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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
23/01/2023 |
Data da última atualização: |
29/11/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SANTOS, Y. J. S.; CAMPOS, N. A.; BICCA, G. B.; SORA, G. T. S.; POLESI, L. F.; ALBERTE, T. M.; SANTOS, P. M.; GARCIA, R. H. S.; COLNAGO, L. A.; OLIVEIRA-FOLADOR. G. |
Afiliação: |
YVES JOSÉ DE SOUZA SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RONDÔNIA; NATALIA ALVES CAMPOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RONDÔNIA; GERSON BALBUENO BICCA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RONDÔNIA; GISELE TEIXEIRA DE SOUZA SORA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RONDÔNIA; LUIS FERNANDO POLESI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RONDÔNIA; TANIA MARIA ALBERTE, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RONDÔNIA; POLIANA M. SANTOS, UNIVERSIDADE TECNOLÓGICA FEDERAL DO PARANÁ; RODRIGO HENRIQUE DOS SANTOS GARCIA, UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO; LUIZ ALBERTO COLNAGO, CNPDIA; GABRIELI OLIVEIRA-FOLADOR, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RONDÔNIA. |
Título: |
Non-destructive determination of the oil content in peach palm (Bactris gasipaes) flour using NMR and NIR spectroscopies. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Food Science and Technology, v. 43, e112322, 2023. |
Páginas: |
1 - 8 |
ISSN: |
1678-457X |
DOI: |
https://doi.org/10.1590/fst.112322 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The oil from the fruit of peach palm or Pupunha (Bactris gasipaes) is an example of a material with low-cost and good antioxidant capacity. However, Conventional methods for measuring oil content are time-consuming, labor-intensive and use toxic chemicals. In this sense, the aim of this study was evaluated fast and non-destructive spectroscopy methods, such as Near Infrared (NIR) and Time-Domain Nuclear Magnetic Resonance (TD-NMR) (CPMG and ROSE pulse sequences), to quantify the oil content in pupunha flours collected in the amazon forest. For this, 93 samples were used and the results showed three distinct levels of oil in the samples: high, medium and low oil content. Furthermore, the determination coefficient (R2 ) reached values of 0.92, 0.92 and 0.70 for NIR, TD-NMR (ROSE) and TD-NMR (CPMG), respectively. Therefore, the NIR and TD-NMR (ROSE) methods demonstrate a higher prediction efficiency, with the NIR achieving 100% classification of the samples |
Palavras-Chave: |
Amazonian fruit; NIR; Oil content; TD-RMN. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registros recuperados : 4 | |
1. |  | TADEU, H. C.; XIMENES, V. F.; LOPES, M. T. G.; ESPINDULA, M. C.; ALVES, A. P. de C.; BORÉM, F. M. Analysis of bioactive compounds, organic acids, and genetic parameters of ten amazonian robusta cultivars. Revista Caatinga, v. 37, e12017, 2024. 7 p. Título em português: Análise de compostos bioativos, ácidos orgânicos e parâmetros genéticos de dez cultivares de robustas amazônicos.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 4 |
Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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Registros recuperados : 4 | |
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