RECKZIEGEL, L. N.; RIBEIRO, P. R. de A.; TIMM, L. C.; BASSOI, L. H.; RAMOS, C. M. C.; TAVARES, V. E. Q.; HARTWIG, M. P. Mapeamento da densidade do solo numa área cultivada com videira usando a técnica de Krigagem. In: CONGRESSO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 15.; ENCONTRO DE PÓS-GRADUAÇÃO, 8., 2006, Pelotas. Resumos... Pelotas : UFPel: Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel, 2006.Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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14. |  | FOTIUS, A. B. M.; SILVA, M. N. P. da; ALVES, F. C.; RIBEIRO, P. R. de A.; VOLTOLINI, T. V.; FERNANDES JUNIOR, P. I. Respostas produtivas do capim-buffel inoculado com bactérias promotoras de crescimento. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 17., 2023, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2023. p. 36. (Embrapa Semiárido. Eventos Técnicos & Científicos, 1).Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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15. |  | RIBEIRO, P. R. de A.; CUNHA, T. J. F.; BASSOI, L. H.; PETRERI, V. G.; SIMOES, M. L.; MARTIN NETO, L. Grau de humificação de ácidos húmicos extraídos de solo fertirrigado com diferentes fontes de fertilizantes. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMI-ÁRIDO, 2., 2007, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semi-Árido, 2007. (Embrapa Semi-Árido. Documentos 205)Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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16. |  | SANTOS, S. K. C. S.; SANTOSM J. W. M. dos; SILVA, R. C. S. da; RIBEIRO, P. R. de A; MORAES, S. A. de; FERNANDES JUNIOR, P. I. Identificação molecular de rizóbios isolados de Gliricídia sepium em solos do Semiárido. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 16., 2022, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2022. p. 26-27. (Embrapa Semiárido. Documentos, 308).Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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18. |  | AQUINO, L. S.; RECKZIEGEL, L. N.; RIBEIRO, P. R. de A.; TIMM, L. C.; BASSOI, L. H.; RAMOS, C. M. C.; TAVARES, V. E. Q.; HARTWIG, M. P. Manejo diferencial da irrigação em videiras baseado na variabilidade espacial do solo. In: CONGRESSO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 15.; ENCONTRO DE PÓS-GRADUAÇÃO, 8., 2006, Pelotas. Resumos... Pelotas : UFPel: Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel, 2006.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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20. |  | RECKZIEGEL, L. N.; AQUINO, L. S.; RIBEIRO, P. R. de A.; TIMM, L. C.; BASSOI, L. H.; RAMOS, C. M. C.; TAVARES, V. E. Q.; HARTWIG, M. P. Uso do software GS+ no estudo da variabilidade espacial do sistema solo-planta-atmosfera. In: CONGRESSO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 15.; ENCONTRO DE PÓS-GRADUAÇÃO, 8., 2006, Pelotas. Resumos... Pelotas: UFPel: Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel, 2006.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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