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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
29/08/2023 |
Data da última atualização: |
29/08/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
ASSIS, A. de; SILVA, B. P. da; TOLEDO, R. C. L.; PARRELLA, R. A. da C.; GLAHN, R. P.; CARVALHO, I. M. M. de; QUEIROZ, V. A. V.; MARTINO, H. S. D. |
Afiliação: |
ANDRESSA DE ASSIS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; BARBARA PEREIRA DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; RENATA CELI LOPES TOLEDO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; RAFAEL AUGUSTO DA COSTA PARRELLA, CNPMS; RAYMOND P. GLAHN, CORNELL UNIVERSITY; IZABELA MARIA MONTEZANO DE CARVALHO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; HERCIA STAMPINI DUARTE MARTINO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA. |
Título: |
Sweet sorghum (Sorghum bicolor (L.) Moench) molasses: physicochemical characterization and in vitro bioavailability of different genotypes. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Cereal Science, v. 113, 103759, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.jcs.2023.103759 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The present study aimed to analyze the physicochemical composition, bioactive compound contents and iron bioavailability (cell culture caco-2) of sweet sorghum molasses of different genotypes and compare them to sugar cane molasses. Sorghum molasses presented proteins (0.28?2.90%), lipids (0.07?0.53%), total dietary fiber (0.00?2.85%), carbohydrates (90.16?93 0.29%), pH (4.67?4.95), acidity (0.3?0.45) and BRIX (38.2?58.5◦). The sorghum molasses contained high ash concentration (3.30?6.86%) and calcium (397?966 mg), compared to sugar cane (1.98% and 70 mg). Sorghum molasses presented higher levels of total phenolic compounds (19.3?48.4 mg GAE/g) compared to sugar cane (8.8 mg GAE/g). Ferritin concentration was higher in two sorghum molasses (6.3?6.8 ng/mg), compared to sugar cane (4.3 ng/mg). Thus, sorghum molasses proved to be a promising source of minerals and bioactive compounds and an excellent food to be used in human nutrition. |
Palavras-Chave: |
Composição próxima; Natural sweetener; Sorghum honey; Sorghum syrup. |
Thesagro: |
Adoçante; Mel; Sorgo; Xarope. |
Thesaurus Nal: |
Proximate composition. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 01947naa a2200325 a 4500 001 2156183 005 2023-08-29 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.jcs.2023.103759$2DOI 100 1 $aASSIS, A. de 245 $aSweet sorghum (Sorghum bicolor (L.) Moench) molasses$bphysicochemical characterization and in vitro bioavailability of different genotypes.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aThe present study aimed to analyze the physicochemical composition, bioactive compound contents and iron bioavailability (cell culture caco-2) of sweet sorghum molasses of different genotypes and compare them to sugar cane molasses. Sorghum molasses presented proteins (0.28?2.90%), lipids (0.07?0.53%), total dietary fiber (0.00?2.85%), carbohydrates (90.16?93 0.29%), pH (4.67?4.95), acidity (0.3?0.45) and BRIX (38.2?58.5◦). The sorghum molasses contained high ash concentration (3.30?6.86%) and calcium (397?966 mg), compared to sugar cane (1.98% and 70 mg). Sorghum molasses presented higher levels of total phenolic compounds (19.3?48.4 mg GAE/g) compared to sugar cane (8.8 mg GAE/g). Ferritin concentration was higher in two sorghum molasses (6.3?6.8 ng/mg), compared to sugar cane (4.3 ng/mg). Thus, sorghum molasses proved to be a promising source of minerals and bioactive compounds and an excellent food to be used in human nutrition. 650 $aProximate composition 650 $aAdoçante 650 $aMel 650 $aSorgo 650 $aXarope 653 $aComposição próxima 653 $aNatural sweetener 653 $aSorghum honey 653 $aSorghum syrup 700 1 $aSILVA, B. P. da 700 1 $aTOLEDO, R. C. L. 700 1 $aPARRELLA, R. A. da C. 700 1 $aGLAHN, R. P. 700 1 $aCARVALHO, I. M. M. de 700 1 $aQUEIROZ, V. A. V. 700 1 $aMARTINO, H. S. D. 773 $tJournal of Cereal Science$gv. 113, 103759, 2023.
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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