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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; Embrapa Roraima. |
Data corrente: |
25/08/2023 |
Data da última atualização: |
04/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
LIMA, R. B. de; GÖRGENS, E. B.; SILVA, D. A. S. da; OLIVEIRA, C. P. de; BATISTA, A. P. B.; FERREIRA, R. L. C.; COSTA, F. R. C.; LIMA, R. A. F. de; APARÍCIO, P. da S.; ABREU, J. C. de; SILVA, J. A. A. da; GUIMARAES, A. F.; FEARNSIDE, P. M.; SOUSA, T. R.; PERDIZ, R.; HIGUCHI, N.; BERENGUER, E.; RESENDE, A. F.; ELIAS, F.; CASTILHO, C. V. de; MEDEIROS, M. B. de; MATOS FILHO, J. R. de; SARDINHA, M. A.; FREITAS, M. A. F.; SILVA, J. J. da; CUNHA, A. P. da; SANTOS, R. M.; MUELBERT, A. E.; GUEDES, M. C.; IMBRÓZIO, R.; SOUSA, C. S. C. de; APARÍCIO, W. C. da S.; SILVA, B. M. da S. e; SILVA, C. A.; MARIMON, B. S.; MARIMON JUNIOR, B. H.; MORANDI, P. S.; STORCK-TONON, D.; VIEIRA, I. C. G.; SCHIETTI, J.; COELHO, F.; ALMEIDA, D. R. A. de; CASTRO, W.; CARVALHO, S. P. C.; SILVA, R. dos S. A. da; SILVEIRA, J.; CAMARGO, J. L.; MELGAÇO, K.; FREITAS, L. J. M. de; VEDOVATO, L.; BENCHIMOL, M.; ALMEIDA, G. de O. de; PRANCE, G.; SILVEIRA, A. B. da; SIMON, M. F.; GARCIA, M. L.; SILVEIRA, M.; VITAL, M.; ANDRADE, M. B. T.; SILVA, N.; ARAÚJO, R. O. de; CAVALHEIRO, L.; CARPANEDO, R.; FERNANDES, L.; MANZATTO, A. G.; ANDRADE, R. T. G. de; MAGNUSSON, W. E.; LAURANCE, B.; NELSON, B. W.; PERES, C.; DALY, D. C.; RODRIGUES, D.; ZOPELETTO, A. P.; OLIVEIRA, E. A. de; DUGACHARD, E.; BARBOSA, F. R.; SANTANA, F.; AMARAL, I. L. do; FERREIRA, L. V.; CHARÃO, L. S.; FERREIRA, J. N.; BARLOW, J.; BLANC, L.; ARAGÃO, L.; SIST, P.; SALOMÃO, R. de P.; SILVA, A. S. L. da; LAURANCE, S.; FELDPAUSCH, T. R.; GARDNER, T.; SANTIAGO, W.; BALEE, W.; LAURANCE, W. F.; MALHI, Y.; PHILLIPS, O. L. |
Afiliação: |
ROBSON BORGES DE LIMA, Universidade do Estado do Amapá; ERIC BASTOS GÖRGENS, Universidade Federal do Vales do Jequitinhonha e Mucuri; DIEGO ARMANDO S. DA SILVA, Instituto Federal de Educação Ciência e Tecnologia do Amapá; CINTHIA PEREIRA DE OLIVEIRA, Universidade do Estado do Amapá; ANDERSON PEDRO B. BATISTA, Instituto Federal de Educação Ciência e Tecnologia do Amapá; RINALDO L. CARACIOLO FERREIRA, Universidade Federal Rural de Pernambuco; FLAVIA R. C. COSTA, Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia; RENATO A. FERREIRA DE LIMA, Naturalis Biodiversity Center, The Netherlands; PERSEU DA SILVA APARÍCIO, Universidade do Estado do Amapá; JADSON COELHO DE ABREU, Universidade do Estado do Amapá; JOSÉ ANTÔNIO ALEIXO DA SILVA, Universidade Federal Rural de Pernambuco; ARETHA FRANKLIN GUIMARAES, Universidade Federal de Lavras; PHILIP M. FEARNSIDE, Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia; THAIANE R. SOUSA, Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia; RICARDO PERDIZ, Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia (INPA); NIRO HIGUCHI, Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia; ERIKA BERENGUER, University of Oxford, UK; ANGÉLICA F. RESENDE; FERNANDO ELIAS, Universidade Federal do Pará; CAROLINA VOLKMER DE CASTILHO, CPAF-RR; MARCELO BRILHANTE DE MEDEIROS, Cenargen; JOÃO RAMOS DE MATOS FILHO, Ministério Público, Macapá; MAURÍCIO ALVES SARDINHA, Universidade Federal do Amapá; MÁRCIO ANDRÉ FURTADO FREITAS, Instituto Federal de Educação Ciência e Tecnologia do Amapá; JOSÉ JUSSIAN DA SILVA, Instituto Federal de Educação Ciência e Tecnologia do Amapá; ALDEMIR PEREIRA DA CUNHA, Instituto Federal de Educação Ciência e Tecnologia do