Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Meio Ambiente. Para informações adicionais entre em contato com cnpma.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  06/09/2023
Data da última atualização:  20/12/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SILVA, A. M. da; TERAO, D.; TERRA, L. R.; MAIA, A. de H. N.; FRACAROLLI, J. A.
Afiliação:  ADRIANE MARIA DA SILVA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; DANIEL TERAO, CNPMA; LARISSA ROCHA TERRA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; ALINE DE HOLANDA NUNES MAIA, CNPMA; JULIANA APARECIDA FRACAROLLI, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS.
Título:  Control of sour rot in 'Lima' orange using hot water treatment and UV-C radiation.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Tropical Plant Pathology, v. 48, p. 547-555, 2023.
ISSN:  1983-2052
DOI:  https://doi.org/10.1007/s40858-023-00595-4
Idioma:  Português
Conteúdo:  Abstract: 'Lima' orange has great economic importance in the Brazilian fresh-fruit market. Significant postharvest losses have occurred mainly caused by Geotrichum citri-aurantii, the causal agent of sour rot. Currently, there is an increasing interest in studying the potential use of alternative post-harvest technologies to agrochemicals. In this study, two technologies were investigated: hot water treatment (HWT) and UV-C radiation applied individually or in combination. The CCD experimental design was used in the hot water experiment aiming to obtain the combination of levels of the factors temperature and exposure time which optimizes the sour rot control. In the HWT experiment, fruits were immersed in hot water at a temperature between 60.3 and 71.7 °C and exposure time between 15 and 49 s. To assess the effect of UV-C radiation on the severity of the disease, the following doses were evaluated: 0 (check); 0.10, 0.5, 1.0, 2.0; 3.0, 4.0 and 5.0 kJ.m−2. The optimal of factor´s levels obtained from the individual evaluation were then tested in combination: HWT at 62 °C for 44 s and UV-C at 4 kJ.m−2. The effects of the treatments on the quality of 'Lima' oranges were evaluated by physical?chemical parameters analysis. The HWT at 62 °C for 44 s reduced the severity of the sour rot in 'Lima' oranges by about 20 percent. Temperatures above 70 °C did not control the disease and caused scald of the fruit epidermis. UV-C radiation at the dose of 4 kJ.m−2 efficie... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Podridão azeda; Radiação ultravioleta C.
Thesagro:  Controle Térmico; Laranja Lima; Perda Pós-Colheita; Podridão; Podridão do Fruto; Raio Ultravioleta; Tratamento Hidrotérmico.
Thesaurus Nal:  Galactomyces geotrichum; Geotrichum; Hot water treatment; Oranges; Physical control; Postharvest diseases.
Categoria do assunto:  H Saúde e Patologia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMA17469 - 1UPCAP - DD
Voltar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional