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Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite; Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  20/04/2023
Data da última atualização:  22/08/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PEREA, G. N. R.; PAVINATTO, A.; SCHNEIDER, R.; MUNK, M.; BRANDAO, H. de M.; CORREA, D. S.
Afiliação:  GERALDINE N. R. PEREA; ADRIANA PAVINATTO, Universidade de São Paulo; RODRIGO SCHNEIDER, Universidade Federal de São Carlos; MICHELE MUNK, Universidade Federal de Juiz de Fora; HUMBERTO DE MELLO BRANDAO, CNPGL; DANIEL SOUZA CORREA, CNPDIA.
Título:  Electrospun nanofibers based on polyvinylpyrrolidone/chitosan and cloxacillin: investigation of morphological features, antibiotic release and antimicrobial properties.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Journal of Polymer Research, v. 30, 166, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s10965-023-03535-7
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Polymer nanofbers possess a range of attractive features that make them highly suitable for various biomedical application, including their high surface area/volume ratio, mechanical fexibility, porosity and potential for surface or bulk functionalization. Besides, such nanofbers can be used to encapsulate antibiotics to fabricate slow-release systems, but in this case the nanofbers should be fabricated with biocompatible and biodegradable polymers. Here we developed a novel nanocarrier system based on polyvinylpyrrolidone (PVP)/chitosan (CHI) electrospun nanofbers containing cloxacillin benzathine (CLO). PVP was chosen because of its ability to form nanofbers, while a small amount of chitosan was added to help control the CLO release, which antibiotic is widely employed to treat bacterial infections. The as-produced CLO-containing electrospun nanofbers were characterized regarding their morphological features and antibiotic release profle. SEM images revealed homogeneous and defectsfree nanofbers, exhibiting no discernible morphological variations between the CLO-containing and CLO-non-containing nanofbers. FTIR results indicate hydrogen bonds formation between carboxyl and carboxylate groups from CLO and hydroxyl groups from CHI. The antimicrobial properties of antibiotic-loaded nanofbers were investigated against Gram-positive bacteria S. aureus, yielding inhibition zone diameters of 12.5±1.6 mm and 29.8±1.3 mm for PVP/CHI/CLO and PVP/CLO nanofbers, respectively. Besides,... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Antibiotic release; Electrospinning; Eletrofiação; Mastite; Slow-release.
Thesagro:  Antibiótico; Bovino; Doença Animal; Tratamento.
Categoria do assunto:  --
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA18224 - 1UPCAP - DDPROCI.23/392023/43
CNPGL26018 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoALVES, T. da C.; MATTIETTO, R. de A.; FERREIRA, A. G. Avaliação do perfil espectral por RMN de 1H a análise quimiometrica da polpa de ação comercializada em Belém - PA. In: JORNADA BRASILEIRA DE RESSONÂNCIA MAGNÉTICA, 14., 2016, Vitória. Resumos. [Rio de Janeiro]: AUREMN, 2016. p. 52-53.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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2.Imagem marcado/desmarcadoALVES, T. da C.; FERREIRA, A. G.; OLIVEIRA, M. do S. P. de; MATTIETTO, R. de A. Fingerprint profile by 1H RMN and chemometric analyses of freeze-dried Açaí berry pulp. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON THE APPLICATIONS OF MAGNETIC RESONANCE IN FOOD SCIENCE, 12., 2016, Karisruhe. [Proceedings]. [S. l.: Ampere], 2016.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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3.Imagem marcado/desmarcadoALVES, T. da C.; MATTIETTO, R. de A.; OLIVEIRA, M. do S. P. de; FERREIRA, A. G. Metabolic fingerprint of açaí (Euterpe oleracea) berry pulp using 1H NMR spectroscopy and chemometric analysis. In: IBEROAMERICAN NMR MEETING, 7., 2016, Cartagena. [Proceedings...]. [S.l.: s.n.], 2016.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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4.Imagem marcado/desmarcadoTHOMASI, S. S.; BENEDICTO, D. F. C. de; ALVES, T. da C.; BELLETE, B. S.; VENÂNCIO, T.; MATTIETTO, R. de A.; FERREIRA, A. G. Chemical constituents of açai berry pulp (Euterpe oleracea Mart.) by LC-UV-BPSU/NMR and LC-UV-SPE/NMR. Natural Product Research, p.1-8, 2024. Online first.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 3
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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5.Imagem marcado/desmarcadoALVES, T. da C.; FERREIRA, A. G.; LAJARIN, R.; CARVALHO, A. V.; MATTIETTO, R. de A.; OLIVEIRA, M. do S. P. de. Metabolite fingerprintand physicochemical analyses of comercial and genetically modified Brazilian acai berry pup. In: NMR USERS MEETING, 16., 2017, Angra dos Reis. Abstracts book and scientific program. [Rio de Janeiro]: Associação de Usuários de RMN, 2017. Wed054.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
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