Amapá; RENAN MENDES SANTOS, Universidade do Estado do Amapá; ADRIANE ESQUIVEL MUELBERT, University of Birmingham, UK; MARCELINO CARNEIRO GUEDES, CPAF-AP; REINALDO IMBRÓZIO, Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia; CARLA SAMARA CAMPELO DE SOUSA, Instituto Federal de Educação Ciência e Tecnologia do Amapá; WEGLIANE CAMPELO DA SILVA APARÍCIO, Universidade Federal do Amapá; BRENO MARQUES DA SILVA E SILVA, Universidade do Estado do Amapá; CELICE ALEXANDRE SILVA, Universidade do Estado de Mato Grosso; BEATRIZ SCHWANTES MARIMON, Universidade do Estado de Mato Grosso; BEN HUR MARIMON JUNIOR, Universidade do Estado de Mato Grosso; PAULO S. MORANDI, Universidade do Estado de Mato Grosso; DANIELLE STORCK-TONON, Universidade do Estado de Mato Grosso; IMA CÉLIA GUIMARÃES VIEIRA, Museu Paraense Emílio Goeldi; JULIANA SCHIETTI, Universidade Federal do Amazonas; FERNANDA COELHO, University of Brasilia; DANILO R. ALVES DE ALMEIDA, University of São Paulo (USP/ESALQ); WENDESON CASTRO, Universidade Federal do Acre; SAMUEL P. C. CARVALHO, Universidade Federal de Mato Grosso, Cuiabá; ROBSON DOS SANTOS A. DA SILVA, Universidade do Estado de Mato Grosso; JULIANA SILVEIRA, Lancaster University, UK; JOSÉ LUÍS CAMARGO, Universidade Federal do Rio de Janeiro; KARINA MELGAÇO, University of Leeds, UK; LUCAS JOSE MAZZEI DE FREITAS, CPATU; LAURA VEDOVATO, University of Exeter, UK; MAÍRA BENCHIMOL, Universidade Estadual de Santa Cruz; GABRIEL DE OLIVEIRA DE ALMEIDA, Universidade Federal do Acre; GHILLEAN PRANCE, National Botanical Garden, USA; ALAN BERNARDES DA SILVEIRA, Federal University of Mato Grosso; MARCELO FRAGOMENI SIMON, Cenargen; MARCOS LEANDRO GARCIA, Faculdade de Ciências Agrárias e Biológicas; MARCOS SILVEIRA, Universidade Federal do Acre; MARCOS VITAL, Universidade Federal de Roraima (UFRR); MARYANE B. T. ANDRADE, Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia; NATALINO SILVA, Serviço Florestal Brasileiro; RAIMUNDA OLIVEIRA DE ARAÚJO, Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia; LARISSA CAVALHEIRO, Universidade Federal de Mato Grosso; RAINIELLEN CARPANEDO, Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT); LETÍCIA FERNANDES, Universidade Federal do Acre; ANGELO GILBERTO MANZATTO, Universidade Federal de Rondônia; RICARDO T. G. DE ANDRADE, Instituto Federal de Educação Ciência e Tecnologia de Rondônia; WILLIAM E. MAGNUSSON, Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia; BILL LAURANCE, James Cook University, Australia; BRUCE WALKER NELSON, Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia; CARLOS PERES, University of East Anglia, UK; DOUGLAS C. DALY, The New York Botanical Garden, USA; DOMINGOS RODRIGUES, Universidade Federal de Mato Grosso; ANA PAULA ZOPELETTO, Universidade Federal de Mato Grosso; EDMAR ALMEIDA DE OLIVEIRA, Universidade do Estado de Mato Grosso; ESTELLE DUGACHARD, ONF International, France; FLÁVIA RODRIGUES BARBOSA, Universidade Federal de Mato Grosso; FLAVIA SANTANA, Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia; IÊDA LEÃO DO AMARAL, Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia; LEANDRO V. FERREIRA, Museu Paraense Emílio Goeldi; LEANDRO S. CHARÃO, Universidad Autónoma de Tamaulipas, Mexico; JOICE NUNES FERREIRA, CPATU; JOS BARLOW, Lancaster University, UK; LILIAN BLANC, CIRAD, France; LUIZ ARAGÃO, National Institute for Space Research (INPE); PLINIO SIST, Centre de Coopération International en Recherche Agronomique pour le Développement (CIRAD), France; RAFAEL DE PAIVA SALOMÃO, Museu Paraense Emílio Goeldi; ANTÔNIO SÉRGIO LIMA DA SILVA, Museu Paraense Emílio Goeldi; SUSAN LAURANCE, James Cook University, Australia; TED R. FELDPAUSCH, University of Leeds, UK; TOBY GARDNER, Stockholm Environment Institute, Sweden; WAGNER SANTIAGO, Biolex Consultoria Ambiental Ltda.; WILLIAM BALEE, Tulane University, New Orleans, USA; WILLIAM F. LAURANCE, James Cook University, Australia; YADVINDER MALHI, University of Oxford, UK; OLIVER L. PHILLIPS, University of Leeds, UK. |
Título: |
Giants of the Amazon: How does environmental variation drive the diversity patterns of large trees? |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Global Change Biology, 2023, v. 29, n. 17, p. 4861-4879, 2023. |
DOI: |
10.1111/gcb.16821 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Na publicação: Joice Ferreira. |
Conteúdo: |
For more than three decades, major efforts in sampling and analyzing tree diversity in South America have focused almost exclusively on trees with stems of at least 10 and 2.5 cm diameter, showing highest species diversity in the wetter western and northern Amazon forests. By contrast, little attention has been paid to patterns and drivers of diversity in the largest canopy and emergent trees, which is surprising given these have dominant ecological functions. Here, we use a machine learning approach to quantify the importance of environmental factors and apply it to generate spatial predictions of the species diversity of all trees (dbh ? 10 cm) and for very large trees (dbh ? 70 cm) using data from 243 forest plots (108,450 trees and 2832 species) distributed across different forest types and biogeographic regions of the Brazilian Amazon. The diversity of large trees and of all trees was significantly associated with three environmental factors, but in contrasting ways across regions and forest types. Environmental variables associated with disturbances, for example, the lightning flash rate and wind speed, as well as the fraction of photosynthetically active radiation, tend to govern the diversity of large trees. Upland rainforests in the Guiana Shield and Roraima regions had a high diversity of large trees. By contrast, variables associated with resources tend to govern tree diversity in general. Places such as the province of Imeri and the northern portion of the province of Madeira stand out for their high diversity of species in general. Climatic and topographic stability and functional adaptation mechanisms promote ideal conditions for species diversity. Finally, we mapped general patterns of tree species diversity in the Brazilian Amazon, which differ substantially depending on size class. MenosFor more than three decades, major efforts in sampling and analyzing tree diversity in South America have focused almost exclusively on trees with stems of at least 10 and 2.5 cm diameter, showing highest species diversity in the wetter western and northern Amazon forests. By contrast, little attention has been paid to patterns and drivers of diversity in the largest canopy and emergent trees, which is surprising given these have dominant ecological functions. Here, we use a machine learning approach to quantify the importance of environmental factors and apply it to generate spatial predictions of the species diversity of all trees (dbh ? 10 cm) and for very large trees (dbh ? 70 cm) using data from 243 forest plots (108,450 trees and 2832 species) distributed across different forest types and biogeographic regions of the Brazilian Amazon. The diversity of large trees and of all trees was significantly associated with three environmental factors, but in contrasting ways across regions and forest types. Environmental variables associated with disturbances, for example, the lightning flash rate and wind speed, as well as the fraction of photosynthetically active radiation, tend to govern the diversity of large trees. Upland rainforests in the Guiana Shield and Roraima regions had a high diversity of large trees. By contrast, variables associated with resources tend to govern tree diversity in general. Places such as the province of Imeri and the northern portion of the provin... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Big trees; Diversity map; Species richness. |
Thesaurus Nal: |
Forest ecology; Forest inventory; Remote sensing. |
Categoria do assunto: |
-- K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
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3. |  | LOSEKANN, M. E.; RADÜNZ NETO, J.; EMANUELLI, T.; BERGAMIN, G. T.; CORREIA, V. Composição proximal em filés, rendimento de carcaça e de cortes de jundiá (rhamdia quelen) alimentados com rações contendo diferentes óleos vegetais. In: SIMPÓSIO DE NUTRIÇÃO E SAÚDE DE PEIXES, 2., Botucatu, 2007. Anais... Botucatu: FMVZ-UNESP, 2007. 5p.Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura. |
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9. |  | CORREIA, V. A. B.; ALMEIDA, A. S. S. A.; LEMOS, T.; QUIRINO, B. F.; KRÜGER, R. H.; NORONHA, E. F. Seleção e caracterização molecular de uma lipase a partir do metagenoma de solo do Cerrado. In: WORKSHOP EM CIÊNCIAS GENÔMICAS E BIOTECNOLOGIA, 1., 2009, Brasília, DF. [Anais...]. Brasília, DF: [UCB], 2009. Não paginado.Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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10. |  | CORREIA, V. A. B.; ALMEIDA, A. S. S. A.; QUIRINO, B. F.; KRUGER, R. H.; NORONHA, E. F. Screening and molecular characterization of a lipase metagenome soil-derived. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE BIOQUÍMICA E BIOLOGIA MOLECULAR – SBBq, 39.; LATIN AMERICAN SYMPOSIUM ON THE MOLECULAR MECHANISMS OF SKELETAL MINERALIZATION, 1., 2010, Foz do Iguaçu, PR. Resumos... São Paulo: SBBq, 2010. Não paginado. Disponível em: < http://www.sbbq.org.br/2010/cdrom/busca.htm?query=quirino%2C+b.+f. >. Acesso em: 16 ago. 2010.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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11. |  | LOSEKANN, M. E.; RADÜNZ NETO, J.; EMANUELLI, T.; PEDRON, F. de A.; LAZZARI, R.; BERGAMIN, G. T.; CORREIA, V.; SIMÕES, R. S. Alimentação do jundiá com dietas contendo óleos de arroz, canola ou soja. Ciência Rural, Santa Maria, v. 38, n. 1, p. 225-230, jan-fev, 2008.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: Internacional - A |
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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12. |  | PONTES, J. P.; CORREIA, V. T. da V.; MIGUEL, R. de A.; QUEIROZ, V. A. V.; OLIVEIRA, F. C. E. de; FERREIRA, A. A. Determinação de antioxidantes e aceitação sensorial de iogurte concentrado tipo grego adicionado de farinha integral de sorgo. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS , 12., 2017, Campinas. Ciência de alimentos e seu impacto no mundo em transformação. Campinas: UNICAMP, 2017.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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13. |  | CORREIA, V. T. de V.; D'ANGELIS, D. F.; RODRIGUES, C. G.; AMANTE, P. R.; QUEIROZ, V. A. V.; FERREIRA, A. A.; FANTE, C. A. Caracterização físico-química e tecnológica de farinha extrusada de sorgo do genótipo BRS 305. Research, Society and Development, v. 9, n. 8, e115984963, 2020.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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14. |  | RODRIGUES, C. G.; CORREIA, V. T. da V.; BERNARDES, N. R.; OLIVEIRA, D. B. de; MATRANGOLO, W. J. R.; SILVA, E. C. da; CARLOS, L. de A. Compostos bioativos, atividade antioxidante e características físicas e químicas de frutos de cagaiteira nativos do cerrado mineiro. In: PIRES, C. V. (org.). Ensino, pesquisa e extensão em engenharia de alimentos. Recife: Even3, 2021. v. 2. p. 288-302.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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16. |  | PEDRON, F. de A.; RADÜNZ NETO, J.; EMANUELLI, T.; SILVA, L. P. da; LAZZARI, R.; CORRÊIA, V.; BERGAMIN, G. T.; VEIVERBERG, C. A. Cultivo de jundiás alimentados com dietas com casca de soja ou de algodão. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 43, n. 1, p. 93-98, jan. 2008 Título em inglês: Rearing of jundiá fed with diets containing soy or cotton hullBiblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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17. |  | SOUSA, A. P. de; QUEIROZ, V. A. V.; NEVES, E, O.; EL-CORAB NETO, J. I.; CORREIA, V. T. da V.; SCHAFFERT, R. E. Avaliação da qualidade tecnológica de genótipos de sorgo para produção de pães sem glúten. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA PIBIC/CNPq, 11., 2016, Sete Lagoas. [Trabalhos apresentados]. Sete Lagoas: Embrapa Milho e Sorgo, 2016.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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18. |  | CORREIA, V. T. da V.; PAIVA, C. L.; QUEIROZ, V. A. V.; SOUSA, A. P. de; EL-CORAB NETO, J. I.; MARTINS, J. L. A. Avaliação sensorial de churros sem glúten com farinha de sorgo com e sem tanino. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 31., 2016, Bento Gonçalves. Milho e sorgo: inovações, mercados e segurança alimentar: anais. Sete Lagoas: Associação Brasileira de Milho e Sorgo, 2016.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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19. |  | PRADO, M. E. A. do; OLIVEIRA, F. C. E. de; CORREIA, V. T. da V.; MIGUEL, R. de A.; QUEIROZ, V. A. V.; FERREIRA, A. A. Perfil antioxidante de iogurtes tradicionais adicionados de farinhas integrais de sorgo. In: FÓRUM REGIONAL DE LATICÍNIOS, 8.; FÓRUM REGIONAL DE ALIMENTOS, 7.; SIMPÓSIO DO PROGRAMA DE PÓS-GRADUAÇÃO EM CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 2., Rio Pomba, 2017. Indústria de alimentos: perspectivas de mercado e tendências tecnológicas: anais... Rio Pomba: Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sudeste de Minas Gerais, 2017.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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20. |  | EL-CORAB NETO, J. I.; CONCEIÇAO, R. R. P. da; QUEIROZ, V. A. V.; CORREIA, V. T. da V.; SOUSA, A. P. de. Incidência de fumonisinas totais em milho armazenado em paióis de produtores rurais da região Central de Minas Gerais. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 31., 2016, Bento Gonçalves. Milho e sorgo: inovações, mercados e segurança alimentar: anais. Sete Lagoas: Associação Brasileira de Milho e Sorgo, 2016.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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